fbpx

Dezvăluiri din dosarul penal al unei explozii în rețeaua E.ON Gaz: ”România stă pe o bombă”

Judecătorul Cristi Danileț face dezvăluiri dintr-un dosar penal judecat acum 7 ani privitor la explozia de la un bloc din Zalău, în care au fost condamnați angajați E.ON Gaz Distribuție. Dezvăluirile vin în contextul unei noi explozii la Iași. Unul dintre inculpați a spus la proces că ”după privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienti pentru a inlocui kilometrii de conducta prevazuti in contractul de privatizare, astfel incat Romania stă pe o bombă”.

daniletCristi Danileț, membru CSM, a postat astăzi pe Facebook următoarele: ”In urma cu 7 ani am finalizat judecarea unui caz in care era vorba de 2 morti si 10 raniti provocati in urma unei deflagratii dintr-un bloc. Probele au aratat ca in cursul anilor, de la o conducta stradala de alimentare cu gaz, care s-a corodat in timp, gazul s-a inflitrat in subsolul blocului de unde a patruns pe langa conducte in apartamentele de deasupra si pe casa scarii. Intr-o dimineata, cand cineva din apartamentul 3 a aprins bricheta, blocul a sarit in aer: fundatia blocului a fost afectata, planseul de la etajul 1 s-a prabusit peste cei de la parter omorand un copil si un tanar, casa scarii s-a prabusit in parte, femeia de la apartamentul 3 a fost aruncata prin peretele cu ferestra in afara si a scapat cu viata, usile de la apartamentele superioare au fost catapultate in interior. Din cauza instabilitatii, blocul a fost daramat in mod controlat. S-a dovedit ca cei care trebuiau sa faca detectarea scaparilor de gaze aveau alte preocupari in timpul programului, iar sefii eraul culpabili la randul lor.

In cursul audierilor, unul dintre inculpati, singurul care fusese sincer dintre cei din conducerea EON Gaz, mi-a spus ca dupa privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienti pentru a inlocui kilometrii de conducta prevazuti in contractul de privatizare, astfel incat ‘Romania sta pe o bomba’, pericolul de explozii uriase fiind permanent. Omul a avut dreptate: am urmarit ce s-a intamplat in anii urmatori in diverse orase, stirile fiind foarte…bogate. Ultima stire e de acum jumatate de zi.”

Danileț a făcut trimitere către explozia puternică de la Iaşi de ieri seară, la care bilanţul a ajuns la 2 morţi şi 11 răniţi

Șase răniţi au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” din Iaşi. Cele şase persoane au suferit arsuri şi intoxicaţii. De asemenea, cinci răniţi au fost evaluaţi la faţa locului, dar nu a fost nevoie de transportarea acestora la spital. Explozia urmată de un incendiu a avut loc la un bloc de locuinţe situat lângă seminarul catolic “Sfântul Iosif” Iaşi, în zona “Copou”.

Sentință dură la fond, schimbată în recurs

Revenind la cazul judecat de Cristi Danileț, Clujust.ro a aflat că este vorba de explozia de la Zalău din 2007, la un bloc alimentat de E.ON Gaz Distribuție filială Zalău, aflată în subordinea Regionalei E.ON Cluj

În 2010, șase din cei şapte angajaţi ai E.On Gaz Distribuţie judecaţi în urma exploziei dintr-un bloc din Zalău, din septembrie 2007, au fost condamnaţi de Judecătoria Oradea la închisoare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și favorizarea infractorului. Doi dintre ei au primit pedepse cu executare!

În explozia petrecută în septembrie 2007 într-un bloc din Zalău și-au pierdut viața două persoane şi au fost rănite alte nouă. Instanța a stabilit că vinovate de producerea deflagraţiei sunt organele de conducere şi de execuţie din Centrul Operaţional Zalău al E. On Gaz Distribuţie, care nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului.

Dintre cei şapte inculpaţi, unul a fost exonerat, ceilalţi şase fiind condamnaţi, după caz, la închisoare cu executare sau cu suspendare.

Asstfel, Ionel Petru Vâlcu a fost condamnat la o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Ovidiu Şuteu la cinci ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei.

