Executat silit pentru amenzi vechi de 7, 8 și chiar 9 ani! Amenzile se prescriu în 5 ani

Un clujean s-a trezit cu contul golit pentru mai multe amenzi, majoritatea de la poliția rutieră. Printre ele sunt și amenzi din 2005, 2006 și 2007. Legea spune că dreptul de executare silită se prescrie în 5 ani.

Răzvan C. a primit în 11 septembrie de la Serviciul de executare silită din cadrul Direcției de Taxe și Impozite Locale a Primăriei înștiițare că i s-a pus poprire pe contul bancar pentru mai multe amenzi neplătite. În total aproape 3.000 de lei! Au fost luate la pachet amenzi din 2012 cu amenzi din 2006 sau 2007. ”Nu mai știu dacă le-am plătit atunci sau nu, dar cred că una am și plătit-o. De unele nici nu știam. Oricum amenzile se prescriu în 5 ani, deci nu înțeleg cum sunt executat acum pentru amenzi din 2006 și 2005”, a spus Răzvan C. Amenzile vechi sunt de 100 de lei – cea din 2005 -, 300 de lei – cea din 2006 și 234 de lei – din 2007.

situatii amenzi razvan (2)

situatii amenzi razvan (3)

Legea pare să fie de partea clujeanului nemulțumit. Codul de procedură fiscală, care este invocat și pe actul de poprire trimis de serviciul de executare silită al Primăriei, prevede că dreptul de stabilire a obligațiilor fiscale se prescrie în 5 ani, dacă legea nu dispune altfel, Iar în cazul de față nu prevede altfel. Și amenzile rutiere, potrivit codului rutier, se prescriu în 5 ani. Codul mai prevede că dreptul de executare se prescrie în 5 ani calculați din 1 ianuarie al anului următor amenzii. Oricum am calcula chiar și amenda din 2007 s-a prescris în 1 ianuarie 2013. Potrivit legii, termenul de prescripție se întrerupe dacă se trimit somații cu privire la executarea amenzilor, însă Răzvan C. spune că nu a știu că mai are de plătit amenzi din perioada 2005-2007.

EXTRAS DIN CODUL DE PROCEDURĂ FISCALĂ:

ARTICOLUL 91
Obiectul, termenul si momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a obligatiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.

CAPITOLUL VII

Prescriptia dreptului de a cere executarea silita si a dreptului de a cere compensarea sau restituirea

ARTICOLUL 131
Începerea termenului de prescriptie

(1) Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.

Cu toate acestea, în data de 22 septembrie, toate sumele pentru achitarea amenzilor au fost luate de Stat din contul lui Răzvan, chiar și în plus. ”Aveam o amendă de 630 de lei, din care plătisem jumătate, iar acum mi-au luat toată suma”, a spus clujeanul.

situatii amenzi razvan (1)

situatii amenzi razvan (4)

Avocații contactați de CLUJUST spun că omul are șanse mari să-și primească înapoi banii luați de Stat pentru amenzile mai vechi de 5 ani. ”Trebuie neapărat să depună la instanță contestație împotriva executării silite”, a spus avocata Teodora Driha. Bărbatul nemuțumit a precizat că-și caută avocat pentru a începe demersurile și vrea să ceară despăgubiri morale din partea Statului.

Citiți AICI punctul de vedere trimis de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca!


Comments

comentarii

Spiritul întreprinzător și sprijinul acordat mediului de afaceri au fost recompensate cu diplome la Gala „Club Antreprenor Ediția XX”.... Citește mai mult
Interes crescut din partea clujenilor pentru noile cărți electronice de identitate. În ultima lună, în județul Cluj au fost înregistrate peste 2.200 de cereri pentru eliberarea acestui document modernizat.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Intotdeauna avem o posibilitate legala de a constata prescriptia unei creante bugetare. Se poate exercita o actiune in constatarea intervenirii prescriptiei dreptului de a solicita executarea silita a creantelor bugetare, in cazul in care nu s-a demarat procedura de executare silita. In cazul in care s-a demarat procedura de executare silita, se poate execita contestatia la executare! Deci, in niciun caz, nu este dupa cum vrea sau nu un functionar public!

Lasă un răspuns