Tribunalul Cluj a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorii DNA și Ionel Buda, fost șef de birou la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Cluj și fost împuternicit șef al Direcției Naționale a Poliției de Transporturi din cadrul Poliției Române.
Soluția pe scurt: ”In baza art. 485 alin. 1 lit. a) C.p.p. admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Directia Nationala Anticoruptie Serviciul Teritorial Cluj si inculpatul B. I. M., si, in consecinta:
In baza art. 396 alin. 2 C.p.p., cu retinerea art. 480 alin. 4 C.p.p., condamna inculpatul B. I. M. la pedeapsa de 1 (unu) an si 2 (doua) luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe o care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, prev. de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 78/2000.
In temeiul art. 91 alin. 1 C.p., dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 1 an si 2 luni inchisoare si stabileste un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 C.p.
In temeiul art. 93 alin. 1 C.p., inculpatul B. I. M. este obligat ca, pe durata termenului de supraveghere, sa respecte urmatoarele masuri:
– sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta;
– sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
– sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
– sa comunice schimbarea locului de munca;
– sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
In temeiul art. 93 alin. 2 C.p., obliga inculpatul B. I. M. sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre Serviciul de Probatiune Cluj sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate.
In temeiul art. 93 alin. 3 C.p., obliga inculpatul B. I. M. sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 60 (saizeci) de zile, la Protopopiatul Ortodox Dej sau Parohia Ortodoxa Sf. Dumitru Floresti.
In temeiul art. 404 alin. (2) C.p.p., cu retinerea art. 96 C.p., atrage atentia inculpatului ca nerespectarea cu rea-credinta a masurilor de supraveghere sau a obligatiilor impuse mai sus, precum si savarsirea unei noi infractiuni pe parcursul termenului de supraveghere conduce la revocarea suspendarii si executarea pedepsei inchisorii in regim de detentie.
In temeiul art. 274 alin. 1 C.p.p., obliga inculpatul B. I. M. la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in cuantum de 809 lei.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea sentintei penale.
Pronuntata prin punerea hotararii la dispozitia inculpatului si procurorului, prin mijlocirea grefei Tribunalului Cluj, astazi, data de 16.02.2024.”
Acuzațiile AICI