fbpx

Motivele pentru care rămân după gratii Uioreanu, Bene și Pogăcean

Curtea de Apel Cluj a respins astăzi contestația lui Uioreanu, Bene și Pogăcean împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară de la Tribunal care a menținut arestul preventiv în cazul celor trei. CLUJUST.ro vă arată motivele pentru care judecătorul de cameră preliminară a luat această hotărâre.

Mai întâi, judecătorul a arătat care sunt probele care duc ls suspiciunea comiterii unor fapte penale.  ”Din perspectiva probelor care să susţină suspiciunea rezonabilă a comiterii unor fapte prevăzute de legea penală facem referire în primul rând la declaraţiile inculpaţilor, dar şi la declaraţiile martorilor audiaţi, notele de redare a convorbirilor telefonice purtate între inculpaţi şi cu alte persoane, extrase de cont, planşele fotografice, procese verbale de percheziţie, adrese şi înscrisuri, toate acestea evidenţiind activitatea infracţională desfăşurată de către inculpaţi, şi în concret, de inculpatul Uioreanu Horia Dorin care a reuşit atragerea în anturajul său a unor persoane, oameni de afaceri, cărora le-a asigurat, contra unor câştiguri ilicite proprii, accesul la resursele bugetare ale judeţului, prin eludarea legii, conduita sa fiind în mod evident una abuzivă, acţionând exclusiv în interesul său şi al acestor persoane.”, se arată în motivarea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunal.

Judecătorul a notat că cei tre inculpați au manifestat indiferență față de oamenii care își desfășoară activitatea onest:

”Din perspectiva naturii şi gravităţii deosebite a infracţiunilor la care se referă rechizitoriul, a modalităţii de săvârşire care denotă indiferenţa celor implicaţi atât faţă de lege şi autoritate,  cât şi  faţă de ceilalţi membrii ai societăţii, persoane care îşi desfăşoară viaţa şi activitatea lucrativă în mod onest, starea de pericol pentru ordinea publică reţinută la momentul luării măsurii este de actualitate, neputându-se susţine că s-a diminuat în răstimpul destul de scurt  de la luarea măsurii. În acelaşi sens, deşi s-a invocat contrariul, nu trebuie pierdută din vedere la analiza stării de pericol pentru ordinea publică rezonanţa socială a faptelor descrise în actul de sesizare de natură a crea o stare de indignare, dezaprobare publică şi chiar  o anumită stare de insecuritate socială în condiţiile în care persoane cu atribuţii de gestionare a banului public au acţionat în detrimentul intereselor judeţului, slujind unor interese personale şi de grup. Chiar dacă aparent, cele menţionate vizează cu prioritate persoana inculpatului Uiorean  Horea Dorin, prin prisma funcţiei publice deţinute  la nivelul judeţului Cluj, nici în privinţa celorlalţi doi inculpaţi lucrurile  nu sunt mult diferite, aceştia acţionând în mediul de afaceri clujean de mai mulţi ani, fiind descrişi ca persoane de vază, cu o viaţă de familie aşezată, cu preocupări dintre cele mai oneste, dar în ciuda acestui fapt, au acceptat jocul propus de inculpatul Uioreanu urmărind interese de ordin material, creând senzaţia că totul se poate cumpăra cu bani şi influenţa persoanelor potrivite.”

Avocații celor trei au invocat lipsa antecedentelor penale, însă judecătorul și-a menținut poziția invocând și contextul social existent ”când încrederea în persoane cu putere de decizie este serios zdruncinată”.

”Lipsa antecedentelor penale ale inculpaţilor şi conduita de recunoaştere parţială şi de colaborare cu organele judiciare penale nu pot motiva la acest moment lăsarea lor în libertate, deoarece faptele pentru care sunt cercetaţi sunt dintre cele mai grave, cu un impact social negativ evident şi de durată, mai ales în contextul social existent când încrederea societăţii civile în persoane cu putere de decizie este serios zdruncinată, fiind tot mai numeroase cazurile de acest fel şi care beneficiază de o atenţie sporită din partea mass media.”, se arată în motivare.

Avocatul lui Uioreanu, Tiberiu Ban, a susținut că nu se mai justifică măsura arestului preventiv având în vedere că inculpatul a fost trimis în judecată și nu mai poate influența mersul anchetei, cerând aplicarea măsurii arestului la domiciliu. Al doilea avocat al președintelui suspendat al CJ Cluj, Smaranda Bara, a invocat motive de ordin personal. ”Mama inculpatului are probleme grave de sănătate și ar putea necesita o intervenție chirurgicală, iar fiul cel mare al lui Horea Uioreanu dă zilele acestea Bacalaureatul”, a spus Bara.

Horea Uioreanu și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean sunt acuzați de fapte de corupție. Procurorii DNA susțin că Uioreanu a primit peste 400.000 de lei de la cei doi pentru a ajuta firmele lor să încaseze bani de la Consiliul Județean.

Comments

comentarii

Iluminatul public din Florești va fi alcătuit din becuri LED, anunță primarul Bogdan Pivariu. Peste 300 de noi becuri urmează să fie montate.... Citește mai mult
O femeie de 80 de ani din județul Maramureș a fost găsită sâmbătă dimineața moartă în gospodăria sa. Un vecin de 85 de ani este bănuit că ar fi lovit-o pe aceasta cu toporul în cap, pe fondul băuturii.... Citește mai mult
Deputatul USR-PLUS Viorel Băltărețu atrage atenția asupra faptului că există întârzieri ale Companiei de Apă Arieș la montarea conductelor de apă. Aceste decalaje ar putea duce la „bani din buzunarul cetățenilor aruncați pe apa sâmbetei”, spune Băltărețu.... Citește mai mult
Profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică susține că pe români îi așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții din cauza pandemiei de Covid-19.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!