Acasă » PROCESE » Doi agenți de pază au fost condamnați pentru că au sechestrat și lovit un minor într-un mall

Doi agenți de pază au fost condamnați pentru că au sechestrat și lovit un minor într-un mall

Doi agenți de pază tineri, angajați la o firmă din Cluj, au fost condamnați la închisoare pentru lipsire de libertate și purtare abuzivă. Mai exact, au luat cu forța un minor dintr-un mall, l-au dus la subsolul clădirii și l-au lovit pentru a șterge o filmare. Victima a avut nevoie de consiliere psihologică după incident. Inculpații au avut noroc la Curtea de Apel Cluj, unde li s-au suspendat pedepsele, căci instanța de fond le-a dat cu executare. De asemenea, au fost obligați ca împreună cu firma PP Protect SRL să-i plătească persoanei vătămate daune morale de 2.500 de euro.

Prin rechizitoriul nr. 759/P/2016 din data de 14 aprilie 2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au fost trimiși în judecată inculpații Florin Alexandru Tarța și Andrei Husău pentru săvârșirea de fiecare a infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și purtare abuzivă.

În cuprinsul actului de sesizare a instanței s-a reținut că ”în data de 24.02.2016, în jurul orei 16:00, în timp ce era în incinta complexului comercial Gold Plaza (actual Vivo – n.red) din Baia Mare, persoana vătămată minoră I.P.A, împotriva voinței sale, a fost condus de către inculpați, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, într-o cameră situată în subsolul clădirii, unde, timp de aproximativ 15 minute, cei doi i-au aplicat mai multe lovituri peste corp și în zona feței.” (Vedeți aici declarații și fotografii cu adolescentul bătut)

Instanța a reținut următoarele:

”În data de 23.02.2016, în jurul orelor 18:30, persoana vătămată I.P.A minor în vârstă de 17 ani și 11 luni, a filmat momentul în care un tânăr își rula o țigară în incinta complexului comercial Gold Plaza din Baia Mare, iar în cursul aceleiași seri, minorul a postat filmarea pe internet, împreună cu adresa sa de Facebook și de un comentariu referitor la activitatea agenților de pază din complexul respectiv.

În acest context, în data de 24.02.2016, în jurul orei 16:00, persoana vătămată I.P.A, împreună cu martorii minori S.A și O.S.A au ajuns în complexul Gold Plaza din Baia Mare, iar la ora 16:27:40, în timp ce aceștia se aflau pe scena de la parter, inculpații, în calitate de agenți de pază, fiind angajați ai S.C. PP PROTECT S.R.L., și aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, s-au îndreptat către cei trei, iar inculpatul Tarța Florin Alexandru s-a apropiat de persoana vătămată și l-a întrebat dacă el e Paul, apoi l-a luat de după cap și i-a spus să îi însoțească.

La scenă a ajuns și martorul P.P.G, coleg al inculpaților, care l-a întrebat pe inculpatul Tarța ce se întâmplă, iar acesta i-a răspuns că tânărul în cauză este cel care postase pe internet filmulețul.

Apoi, inculpații l-au condus pe persoana vătămată în incinta dispeceratului firmei de pază, situat la demisol, în zona parcării subterane a complexului, așa cum rezultă fără dubiu atât din declarațiile persoanei vătămate, ale inculpaților Husău Andrei, Tarța Florin Alexandru, cât și din procesul-verbal de vizionare a imaginilor video, prezența minorului acolo fiind probată și cu declarațiile martorului M.T.B.

După ce au ajuns în dispecerat, minorul I.P.A, urmându-i pe cei doi inculpați aflându-se sub imperiul unei profunde stări de temere cu privire la siguranța sa, având în vedere disproporția vădită de forțe, persoanei vătămate i s-a spus să ia loc pe un scaun din încăpere, iar inculpații i-au cerut să șteargă filmulețul care îi discredita și au încercat să-l fotografieze pe minor, după care au început să îi aplice mai multe lovituri peste corp și în zona feței, cel care a început fiind inculpatul Tarța.

În încercarea de a se apăra de loviturile primite, minorul l-a prins pe inculpatul Tarța de al treilea deget al mâinii drepte și l-a lovit cu piciorul, provocându-i leziunile consemnate în cuprinsul certificatului medico-legal nr. 206/25.02.2016, întocmit de către Serviciul Județean de Medicină Legală Maramureș .

La un moment dat, întrucât persoana vătămată prezenta o sângerare nazală, acest inculpat l-a trimis să se spele în baia aflată în zona dispeceratului, iar inculpatul Husău i-a dat un șervețel ca să se șteargă, aspectele descrise reieșind din coroborarea următoarelor mijloace de probă, respectiv declarațiile persoanei vătămate și  ale martorilor F.E, , T.I.C, B.M.C (,  S.A, O.S.A. și B.N.

Cei doi inculpați l-au lăsat pe minor să plece, în prealabil spunându-i că, dacă va fi întrebat despre leziunile suferite, vizibile de altfel, să răspundă că sunt urmarea unei căderi, astfel că, la ora 16:45:15, acesta a părăsit incinta dispeceratului, prezentând în continuare o sângerare nazală.

Persoana vătămată, s-a deplasat la parter, unde, la ora 16:45:50, s-a întâlnit cu martorii S.A și O.S.A, cărora le-a povestit ce a pățit, iar la ora 16:46:53 au părăsit incinta complexului comercial.

Declarațiile inculpaților Husău Andrei  și Tarța Florin Alexandru prin care au susținut că nu i-au aplicat persoanei vătămate lovituri, iar acesta nu a prezentat vreo sângerare nazală, nu pot fi reținute de instanță, necorespunzând realității, fiind contrazise de ansamblul probator administrat, reținându-se și imaginile surprinse de camerele de supraveghere din complex, putându-se observa cum, în intervalele orare 16:45:51 – 16:45:58, 16:46:14 – 16:46:19, 16:46:39-16:46:45,  16:45:41, minorul își ține mâna dreaptă, cu o batistă, în dreptul nasului, rezultând în mod cert că acesta nu a procedat astfel pentru că ar fi fost răcit, ci pentru că încerca să își oprească sângerarea provocată de agresiunile inculpaților.”

Pedepse suspendate și muncă în folosul comunității

Inițial, la Judecătoria Baia Mare, foștii agenți de pază Florin Alexandru Tarța, în vârstă de 26 de ani, și Andrei Husău, de 25 de ani, au primit pedepse de 1 an și 6 luni închisoare, respectiv 1 an și 3 luni închisoare cu executare. În apel, magistrații Curții de Apel Cluj au dispus suspendarea executării pedepselor pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Fiecare inculpat este obligat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

1. să se prezinte la Serviciul de probațiune Maramureș la datele fixate de acesta;

2. să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

3. să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea;

4. să comunice schimbarea locului de muncă;

5. să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor lor de existență

De asemenea, Curtea a obligat fiecare inculpat să frecventeze un program de integrare socială derulat de către serviciul de probațiune Maramureș sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de câte 60 de zile, indicând Regia Autonomă a Domeniului Public din Baia Mare și Primăria municipiului Baia Mare.

Inculpații și partea responsabilă civilmente PP Protect au fost obligați la plata unor despăgubiri de 2500 de euro către persoana vătămată, 2085,96 lei părții civile Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și 2400 de lei cheltuieli judiciare statului.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns