Cunoscutul judecător Cristi Danileț a îmbrăcat pentru ultima oară roba de judecător, astăzi, 17 ianuarie, pentru o ședință cu contestații la măsuri preventive, ce se judecă în complet de doi judecători. Danileț a fost președinte de complet, iar colegul său a fost Lucian Buta, cei doi arătând ca o formație rock.
Ședința a început la ora 9 și a durat circa trei ore și jumătate, mai mult decât era estimat, potrivit judecătorului Danileț.
Profitând de o întrerupere înainte de ultima cauză, colegii acestuia de la Tribunalul Cluj au intrat în micuța sală de judecată, în care abia au încăput. Când s-a întors avocatul Eugen Iordăchescu, care plecase la altă cauză din altă sală, a avut un șoc. Acesta și-a susținut pledoaria pentru înlocuirea sau revocarea măsurii arestului preventiv în cazul clientului său de față cu toți judecătorii de la Tribunal.
Din păcate pentru inculpat, solutia nu i-a fost favorabilă: ”În baza art. 4251 alin. (7) pct.1 lit. b) rap. la art. 205 şi art. 242 alin. (2) C.proc.pen, respinge ca nefondată contestaţia formulată de către inculpatul B H C, …, împotriva încheierii penale nr. 538/CC din 27.12.2023 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Dej, prin care i s-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive.”
Judecătorii de la Tribunalul Cluj, în frunte cu președintele Ioan Gaga, l-au felicitat pe Cristi Danileț pentru întreaga carieră și i-au oferit un cadou simbolic.
Cu lacrimi în ochi, Danileț le-a spus colegilor că nu ar fi vrut să plece, dar că umilința cu acțiunile disciplinare a pus capac. Le-a vorbit despre demnitate și corectitudine.
”N-ar trebui să ne facem de râs în profesia asta noi, dar nici alții să nu acceptați să vă facă de râs. În mesajul acesta de final al meu, vă spun să vă păstrați demnitatea, e cel mai important. Să nu vă lăsați călcați în picioare. Profesia asta e câștigată prin concurs, am făcut ani întregi de școală, am citit tone de cărți, vedeți în ce condiții lucrăm, n-ai personal suficient, n-ai condiții suficiente, e groaznic. În momentul de față nu sunt condiții normale și o spun cu mâna pe inimă. Și credeți-mă Tribunalul Cluj este unul din tribunele în care lucrurile încă merg. Sunt tribunale disperate care o rămas cu doi oameni pe secția penală. Toată stima pentru grefieri, toată stima pentru voi judecătorii indiferent de secția în care lucrați. Sincer, sper să nu ne mai vedem în sensul că nu vreau să rămân într-o profesie auxiliară. Nu vreau să mai am de-a face cu justiția. O să rămân în zona civică, poate la un moment dat în cea politică de ce nu.
Vă rog să fiți corecți așa cum ați fost în toți anii aceștia. Din păcate nu toți colegii sunt corecți prin țară. Să fiți integri, aplicați legea cu profesionalist, cu multă rațiune, cu mai puțină emoție într-adevăr și sper să trăim sentimentul că acolo unde suntem aducem un plus valoare, schimbăm societatea în bine. Eu asta am visat. Nu mi-am imaginat că vin la serviciu, iau un salariu și plec acasă. Nu m-am gândit când am intrat în profesie ce salariu, ce pensie o să am sau cât o să stau. Mi-am închipui că o să fac un bine societății. Vă rog și vă sugerez să ajungeți la împlinirea asta. Faceți un bine societății! Cred că asta e cel mai important. Vă mulțumesc pentru emoția asta pe care o trăiesc acum!”, le-a spus Danileț colegilor.
@clujust