Acasă » ȘTIRI » Judecătoarea Dana Gîrbovan s-a turat la un parlamentar-avocat USR care a atacat UNJR-ul

Judecătoarea Dana Gîrbovan s-a turat la un parlamentar-avocat USR care a atacat UNJR-ul

Judecătoarea Dana Gîrbovan, vizibil enervată, i-a dat replica unui parlamentar, de profesie avocat, din USR, care a atacat UNJR-ul în ședința Comisiei speciale privind legile justiției: ”Sistemul recunoaște meritele UNJR-ului și nu îl reneagă, dimpotrivă. (…) Nu sunt propuneri făcute din neant sau de o mână de oameni.”

Atacatul deputatului USR de Constanța Stelian Ion a venit în contextul discuțiilor înainte de adoptarea amendamentului prin care magistrații pot fi numiți în funcții de demnitate publică, cu condiția să se suspende din magistratură, și pot reveni în funcția de procuror sau judecător.

Stelian Ion

”Aș vrea să fac o precizare foarte clară: UNJR-ul sau doamnele judecător prezente astăzi în ședință (Dana Gîrbovan și Adina Ghita – n.red) reprezintă o asociație profesională formată din nu știm exact câți membri pentru că nu ni s-a răspuns, dar nu reprezintă magistrații din România. Ca să fie foarte clar.

Referitor la chestiunea suspusă discuției, nu putem face abstracție de articolul 125 din Contituție spune clar și limitativ: funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. Atât și nimic mai mult. A amesteca această funcție cu alte funcții, care multe dintre ele, chiar numite, în niciun caz alese, au o încărcătură politică, e o problemă foarte mare și va aduce atingere prestigiului profesiei de magistrat. Noi ne opunem categoric unei astfel de reglementări”, a spus deputatul USR Stelian Ion, de profesie avocat.

Ulterior, președintele Uniunii Națioanale a Judecătorilor din România, judecătoarea din Cluj Dana Gîrbovan, a intervenit pentru a-i da replica: ”Am două chestiuni de lămurit aici. În primul rând vă că se pune în mod (neelegant, șoptește Ghita – n.red) repetat problema UNJR-ului și vă preocupă chestiunea aceasta. Uniunea Judecătorilor este o asociație care a fost înființată în 2007 și până în prezent nu doar că am avut de fiecare dată membri din UNJR aleși în Consiliul Superior al Magistraturii, în număr de 3 de fiecare dată, ceea ce înseamnă că sistemul recunoaște meritele UNJR-ului și nu îl reneagă, dimpotrivă.

Pe de altă parte, absolut la tot ce înseamnă legislație – vă rog să mă ascultați – în domeniul justiției s-a făcut cu sprijinul tehnic al UNJR-ului. Am participat la tot ce înseamnă legi pe justiție. Propunerile pe care noi le-am făcut au în spate votul dat de adunarea generală printr-un memorandum semnat anul trecut, pe care vă rog să-l citiți, de 80 la sută dintre instanțele judecătorești. Așadar, nu sunt propuneri făcute din neant sau de o mână de oameni.

Mai departe, în acest moment suntem aici, dacă vreți să facem un recensământ, dacă nu, să discutăm pe argumente juridice pe ceea ce înseamnă îmbunătățirea legilor din justiție. Și noi suntem aici din acest motiv. Nu am spus respingeți toate legile justiției, respingeți propunerile care aduc atingere independenței justiției și adoptați-le într-o formă mai bună pe acelea care ajută justiția!

Revenind la problema punctuală, ceea ce ne interesează pe noi mai exact din perspectiva consolidării statutului de magistrat este aceea de a nu mai avea și de a nu mai forța detașări pe funcții care au această încărcătură politică de care vorbeați dvs. Pentru că dacă nu poți fi ministru, n-ar trebui să poți fi nici secretar de stat și cu atât mai puțin ambasador. Și de aceea o prevedere care permite suspendarea pentru a ocupa aceste funcții protejează funcția de magistrat, tocmai pentru că elimină aceste incompatibilități, elimină posibilitatea de a avea detașări care nu se mai termină la 3, la 6, la 9, la 12 ani și așa mai departe. Deci din această perspectivă este o prevedere care consolidează statutul magistratului. Mulțumesc”, a spus Gîrbovan.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns