fbpx
Acasă » PROCESE » O instanță de la Tribunalul Cluj a obligat Tribunalul Cluj să comunice informații de interes public!

O instanță de la Tribunalul Cluj a obligat Tribunalul Cluj să comunice informații de interes public!

O sentință inedită: O instanță de contencios de la Tribunalul Cluj a obligat Tribunalul Cluj să comunice informații de interes public în baza legii 544/2001, mai exact un proces-verbal de la o ședință a Secției de contencios administrativ și fiscal.

Solutia pe scurt: ”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul L.T. în contradictoriu cu pârâtul TRIBUNALUL CLUJ. Obliga pârâtul să îi furnizeze reclamantului procesul-verbal al şedinţei Secţiei mixte de contencios administrativ a Tribunalului Cluj din data de 15.12.2017.

Respinge ca nefondată cererea reclamantului de aplicare a unei amenzi conducătorului instituţiei în valoare de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere, precum şi cererea de obligare la plata unor penalităţi de 1000 lei pe zi de întârziere. Respinge ca neîntemeiat capătul de cerere privind comunicarea unui nou răspuns la reclamaţia administrativă 42/P/25.05.2018. Obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantului a sumei de 1,28 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 25 septembrie 2018.”

Procesul în baza legii 544/2001 a fost intentat Tribunalului de tânărul Lucian Todoran, pasionat de a cere informații de la instituții publice și a le da în judecată în caz de refuz.

”Tribunalul Cluj a obligat același Tribunal Cluj să comunice un proces verbal al unei ședințe administrative în care judecătorii care judecă procese în care sunt implicate instituții publice discută măsuri în vederea asigurării rapidității proceselor. Cum orice privește activitatea unei autorități publice e, ca regulă, informație care poate fi cunoscută de oricine, iar eu ardeam de nerăbdare să o cunosc, am solicitat procesul verbal al acelei ședințe. Am primit, în schimb, un paragraf din acel proces-verbal. Am revenit, dar o comisie administrativă de trei judecători nu mi-a dat dreptate, scriind că informația la cerere nu poate fi comunicată pentru că nu e pe lista informațiilor din oficiu (pe modelul lui nu vă pot vinde ciuperci, că mi s-au terminat piersicile) și că ceea ce am primit corespunde sferei mele de interes, așa cum a fost ea înțeleasă din ceea ce am cerut în altă parte a cererii de informații. Să fi fost vreo neînțelegere se poate, dar de ce, totuși, nu a sosit mult-jinduita copie după proces verbal?! Așa că am decis să chem în judecată Tribunalul Cluj în singurul loc unde îmi permite legea, anume tot la Tribunalul Cluj. După un hop trecut de președintele Tribunalului Cluj care a uitat inițial să anexeze dovada calității de reprezentant și un proces politicos în care președintele Tribunalului Cluj încerca să acrediteze ideea că documentul pe care îl solicit nu ar exista, dar suficient de diafan pentru a nu se pune în poziția de a-i reveni sarcina să dovedească ceea ce afirmă, un alt judecător mi-a găsit, printr-o hotărâre judecătorească, parte din argumente pertinente; încă nu știu pentru ce motiv, căci motivele tranșării chestiunii astfel încă nu au fost scrise….

Curios e că, în aceeași zi, am primit o amendă judecătorească într-un dosar judecat de judecătorul care conduce biroul de informare care a emis răspunsul la cererea inițială… Conform regulilor menite să asigure impredictibilitate în stabilirea judecătorului cauzei, contestarea amenzii, pe care încă n-am depus-o, urmează să mi-o judece aceeași judecătoare care m-a amendat pentru faptul nemaiauzit și, în opinia acesteia, strașnic de nefondat, de a cere jandarmeriei documentul infrasecret prin care, se pare, jandarmii puneau poliția locală să plimbe prin oraș, cu girofar și-n grabă mare, național-fotbaliștii.”, a precizat Lucian Todoran.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina