fbpx

Grefierii vor ca ziua de 22 martie să fie declarată Ziua Grefierului Român: ”Chiar și în aceste vremuri de criză, grefierii sunt la datorie”

Sindicatul Național al Greferi Judiciare Dicasterial a precizat că, în demersurile pentru elaborarea unui nou statut al profesiei de grefier, va solicita ca data de 22 martie sa fie declarată Ziua Grefierului Român.

Pentru a marca ziua de 22 martie 2020, Sindicatul și Asociația VeDem Just au publicat broșura ”Grefierul de la A la E”, în care se arată rolul grefierilor în instanțe și parchete.

La realizarea broșurii a contribuit și grefiera Roxana Zaharie de la Judecătoria Cluj-Napoca, care a postat: ”Azi este despre grefieri. La mulți ani colegilor mei grefieri. Am un cadou pentru voi, o broșură la care am muncit împreuna cu Olaru Ioan Alexandru și VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție la inițiativa lui Cătălin Trăistaru si a Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.”

Data de 22 martie a fost aleasă pentru că în 2019, în respetiva zi, a avut loc la București cel mai mare miting de protest al grefierilor din istorie.

”Acum un an de zile, în #22martie2019, grefierii au dat dovadă de unitate și solidaritate și au participat la cel mai mare miting din istoria profesiei de grefier, în Piața Victoriei, peste 2500 de persoane. A fost o dovadă de organizare ceea ce a legitimat mișcarea sindicală.

Chiar și în aceste vremuri de criză, grefierii sunt la datorie. O parte lucrează de acasă, în măsura în care este posibil. O parte vin la serviciu prin rotație, pentru a evita să fie mai multe persoane odată în același birou.

Însă cei mai mulți vin la parchete și instanțele judecătorești pentru a ajuta magistrații în cauzele urgente pe care aceștia le instrumentează și soluționează.

Grefierii sunt cea mai numeroasă categorie socio-profesională din sistemul de justiție din România, unde zilnic își aduc aportul la înfăptuirea actului de justiție pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, respectiv la apărarea ordinii de drept.

Pentru cunoașterea atribuțiilor lor am decis să publicăm o broșură informativă pe înțelesul tuturor, care va fi distribuita și fizic în spațiul public imediat ce va înceta starea de urgență.

Reprezintă un mic semn al respectului nostru pentru această profesie.

În demersurile pentru elaborarea unui nou statut al profesiei de grefier, vom solicita ca data de #22martie sa fie declarata #ZiuaGrefieruluiRomân.”, se arată în comunicatul comun al Sindicatului și asociației VeDem Just.

Mai jos vedeți broșura despre acitvitatea grefierilor.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.12 MB]

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina