fbpx
Tribunalul București

Judecătoarea care a respins cererea de arestare a lui Lucan a fost exclusă din magistratură în 2015, dar a revenit

Judecătoarea de la Tribunalul București, care a respins cererea de arestare preventivă depusă de DIICOT pe numele medicului Mihai Lucan, a fost exclusă din magistratură în 2015, dar a revenit în sistem anul următor. Excluderea a venit după întârzieri repetate la motivarea hotărârilor, iar acum întârzie să motiveze încheierea în cazul Lucan.

Deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu, denunțător în dosar, este revoltat că nu a fost încă motivată încheierea penală prin care s-a dispus control judiciar pe numele lui Lucan. ”Este absolut incredibil ce se întâmplă în cazul Mihai Lucan. Sunt mii de oameni în stradă care apără justiţia şi vedem un judecător de la Tribunalul Bucureşti, Monica Claudia Cipariu, care după 10 zile de la măsura controlului judiciar nu a redactat motivarea, lucru care împiedică procurorii antimafia să pregătească în condiţii optime contestarea măsurii. Sunt vocea bolnavilor batjocoriţi de Lucan care îi imploră pe membrii Inspecţiei Judiciare şi CSM să ia măsuri imediate împotriva acestei judecătoare care nu îşi îndeplineşte îndatoririle de serviciu, având antecedente în acest sens.

De asemenea, atrag atenţia procurorului de caz Marian Delcea să nu se lase intimidat şi să nu negocieze cu mafia din sistemul medical şi judiciar care a făcut scut în jurul lui Mihai Lucan. Este strigător la cer că nimeni nu pare să cerceteze acuzaţiile de trafic de organe şi de luare de mită pe care le-am făcut în calitate de deputat, în mod public, la adresa încă medicului Lucan şi a grupurilor infracţionale din care a făcut parte atâţia ani fără să fie atins de justiţie”, a declarat deputatul Ungureanu pentru Mediafax.

Agenția de presă Mediafax a dezvăluit că judecătoarea Claudia Monica Cipariu de la Secţia I Penală a Tribunalului Bucureşti, cea care a respins solicitarea DIICOT de arestare preventivă a lui Mihai Lucan şi a dispus măsura controlului judiciar, a fost exclusă din magistratură în urma unei decizii din octombrie 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară. CSM a reţinut în sarcina judecătoarei Cipariu comiterea abaterii disciplinare privind statutul judecătorilor şi procurorilor constând în ”întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.

”S-a constatat că doamna judecător Cipariu a înregistrat întârzieri în redactarea a 53 de hotărâri judecătoreşti, dintre care unele cu o durată mai mare de doi ani. Conduita adoptată de către doamna judecător, care activeaza în materie penală în cadrul Secţiei I Penală a Tribunalului Bucureşti, are consecinţe asupra dreptului recunoscut părţilor de a beneficia de soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil, dar poate determina şi constatarea intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru faptele reţinute în sarcina inculpaţilor din acele cauze, ceea ce face ca scopul procesului penal să nu fie atins”, se arăta într-un comunicat al CSM din octombrie 2015.

De asemenea, instanţa disciplinară a mai avut în vedere la stabilirea sancţiunii şi faptul că Monica Claudia Cipariu nu se afla la prima abatere disciplinară, ”fiind în trecut sancţionată cu avertisment pentru săvârşirea aceluiaşi tip de abateri, respectiv efectuarea cu întârziere a lucrărilor din motive imputabile”.

Monica Claudia Cipariu a înaintat recurs la decizia CSM, iar în mai 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a înlocuit sancţiunea de excludere din magistratură cu diminuarea indemnizaţiei lunare brute cu 20% pe o perioadă de 6 luni.

Comments

comentarii

Transmiterea gripei aviare H5N1 la oameni reprezintă „o îngrijorare enormă”, avertizează OMS.... Citește mai mult

Lasă un răspuns