Elena Udrea , aflată în penitenciar, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, scapă definitiv de dosarul Hidroelectrica, în care era acuzată că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la „băiatul deștept” Bogdan Buzăianu. Faptele s-au prescris, însă Udrea are de achitat prejudiciul de 3,4 milioane euro.
Înalta Curtea de decis. ”Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie.
În baza art. 421 alin. (1) pct. 2 lit. b) din Codul de procedură penală respinge, ca nefondate, apelurile declarate Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpata Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 66/F din data de 11.04.2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secttia a I-a Penală, în dosarul nr. 3650/2/2019.
În baza art. 415 din Codul de procedură penală ia act de retragerea apelului declarat de apelantul Păunescu Bobby George Marius împotriva aceleiaşi sentinţe penale.
În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului.
În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă pe apelanta intimată inculpată Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 600 lei, iar pe apelantul Păunescu Bobby George Marius la plata sumei 300 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.
Definitivă. Pronuntată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instan?ei, astăzi, 04.06.2024.”
Curtea de Apel București a hotărât anterior: ”Încetează procesul penal faţă de inculpata Udrea Elena-Gabriela cu privire la infracţiunile de trafic de influență (…) și spălarea banilor (…), ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale”, a decis marți Curtea de Apel București.
Instanța a hotărât totuși confiscarea de la Elena Udrea a 2,5 milioane de euro, respectiv 900.000 de euro.
De asemenea, Curtea de Apel București a decis încetarea procesul penal și în cazul lui Dan Andronic, inculpat și el în acest dosar pentru mărturie mincinoasă.
În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat în anul 2011 promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding – n.r.) le încheiase cu Hidroelectrica.