fbpx

Nepotul lui Boc, acuzat că a amenințat cu moartea un judecător, a primit 6 luni cu suspendare în primă instanță

Omul de afaceri Alexandru Ioan Boc, nepot de frate al primarului Boc, a primit o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendare pentru ultraj judiciar. Deși a fost acuzat de parchet că a amenințat cu moartea un judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca, instanța Judecătoriei Turda a considerat că mesajele nu conțin amenințări cu moartea, ci injurii și acte de violență. Mesajele considerate de procuror amenințări cu moartea sunau astfel: „căpușe de bani publici ce merită strivite …  „nu sunt singurul ce ar putea in mai puțin de o secundă pune pe „offline” pe cineva.”. Alte mesaje din rechizitoriu puteți citi AICI

Alexandru Ioan Boc mai avea o condamnare definitivă într-un dosar de hărțuire și distrugere, în care e parte vătămată și o avocată, astfel că a primit în al doilea dosar (cel cu judecătorul amenințat) pedeapsa rezultantă  de 8 luni si 20 zile inchisoare si amendă penalî in cuantum de 4.500 lei (150 de zile amenda, fiecare zi amenda – 30 lei). Amenda a și achitat-o. S-a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani. Sentința nu este definitivă, procesul fiind în faza de apel la Curtea de Apel Cluj.

Extras din motivarea Judecătoriei Turda:

”Deşi procurorul de caz a susţinut că prin mesajele trimise, inculpatul a ameninţat cu moartea persoana vătămată, instanţa reţine că această afirmaţie nu îşi găsesşte corespondent în probaţiunea administrată, analiza acestor mesaje mai sus redate relevând că inculpatul nu a ameninţat cu moartea, prin urmare, inculpatul beneficiază de reducerea limitelor de pedeapsă potrivit dispoziţiilor art.396 al.10 cod procedură penală.

Concluzionând se reţine că inculpatul se face vinovat de săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa,acestea fiind săvârşită cu forma de vinovăţie prevăzută de lege şi nu există nici o cauză justificativă sau de neimputabilitate care să înlăture caracterul penal al faptei.

În drept , Fapta inculpatului Boc Ioan Alexandru care la data de 18.12.2019 pe raza mun. Cluj-Napoca l-a ameninţat pe judecătorul persoană vătămată Tiliciu Alexandru, în scop de intimidare şi de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, în concret în contextul în care Boc Ioan Alexandru era judecat sub control judiciar în dosarul nr. _____/211/2019 al Judecătoriei Cluj-Napoca pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, hărţuire, ameninţare şi ultraj judiciar, iar la data de 17.12.2019 judecătorul Tiliciu Alexandru a respins cererea sa de revocare a măsurii preventive menţinând controlul judiciar, în noaptea de 17/18.12.2019 Boc Ioan Alexandru a expediat de la adresa personală de email _________ mai multe mesaje pe adresa de corespondenţă a Judecătoriei Cluj-Napoca, care în ziua următoare au fost listate de către grefier şi depuse la dosarul asociat indicat nr. _____/211/2019/a1.3 având ca obiect verificare măsuri preventive, ajungând la cunoştinţa judecătorului Tiliciu Alexandru, dintre care unele conţineau ameninţări cu acte de violenţă, în scop de intimidare şi de răzbunare în legătură cu modul în care judecătorul a soluţionat cererea de revocare a măsurii controlului judiciar, acţiune de natură să-i producă acestuia o stare de temere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj judiciar, prev. de art. 279 alin. 2 din Cod penal rap. la art. 206 alin. 1 din Cod penal.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Se va avea în vedere că inculpatul a recunoscut fapta imputată, gradul mediu de pericol social al infracţiunii, modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunii comise, respectiv prin ameniţări cu acte de violenţă şi injurii care au fost făcute scopul de intimidare a persoanei vătămate Tiliciu Alexandru, pentru a nu mai continua judecata, limbajul folosit fiind brutal, violent, cu cuvinte şi expresii degradante şi umilitoare tocmai pentru ca mesajele transmise să îşi atingă finalitatea.

Este adevărat că în faţa instanţei de judecată inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, dar atitudinea procesuală care reprezintă o componentă semnificativă în cadrul circumstanţelor personale, ce conturează profilul de personalitate al inculpatului se examinează în mod plural, cu celelalte criterii legale adecvate în contextul cauzei, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, circumstanţele reale efective.

Doar aplicarea unei pedepse într-un cuantum corespunzător poate determina o schimbare în comportamentul inculpatului, raportat la cele anterior menţionate. Având în vedere menţiunile din cazier, instanţa reţine că fapta din prezenta cauză nu este un incident izolat, inculpatul mai săvârşind o altă faptă de aceeaşi natură, pentru care a şi fost condamnat în mod definitiv, acesta reiterând comportamentul infracţional.

Faţă de aceste aspecte instanţa constată că pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj judiciar, prev. de art. 279 alin. 2 din Cod penal rap. la art. 206 alin. 1 din Cod penal este necesară şi suficientă pentru atingerea scopurilor educativ şi de exemplaritate ale sancţiunii, dându-i posibilitatea îndreptării atitudinii faţă de comiterea de infracţiuni şi resocializarea sa pozitivă, fiind în măsura sa contribuie la o schimbare în comportamentul inculpatului faţă valorile sociale ocrotite de normele penale.”

Comments

comentarii

La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.... Citește mai mult
Piața Avram Iancu se „îmbracă” în haine de sărbătoare. Pregătirile pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sunt în toi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!