fbpx
Acasă » PROCESE » Litigiul urbanistic Văduva vs. frații Mărghitaș: Instanța cere stenograme și înregistrări de la Primărie

Litigiul urbanistic Văduva vs. frații Mărghitaș: Instanța cere stenograme și înregistrări de la Primărie

Instanța a încuviințat, astăzi, mai multe cereri în probațiune ale avocaților CEO-ului Fortech Călin Văduva în litigiul urbanistic de pe strada Constantin Brâncuși împotriva fraților Mărghitaș, fiii fostului rector USAMV, și a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Judecătorul Ioan Gaga s-a aplecat serios asupra cauzei, astfel că a dispus să se depună mai multe înscrisuri de către reprezentanții Primăriei și chiar va merge la locul unde se intenționează construirea blocului în litigiu. Trei vecini, între care Călin Văduva, cer anularea Hotărârii de Consiliu Local (HCL) nr. 808/2017 de aprobare PUD în vederea construirii imobilului mixt S+P+3E+2R în Cluj-Napoca, str. Constantin Brâncusi, nr. 98 de către Romdesign SRL și Teresa Construct. Principalul investitor, firma Romdesign, este deținută de Septimiu și Octavina Mărghitaș.

La termenul de astăzi, instanța a încuviințat depunerea la dosar a întregii documentații care a stat la baza emiterii HCL, inclusiv procesul-verbal și înregistrarea audio de la ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanist (CTATU) din 14 februarie 2017, în care, susține avocatul lui Văduva, mai mulți arhitecți și primarul Emil Boc ar fi criticat proiectul. Ulterior, în altă ședință proiectul a fost avizat fără discuții.  ”Să vedeți care a fost perspectiva acelor specialiști cu privire la proiect și unde s-a ajuns până la urmă.” a spus avocatul Răzvan Bălosu în instanță.

Avocata celor de la Romdesign a precizat, legat de procesul verbal de redare a ședinței, că în dosarul de suspendare a HCL-ului, reprezentanții primăriei au spus că nu există înregistrare. ”Nu văd cum ar putea fi utile soluționării cauzei acele discuții din cadrul comisiei, căci practic ce ne interesează în acest dosar e să se verifice în ce măsură acel HCL a fost emis în condiții legale”, a spus avocata.

Ciudat este că din partea Consiliului Local sau a Primăriei nu a fost nimeni la proces.

De asemenea, judecătorul a cerut să se depună la dosar documentația care a stat la baza avizului emis de Serviciul siguranța circulației din Primărie.

”Ce documentații au depus dânșii la Direcția tehnică? Pe baza la ce s-a dat acel aviz?”, a precizat avocatul reclamantului Văduva la proces.

Avocata Romdesign s-a opus cererii: ”Până la acest moment nu s-a contestat și nu s-a pus problema veridicității acelor avize emise. Prin urmare, nu poate fi încuviințată ca și probă. Orice cerere în probațiune trebuie să aibă în vedere ceea ce s-a susținut, ceea ce s-a contestat prin cererea în anulare. Discuția aceasta a venit probabil ulterior discuțiilor în ședință publică. Dar până acum nu s-au făcut precizări.”

Avocatul Răzvan Bălosu a spus că instanța trebuie să aibă la dosar toate actele în baza cărora a fost emis HCL-ul.

Instanța a încuviințat și depunerea referatului de evaluare de la Direcția de Sănătate Publică.

”Este important de văzut dacă s-a verificat atunci ce invocăm noi acum, distanțele față de limitele de proprietate, față de geamuri.. E simplu să venim să fluturăm un aviz și să zicem că totul este în regulă, dar până la urmă haideți să verificăm înscrisurile care stau la baza acestui aviz!”, a spus avocatul lui Călin Văduva.

Judecătorul a mai decis că va merge la locul unde ar urma să se construiască blocul pentru cercetare la fața locului. ”Instanța o încuviințează, apreciind a fi utilă cauzei”, a precizat judecătorul cu privire la această cerere în probațiune.

”Este foarte important să veniți să vedeți exact despre ce parcelă discutăm, de 300 de mp, un petec de pământ, un colț de stradă, pe care se dorește a se edifica un bloc. Nu văd nimic în jur asemănător sau comparabil (în zona Tribunalului – n.red). Este ceva colosal ce se dorește a se edifica într-o limită și într-o zonă în care sunt doar case de locuit”, a spus avocatul Bălosu în susținerea cererii.

De asemenea, reclamanții au solicitat o expertiză tehnică – în principal de arhitectură și urbanism, plus măsurători topografice și evaluări ale imobilelor.

De precizat că există un singur expert tehnic în urbanism activ în România la Ploiești

Instanța a prorogat pronunțarea asupra expertizei până după depunerea înscrisurilor încuviințate.

Amintim că proiectul imobiliar este suspendat.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns