fbpx

Fost angajator al candidatul USR-PLUS Cluj pentru Senat: ”în timpul serviciului, se uita la site-uri interzise minorilor”

Candidatul de pe prima poziție pentru Senat al USR-PLUS Cluj, Cristian Bordei, a fost concediat în 2016 de la compania Energobit, cu care apoi s-a judecat. Milionarul Ștefan Gadola, acționat EnergoBit, a declarat recent, după ce a auzit de candidatura pentru Senat, că Bordei ”se uita la site-uri interzise minorilor. Ca sa fiu mai concis: era 80% din timp pe site-uri interzise minorilor. Şi pot proba aceste afirmaţii”, a precizat Gadola.

Contactat de „Adevărul”, Gadola a spuns că „în cadrul companiei nu a avut nicio performanţă, din contră a fost un angajat comod astfel că firma a decis să-l concedieze.”

Omul de afaceri a precizat că demersul de concediere nu s-a făcut direct ci printr-o reorganizare, în urma căreia postul ocupat de Bordei a fost desfiinţat. „Întrucât colegii care s-au ocupat de reorganizare au omis anumite proceduri birocratice, Bordei a dat în judecată compania şi a câştigat 12 salarii”, a precizat Gadola. Omul de afaceri consideră că gestul acestuia a fost „o obrăznicie”, deoarece demersul companiei a fost determinat de faptul că angajatul nu avea performanţă. „De ce să nu poţi da afară un angajat care nu corespunde? În plus, în timpul serviciului, acesta se uita la site-uri interzise minorilor. Ca sa fiu mai concis: era 80% din timp pe site-uri interzise minorilor. Şi pot proba aceste afirmaţii”, a precizat Gadola.

Acesta a explicat pentru „Adevărul” de ce a fost totuşi ţinut în funcţie Cristian Bordei aproape 12 ani.  „Până în 2014 până când am fost eu la conducerea firmei a fost extrem de abil în a ne explica ce face … etc etc. În 2013 am vândut firma şi eram minoritari. A profitat de faptul ca în perioada 2014-2018 au fost 2-3 directori generali la EnergoBit.”

Bordei a câștigat reintegrarea pe post, dar nu a primit daunele morale cerute

Extrase din Decizia Curții de Apel Cluj, definitivă în litigiul de muncă:

”Prin sentința civilă nr. 2017 din 11.04.2017 a Tribunalului Cluj, , a fost admisă , în parte, acțiunea formulată de reclamantul Bordei Cristian în contradictoriu cu pârâta S.C. Energobit S.A. Cluj-Napoca și în consecință s-a anulat decizia nr. 872/14.09.2016 emisă de pârâtă, de desfacere a contractului individual de muncă al reclamantului. Pârâta a fost obligată să reintegreze reclamantul pe un post similar celui avut anterior, la același nivel de salarizare și corespunzător competențelor profesionale. Pârâta a fost obligată la plata despăgubirilor egale cu drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate, precum și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul începând cu data desfacerii contractului individual de muncă și până la reîncadrarea efectivă. A fost r espin s petitul privind obligarea angajatorului la plata de daune morale. Pârâta a fost obligată să plătească reclamantului 3500 lei cheltuieli de judecată.”

”Din depozițiile testimoniale (f.166-167 vol. I apel) rezultă că la finalul anului 2016 reclamantul Bordei Cristian era indispus, nu mai era comunicativ și avea un comportament diferit  în  grupul de prieteni ascunzând u-și problemele generate de concedierea sa. Prietenii au aflat abia la finalul anului 2016 de concedierea reclamantului, iar în  vacanța din luna august 2017 reclamantul a arătat că  era îngrijorat de faptul că a ajuns șomer, că trebuie să fie susținut de familie și a ascuns familiei extinse această situație. Martorii audiați nu au putut preciza dacă reclamantul a fost angajat sau a desfășurat o altă activitate.

Depozițiile martorilor audiați surprind o anumită stare de disconfort creată de concedierea recl amantului însă această problemă legată de profesie s-a suprapus și decesul mamei reclamantului în  vara anului 2017, iar nevoia de singurătate pe care o manifesta în  cercul de prieteni, reclamantul se poate datora și acestui eveniment familial trist.

Din depozițiile martorilor și din înscrisurile depuse la dosar nu rezultă faptul că angajatorul a dispus desfacerea contractului individual de muncă cu scopul de-al șicana sau pentru atinge demnitatea reclamantului ori, acordarea daunelor morale poate fi făcută în asemenea circ umstanțe în  litigiile de muncă.

Emoțiile negative și de ranchiună legate de societatea care l-a concediat nu se confirmă, reclamantul Bordei Cristian în iunie 2017 propunea o colaborare pârâtei S.C. Energobit S.A. (f.53). În cursul anului 2017 a încheiat un contract de intermediere cu societatea Mercurial SRL care aparține Grupului Energobit , după cum susține pârâta în ședința publică din 07.02.2018, aspect necontestat de reclamant(f.181 vol. II apel). Dacă reclamantul ar fi avut resentimente evident această activitate de colaborare nu ar fi fost posibilă.

În  consecință prin probatoriul suplimentar administrat în apel reclamantul nu a dovedit existența unui prejudiciu moral de asemenea gravitate încât să poată fi cuantificat material. Curtea nu ne agă existența unui disconfort datorat desfacerii contractului individual de muncă însă prin anularea deciziei de concediere și repunerea părților în situația anterioară reclamantului i s-a reparat întreg prejudiciul cauzat, situație în care se poate vorbi de spre asigura rea unei satisfacții echitabile, principiu aplicat și în jurisprudența Curții de la Strasbourg.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns