fbpx

Motivarea arestării preventive pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului: ”totală lipsă de responsabilitate”

Clujust vă prezintă motivarea primei hotărâri de arestăre preventivă doar pentru fapta de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, fără concurs cu alte infracțiuni. ”Inculpatul a manifestat o totală lipsă de responsabilitate”, spune judecătorul.

Inculpatul Bazil Ș. a condus mașina, în 28 ianuarie, la ora 14.40 pe strada Gheorghe Lazăr din Turda, unde a acroșat alt autovehicul, după care a continuat încă 15 km până în Petreștii de Jos, unde a fost oprit de poliție. Aparatul etilotest a arătat o alcoolemie de 1,15 mg alcool pur/litru în aerul expirat, iar analizele ulterioare la spital au arătat 2,04 g %. alcool pur în sânge.

Judecătorul Constantin Axinte de la Judecătoria Turda, care a dispus arestarea preventivă în 31 ianuarie, a criticat dur atitudinea inculpatului și a arătat că se putea întâmpla o tragedie.

”În privința faptei săvârșite, gravitatea acesteia se desprinde din pedeapsa stabilită prin norma de incriminare (de la 1 an la 5 ani închisoare) și din modul concret de săvârșire respectiv din împrejurările săvârșirii faptei.

Inculpatul a condus un autoturism având alcoolemie foarte ridicată de peste 2,00 g %, valoare care indică o stare de ebrietate extem de avansată pe drumuri publice aglomerate în mediul urban la o oră cu trafic intens pietonal sau rutier după care pe o distanță de aproximativ 15 km (distanța Turda-Petreștii de Jos) pe un drum județean, reprezentând un pericol real pentru toți participanții la trafic de pe arterele pe care a circulat. Se reține că a condus la o oră când de regulă și traficul pietonal este intens și doar întâmplarea a făcut ca urmările să nu fie mai grave.

Inculpatul a manifestat o totală lipsă de responsabilitate deoarece, deși știa că a consumat o cantitate apreciabilă de alcool, iar reflexele îi erau alterate, a condus autoturismul pe drumurile publice, pe străzi circulate din municipiul Turda, la o oră când traficul este aglomerat, consecința fiind expunerea altor participanți la trafic posibilitățile de a fi victime ale unui accident rutier cu consecința punerii în periocol a securității circulației pe drumurle publice.

De altfel, comportamentul infracțional al inculpatului a avut și o urmare materială, respectiv coliziunea cu un atl autovehicul, iar aspectul că urmările nu au fost mai grave (victime) inclusiv pasagerul din drepata, se datorează mai degrabă întâmplării.

Inculpatul după ce a acroșat un alt autovehicul a fugit de la fața locului, deși i s-a atras atenția de celălalt conducător care a alertat poliția și l-a urmărit.

Tot acest comportament al inculpatului denotă fie o totală nepăsare față de încălcarea legii penale, fie o lipsă de autocontrol, ambele situații fiind foarte grave.

Modul în care inculpatul a procedat, respectiv mergând practic la băut cu un alt prieten și apoi conducând înspre casă cu o alcoolemie foarte ridicată în plină zi, când traficul este aglomerat denotă îndrăzneală deosebită, lipsă de respect față de ceilalți participanță la trafic și lipsa oricărei inhibiții în a se abține a încălca normele legale referitoare la traficul rutier.

În privința circumstanțelor persoanle, din fișa de cazier a inculpatului rezultă că acesta nu este la primul contact cu legea penală.

Inculpatul a săvârșit fapta în stare de recidivă postexecutorie, recidivă atrasă de o condamnare la pedeapsa de 1 an și 10 luni închisoare tot pentru săvârșirea unei infracțiuni de conducere cu alcoolemie peste limita legală (s.p. 123/01.04.2015 a Judecătoriei Turda)”, se arată în motivarea încheierii penale nr. 8/2019 de la Judecătoria Turda.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina