fbpx

Motiv de apel al unui bărbat din Cluj prins cu alcoolemie uriașă la volan: A băut că era zi de alocație. Are 7 copii

Un bărbat prins mort de beat la volan pe raza comunei Recea Cristur din Cluj, care nu posedă permis de conducere, a fost condamnat definitiv la 1 an și 4 luni închisoare cu executare. În susținerea apelului, inculpatul, fără ocupație, s-a scuzat că a băut căci era zi de alocație, acesta având șapte copii.

Bărbatul a fost condamnat inițial de Judecătoria Dej pentru conducerea unui vehicul sub infleunța alcoolului și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. Acesta avea o alcoolemie de nu mai puțin de 2,19 g/l în sânge!

Instanța a reținut următoarea stare de fapt: ”În data de 12.07.2019, în jurul orelor 17:20, lucrătorii din cadrul Poliției Mun. Dej, Sectia 5 Politie Rurala au fost sesizati telefonic de catre D.R.R , cu privire la faptul ca pe drumul judetean DJ 109A, in localitatea Recea Cristur a fost vazut un autovehi cul in santul de pe marginea drumului.

In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca in data de 12.07. 2019 in jurul orei 17.30 inculpatul Lăcătus Adrian a condus autoturismul marca Opel Vectra cu numarul de inmatriculare … , pe drumul judetean D J 109 A in localitatea Recea Cristur, unde a pierdut controlul volanului, a parasit partea carosabila si s-a oprit in santul de pe marginea drumului.

 După identificarea conducătorului autoturismului în persoana inculpatului, întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultand o alcoolemie de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat , astfel ca a fost condus la Spitalul Municipal Dej, în vederea recoltării de probe biologice.

Conform buletinului de analiză nr. 5432/IX/a/1233 din data de 15.07.2019, acesta prezenta o alcoolemie  de 2,19 g/l la prima proba recoltată la ora 18 35 , respectiv 1,96 g/l la a doua proba recoltată la ora 19 35 .”

Ajuns la Curtea de Apel Cluj, inculpatul a cerut amendă penală sau suspendarea executării pedepsei, invocând faptul că era șapte copii.

”În motivarea apelului s-a arătat că se justifică solicitarea de coborâre a pedepsei sub minimul special având în vedere că inculpatul a circulat pe o porțiune extrem de scurtă de drum, fără să se fi cauzat vătămări vreunor persoane. Totodată s-a solicitat a se avea  în vedere și contextul în care s-au petrecut faptele și anume că, soția inculpatului are implementată măsura arestului la domiciliu și fiind zi de alocație, au venit în vizită la inculpat niște rude și astfel au ajuns să consume băuturi alcoolice. În aceste condiții, inculpatul nu a realizat faptul că cei șapte copii ar putea rămâne fără părinți, însă în acest moment au realizat ambii părinți.

Inculpatul a condus autoturismul dar a pierdut controlul volanului și astfel a ajuns într-un șanț. Instanța, la pronunțarea hotărârii, a avut în vedere starea de antecedență penală. Raportat la situația copiilor, solicită ca modalitatea de executare a pedepsei să fie amenda penală sau o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere.”, se arată în motivarea deciziei Curții de APel CLuj, prin care s-a menținut sentința primei instanțe.

Judecătorii CA Cluj au arătat că nu pot suspenda executarea deoarece inculpatul este recidivist.

”Circumstanțele de ordin personal invocate de inculpat – că are 7 copii în întreținere- trebuiau să îl determine pe acesta la un comportament în deplin acord cu legea și nu să fie exploatate acum în favoarea sa, ca un motiv de clemență solicitat instanței.

Modalitatea de executare a pedepsei rezultante , respectiv în detenție, se datorează reținerii comiterii prezentelor fapte în stare de recidivă post – executorie, fapt ce face imposibilă suspendarea sub supraveghere a esecutării pedepsei.

Apoi, nu există argumente de fapt care să justifice reținerea în favoarea inculpatului de circumstanțe atenuante, cu efectul reducerii pedepselor sub valoarea minimului special.”, se mai arată în motivare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina