fbpx

La cererea UNBR de vaccinare cu prioritate a avocaților, colonelul Gheorghiță a răspuns să poarte masca

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, colonelul Valeriu Gheorghiță, a răspuns cu un ”nu se poate” elegant la cererea UNBR de includere a avocaților în grupurile prirotare de vaccinare. Gheorghiță le recomandă avocaților să poarte masca și să păstreze distanța socială.

Răspunsul colonelului Gheorghiță: ”Având in vedere adresa dvs. nr. 334-AUT-2020/01.12.2020, inregistrată la Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) cu nr. 34110.12.2020, referitoare la inc]uderea avocaţilor in grupurile de persoarte prioritare pentru administrarea vaccinului, vă comunicărn următoarele:

Cu caracter general, menţionăm faptul că potrivit dcciziei Prim-Ministrului nr. 385/20.11.2020 a fost infiinţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, organism interministerial, fără personalitate juridică, in subordinea Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Având in vedere consultările din cadrul grupurilor de lucru de la nivelul CNCAV, a fost elaborat textul Strategiei de vaccinare impotriva COVID-19 in România, aprobată de Guvernul României prin HG nr. 1031/2020 publicată in Monitorul Oficial nr. 1171 din 03.12.2020.

Menţionăm că, in ceea ce priveşte grupurile prioritare pentru vaccinarea impotriva COVID-19, acestea au fost stabilite in concordanţă cu documente emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor in urma consultărilor de ţară realizate cu 19 ţări din Europa şi a analizei situaţiei existente in Rornânia in momentul elaborării strategiei.

Recomandările cu privire la grupurile prioritare sunt in dinamică şi pot fi actualizate in funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19 şi de eficienţa tipurilor de vaccinuri aprobate şi disponibile pentru diferite categorii populaţionale.

Pentru continuarea asigurării protejării impotriva infectării cu SARS-CoV-2, se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor obligatorii de protecţie, respectiv purtarea măştii, distanţarea socială şi igiena personală, urmând ca personalul din categoria profesională la care faceţi referire să beneficieze de vaccinare in conformitate cu etapele prevăzute in stratcgie.”

UNBR a revenit cu adresă

Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis către col. șef lucrări dr. Valeriu Gheorghiță, președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea  împotriva SARS-Cov-2, următoarea adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, Președintele UNBR:

„Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) a luat act de răspunsul dumneavoastră la adresa UNBR din 01.12.2020 adresată Ministerului Sănătății prin care am solicitat includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea  grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.

Din Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin HG nr. 1031/2020 (CAPITOLUL XI: Organizarea şi desfășurarea campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19, SUBCAPITOLUL 2, lit. C), reiese că sunt incluși în etapa a 2-a de vaccinare categoria lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, ca

(i) personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere şi instituții subordonate acestora; 

(ii) personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale şi al autorității judecătorești. 

Reiterăm solicitarea din adresa anterioară sus menționată, cu motivarea că neincluderea avocaților în etapa a 2-a de vaccinare ar conduce la următoarele consecințe:

– stabilirea unor standarde diferite de protecție între angajații statutului cu atribuții în ce privește desfășurarea activității în domeniile cheie indicate și avocați, care își exercită profesia în strânsă corelație cu personalul din domeniile cheie avute în vedere la instanțe, parchete, penitenciare, alte autorități ale statului;

– subminarea chiar a succesului strategiei de vaccinare, având în vedere că avocații intră în contact cu toți cei indicați în strategie a fi vaccinați în etapa a 2-a (i și ii), în special cu personalul de la instanțe și parchete (judecători, procurorii sau auxiliarii instanțelor judecătorești).

Subliniem faptul că avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție iar activitatea judiciară, atât în domeniul penal, dar și în cel civil, nu se poate opri chiar și în actuala stare de pandemie iar aceasta se desfășoară preponderent prin participarea la ședințe de judecata, existând un risc ridicat de contaminare pentru toți participanții la actul judiciar.

Uniunea Națională a Barourilor din România vă stă la dispoziție pentru orice detaliu relativ la numărul total al avocaților, repartizarea pe barouri și orice alte informații sau acțiuni care pot conduce la o soluționare favorabilă a solicitărilor noastre.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina