Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » MJ: Procurorul general și șefii DNA și DIICOT vor fi numiți de Secția pentru procurori a CSM

MJ: Procurorul general și șefii DNA și DIICOT vor fi numiți de Secția pentru procurori a CSM

Ministrul Justiției Tudorel Toader a susținut o conferință de presă despre propunerile de modificare a Legilor Justiției. Cele mai multe propuneri de modificare se referă la Legea CSM, pentru că sunt propuneri tehnice, a precizat Toader, potrivit Digi24.ro

MJ propune majorarea vechimii necesare pentru promovarea în funcție:

– 7 ani de activitate efectivă ca judecător pentru a promova la Tribunal sau la Tribunalul specializat.

– 7 ani de activitate efectivă, la procurori, pentru a ajunge la Parchetul de pe lângă Tribunal sau Parchetul de pe lângă Tribunalul specializat.

– 8 ani de activitate efectivă pentru a promova în funcția de procuror al DIICOT sau DNA.

– 10 ani vechime efectivă pentru a ajunge judecător la Curtea de Apel, respectiv procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

– 15 ani vechime efectivă pentru a ajunge procuror la Parchetul de pe lângă ICCJ.

– 18 ani vechime efectivă pentru a promova judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La condiția vechimii se adaugă toate celelalte condiții prevăzute în lege.

MJ mai propune modificarea mandatelor funcțiilor de conducere, de la 3 ani la 4 ani. Este vorba atât de funcțiile de conducere pentru judecători, cât și pentru procurori.

Propunem ca, pe viitor, funcțiile de conducere să aibă un mandat de 4 ani. Fac o cuvenită precizare, sunt niște principii de ordin constituțional care spun că mandatele în curs nu sunt afectate de modificări”, a precizat Toader.

Cu alte cuvinte, dacă modificările propuse de Tudorel Toader vor fi acceptate de Parlament, procurorul general și procurorul-șef al DNA și DIICOT vor avea mandate de 4 ani. De prelungire, nu vor beneficia însă Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr.

În privința posibilității ca un procuror să treacă în funcția de judecător și invers, MJ menține posibilitatea, cu aprobarea CSM, dar nu oricum, ci doar la nivel de Judecătorie, respectiv Parchet de pe lângă Judecătorie. Cu alte cuvinte, trecerea va fi posibilă doar la începutul carierei unui procuror/judecător.

Numirea judecătorilor și procurorilor șefi

Ministerul Justiției propune ca președintele ICCJ să fie numit de către președintele României, ca și în prezent, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM.

Spre diferență, procurorul general, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOT vor fi numiți de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiție. Atenție, în prezent procurorii-șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM.

Toader explică diferența de tratament în ceea ce privește numirea prin faptul că „procurorii sunt subrdonați ierarhic, judecătorii nu sunt subordonați ierarhic”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina