Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Firma unui fost ”băiat deștept” din energie a cerut insolvența NTT Data România. A renunțat după ce și-a primit banii

Firma unui fost ”băiat deștept” din energie a cerut insolvența NTT Data România. A renunțat după ce și-a primit banii

Deși poate pare greu de crezut, în timp ce cea mai mare companie IT din Cluj, NTT Data România, anunța o cifră de afaceri de 43 de milioane de euro pe zece luni din 2017, la Tribunalul Specializat Cluj se judeca o cerere de intrare în insolvență a companiei, depusă de către o fabrică din Galați. Aceasta este deținută de Adrian ”Ninel” Comșa, cel care în 2012 era primul ”băiat deștept” tăiat de la porția de bani de la Hidroelectrica.

Adrian Comșa (foto antidotul.ro)

Spre sfârșitul lunii septembrie 2017, societatea de construcții și structuri metalice Menarom PEC din Galați, deținută de omul de afaceri Adrian Marcel Comșa, zis ”Ninel”, care a făcut bani frumoși din energie prin firma Euro PEC, cerea la Tribunalul Specializat Cluj nici mai mult nici mai puțin decât deschiderea procedurii insolvenței împotriva NTT Data România pentru o datorie de peste 92.000 lei.

Potrivit sentinței civile nr.1876/2017 din 28 noiembrie 2017 de la Tribunalul Specializat Cluj, societatea din Galați a renunțat la cerere.

”Deliberând, reține că, prin cererea înregistrată la data de 22 septembrie 2017, creditoarea Menarom – P.E.C. SA. a solicitat deschiderea procedurii insolvenței împotriva debitoarei NTT Data România SA, apreciind că acesta se află în stare de insolvență și nu mai poate face față obligațiilor sale comerciale, invocând existența unei creanțe certe, lichide și exigibile în cuantum de 92.650,35 lei.

Cererea formulată de creditoare a fost comunicată debitoarei în condițiile art. 72 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, iar la data de 30 octombrie 2017 debitoarea a formulat întâmpinare, solicitând respingerea ca nefondată a cererii de deschidere a procedurii insolvenței, arătând că nu se află în stare de insolvență, creanța invocată de creditoare nefiind certă, lichidă și exigibilă.

Prin înscrisul depus la dosar în ședința publică din data de 28 noiembrie 2017,  creditoarea a învederat faptul că înțelege să renunțe la judecarea cererii de deschidere a procedurii insolvenței, solicitând judecătorului sindic să ia act de manifestarea sa de voință, având în vedere faptul că debitoarea a achitat o parte a creanței, între părți fiind încheiată o tranzacție prin care debitoarea s-a obligat la plata întregii creanțe.

Reprezentantul debitoarei, prezent în instanță în ședința publică din data de 28 noiembrie 2017, a solicitat să se ia act de renunțarea creditoarei la judecata cererii de deschidere a procedurii insolvenței, fără cheltuieli de judecată.

Conform prev. art.406 NCPC, reclamantul poate renunța oricând, fie verbal în ședință publică, fie în scris la judecarea cererii sale.

Ca atare, având în vedere manifestarea de voință a creditoarei, în baza art. 406 NCPC, judecătorul sindic va lua act de renunțarea acesteia la judecata cererii de deschidere a procedurii insolvenței formulată împotriva debitoarei.”, se arată în motivarea sentinței.

L-am întrebat pe CEO-ul NTT Data România, Daniel Metz, în ce a constat colaborarea cu Menarom și cum vede cererea de deschidere a procedurii insolvenței?

Daniel Metz

”Este vorba despre un proiect de implementare ERP care a demarat in 2010. Pe parcursul proiectului, partile contractuale au constatat ca dimensiunea initiala a bugetului alocat nu mai poate acoperi cerintele identificate in cadrul analizelor de business comune efectuate ulterior. Aceste concluzii au fost trase dupa nenumarate discutii, aproximativ la mijlocului anului 2015, nu mai retin exact.

In acest fel proiectul de implementare a fost stopat. Ca in orice proiect de implementare, clientul a platit o factura partiala pentru licentele software achizitionate. Problemele aparute nu aveau de a face cu licentele software, ci cu implementarea in sine, care necesita activitati si dezvoltari personalizate. Asta a fost concluzia echipei noastre si de aceea noi am considerat cazul inchis.

Anul trecut, probabil in urma unor analize interne, Menarom a identificat acest proiect stopat si a solicitat restituirea acelui avans pentru licente. Ne-am trezit cu acel document facut de ceva casa de avocatura, care probabil a preluat la pachet mai multe chestiuni de acolo.

In urma analizei interne facute la noi si datorita faptului ca sistemul ERP nu este folosit, am dispus restituirea acelei sume platite pentru licentele software care nu se mai folosesc. Nu am dorit sa intram intr-o discutie care nu conducea nicarieri.

Astfel de situatii se intampla constant in piata, peste tot in lume si am considerat ca este mai bine sa inchidem amiabil un proiect inceput cu 7 ani in urma si care in mod nefericit nu a mai iesit.”, a răspuns Daniel Metz.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns