fbpx

Fiasco cu microgranturile! După trei luni de la deciziile de recuperare, cei care nu au plătit sunt iertați prin lege!

România, țara în care dacă nu respecți o decizie de recuperare, ești premiat. Dacă ai plătit, ești fraier! Asta s-a întâmplat în cazul programului de microgranturi de 2000 de euro acordate pe perioada pandemiei.

La începutul acestui an, mii de beneficiari au primit de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului decizii de recuperare a sprijinului financiar pe motiv că nu au depus așa-numitul Raport de progres. Acesta raport trebuia generat după încărcarea facturilor și ordinelor de plată și practic le înșira pe toate într-un fișier PDF. Numai că mii de beneficiari nu l-au generat pentru că butonul pentru generarea lui era o cheiță slab vizibilă, pe care nu scria nimic de genul ”generare raport”, ci scria ceva de genul ”blochează”. O procedură alambicată, lucru recunoscut și de cei de la agențiile pentru imm-uri.

Print-un amendament al unor deputați UDMR, care probabil au prieteni în situația de mai sus, s-a modificat recent Legea de aprobare a OUG 109/2022, care încă trena prin Camera Deputaților. Legea a fost publicată în  Monitorul Oficial în 18 aprilie și prevede nici mai mult nici mai puțin că cei care nu au respectat deciziile de recuperare și nu au dat înapoi de bunăvoie srpijinul financiar au un nou termen pentru depunerea Raportului de progres!

”Beneficiarii celor două sesiuni ale Măsurii 1 – Microgranturi și cei ai Măsurii 2 – Granturi pentru capital de lucru, care nu au respectat termenele de depunere a rapoartelor, le-au depus incomplete sau nu au transmis informațiile și/sau documentele solicitate, au acum posibilitatea de a relua acest pas procedural, fără a mai fi nevoiți să ramburseze finanțarea.

Noul termen pentru transmiterea raportului complet este marți, 06 iunie a.c. Dacă și această dată limită va fi depășită, va fi inițiată sau, după caz, continuată procedura de recuperare a sprijinului financiar, conform metodologiilor de recuperare a ajutorului de stat. Precizăm că derogarea nu se aplică beneficiarilor al căror sprijin financiar a fost deja recuperat.”, a transmis Ministerul Andreprenoriatului în 20 aprilie.

Noul termen vine în urma unui amendament adus în martie la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată finanțate din fonduri europene și pentru modificarea unor acte normative.

Prin amendamentul deputaților UDMR Miklós Zoltán, Kolcsár Anquetil-Károly, Bende Sándor, Seres Dénes, Nagy Szabolcs și Szabó Ödön a fost introdus următorul Articolul 16^2:

„(1) În situația în care beneficiarii ajutoarelor de stat/finali, alții decât cei cărora li s-au aplicat prevederile art. 16^1, nu au respectat termenele de depunere a rapoartelor prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h) și art. 16 alin. (1) lit. h) sau au depus rapoartele cu informații lipsă ori nu au completat informațiile/documentele solicitate, iar sprijinul financiar acordat sub formă de ajutor de stat nu a fost recuperat, aceștia pot depune raportul complet și corect în termen de 45 de zile, sub sancțiunea inițierii de către AM-POC/MAT/AIMMAIPE sau, după caz, a continuării procedurii de recuperare a sprijinului financiar acordat sub formă de ajutor de stat, conform metodologiilor de recuperare a ajutorului de stat.

(2) În cazul în care AM-POC/MAT/AIMMAIPE a inițiat procedurile de recuperare a ajutorului de stat, acestea se suspendă până la expirarea termenului prevăzut la alin. (1).”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [243.47 KB]

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns