Cunoscuta judecătoare Adina Lupea de la secția penală a Curții de Apel Cluj a scris câteva cuvinte despre cazul Robert Roșu, care cu siguranță va rămâne în istoria Justiției post-decembriste din România. ”Nu putem bulversa destinele oamenilor atât de radical, chiar dacă soluția este prevăzută de lege.”, susține judecătoarea de la Cluj.
”Nu am căderea să comentez decizii ale instanțelor judecătoresti, să îmi spun părerea, nici chiar dacă sunt ale judecătoriilor sau ale ICCJ, definitive sau nu. Citesc și eu, credeți-mă, citim și noi, magistrații, uneori ne uimim, alteori suntem dezamăgiți, alteori luăm exemplu de “așa se face” sau “așa nu se face” însă public nu putem comenta. Chiar dacă între noi suntem uneori ori siderați, ori contrariați, ori nu înțelegem. Ba chiar putem fi și revoltați, însă public trebuie să fim muți (asta apropos de una dintre nelibertățile pe care le avem în timpul exercitării profesiei, una din multele interdicții).
Pot însă să spun că semnalul de alarmă tras de colegii avocați indică faptul că undeva, în sistemul nostru de drept, este o mare nișă. Să nu ne mirăm că oamenii sunt șocați când de la o achitare pe motiv că fapta nu există ajungem la soluția de condamnare cu 5 ani de executare, vorbind și de un om parte a sistemului judiciar.
Nu putem bulversa destinele oamenilor atât de radical, chiar dacă soluția este prevăzută de lege. Adică legală, potrivit Cpp.”