Avocatul Toni Neacșu, fost judecător membru în Consiliul Superior al Magistraturii, atacă proiectul pe bani europeni Transparență, accesibilitate și educație juridică (TAEJ), finalizat recent.
”Încă de când eram în CSM am fost fascinat de capacitatea sistemului de a toca bani fără număr, ca lăutarii, pe proiecte cu denumiri complicate, dar care nu rezolvă și nu produc absolut nimic.
CSM-ul actual anunță acum finalizarea unui proiect la fel de lacom cu banii cum erau cele care mă revoltau când eram înăuntru și cărora nu le găseam rostul: Comunicarea publică la nivelul sistemului judiciar.
Peste 6 milioane de euro bagați în 2 ani pe durata proiectului că să obținem ceva destul de neclar, și anume, în limbajul de lemn al funcționărimii, următoarele:
1. “Comunicarea publică îmbunătățită și abordată unitar la nivelul sistemului judiciar”,
2. “Grad ridicat de acces la justiție prin facilitarea accesului la informații privind sistemul judiciar și serviciile furnizate cetățenilor și
3 “Nivel ridicat de informare, conștientizare a drepturilor și a gradului de educație juridică a publicului”.
Concret, pentru 6 milioane de euro ne-am ales cu actualizarea unui Ghid de bune practici în relaţia sistemului judiciar cu mass- media, un Ghid de bune practici bune practici cu celelalte profesii juridice, in special avocaţii, care efectiv bate apa în piuă sau oricum din care eu nu înțeleg nimic și un Îndrumar cuprinzând linii directoare pentru utilizarea de catre magistraţi si instituţiile din sistemul judiciar a spaţiului social media/platforme on-line (adică facebook).
Realitatea e că instanțele și parchetele comunică la fel de prost ca acum 2 ani, că relația judecători-avocați este mai proastă ca niciodată și că magistrații activiști se penibilizează la fel ca acum 2 ani pe facebook, ba chiar au trecut între timp și pe Tik Tok.
Un proiect în care dai 2 milioane de lei pe organizarea de ateliere și seminarii (aici aveți lista tuturor cheltuielilor https://drive.google.com/file/d/1MtcAzNcfwz6TOfKtpXBF4RuQVQrLgFY8/view) și te alegi cu 3 broșuri (de vreo 2 milioane și ele însă) este culmea eficienței.
Desigur, îmi aduc aminte că atunci când mă luptam cu morile de vînt ca să implementez RoLII.ro cu bani lunar cam cît costă gazduirea unui server (din buzunarul meu, dar pentru care am fost verificat la sânge de ANI de mă întrebau consilierii de acolo dar soția știe, domnu’? mi se spunea exact de către cei care se opuneau mai vârtos că așa ceva merită cheltuit cam 10-15 de milioane de euro și poate deveni cel mai ambițios proiect al sistemului judiciar. Uite că s-a putut și fără.”, scris Toni Neacșu.