Ioan Cojan, un alt inculpat în dosar, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, iar Silviu Nerţan, Marius Hidan şi Alexandru Cosma au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendarea executării sub supraveghere.

Instanţa a decis că aceste şase persoane nu mai au dreptul să ocupe vreo funcţie de execuţie sau de conducere în cadrul unei societăţi care are ca obiect extracţia, transportul, distribuţia gazului sau întreţinerea ori reparaţia reţelelor şi instalaţiilor de extracţie, transport sau distribuţie a gazului ori să desfăşoare astfel de activităţi ca persoană fizică autorizată.

Un singur inculpat, Vasile Roman, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, a fost achitat.

Judecătorii orădeni au hotărât ca, în solidar cu compania E.On Gaz Distribuţie, cei şase condamnaţi să plătească despăgubiri materiale în valoare de 449.728 de lei către Primăria Zalău, 8.374,66 de lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, 5.800,31 de lei către Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. dr. O. Fodor” Cluj şi 2.056,84 de lei către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj, care s-au ocupat de preluarea şi îngrijirea victimelor.

Cei condamnaţi vor mai trebui să plătească, în solidar cu compania de gaz, tot ca despăgubiri materiale, contravaloarea celor 27 de apartamente şi a bunurilor distruse în urma exploziei, suma totală stabilită de instanţă ridicându-se la peste 3.200.000 de lei.

Tot în sarcina condamnaţilor şi a E.On Gaz cade plata daunelor morale dispuse: 150.000 de euro cu titlu de daune morale şi câte 2.500 de euro pe lună, sub formă de rate cu caracter viager începând din 14 septembrie 2007

În 2011, Curtea de Apel Oradea a admis recursurile inculpaților și a modificat sentința de la fond. Astfel,  Vâlcu Ionel Petruţ; Şuteu Ovidiu Ioan; Cojan Ioan; Nerţan Silviu; Hidan Marius Mihai şi Cosma Alexandru au primit fiecare 3 ani de închisoare cu  suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani.  Iar cel achitat la fond a primi  6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani 6 luni.

Curtea a redus daunele moare: ”Obligă pe aceiaşi inculpaţi Vâlcu Ionel Petruţ; Şuteu Ovidiu Ioan; Cojan Ioan; Nerţan Silviu; Hidan Marius Mihai şi Cosma Alexandru şi partea responsabilă civilmente SC E-ON GAZ Distribuţie SA Târgu Mureş, la plata sumei de câte 2000 euro reprezentând daune morale în favoarea părţilor civile Opriş Gheorghe, Opriş Viorica, Satmari Victor-Mihai, Satmari Aurora-Titiana, Sălăjan Dumitru, Sălăjan Eugenia, Câmpean Ioan, Câmpean Maria-Elena, Berbecar Iosif, Berbecar Maria-Ana, Rocaş Ioan, Rocaş Rodica-Floarea, Tihăuan (fostă Mărcuş) Elisabeta, Benţa Alexandru-Ioan, Benţa Mihaela, Iacob Ioan, Iacob Marinela, Simon Florian, Simon Maria, Hidan Ioan, Hidan Mariana, Purcar Rodica-Maria, Olah Emeric-Nicolae, Olah Paula-Elena, Pavel Petru-Pavel, Pavel Maria, Huluban Nicolae, Huluban Maria, Niste Mărioara, Torje Teodor, Torje Jenica, Barna Teodor, Barna Valeria, Gîrboan Radu şi Gîrboan Elisabeta; Opriş Cristian-Vlad, Opriş Mihai-Radu, Satmari Laura-Simona (asistată de părinţi), Sălăjan Cristian-Radu, Cîmpean Ioan-Sergiu, Berbecar Raluca-Silvia, Berbecar (căs. Blaga) Monica, Rocaş Marina-Florina, Rocaş Cosmin-Gheorghe-Nicoale, Mărcuş Sandu Viorel, Mărcuş Ana Maria, Benţa Timotei (reprezentat de părinţi), Iacob Paula, Iacob Răzvan-Bogdan (reprezentat de părinţi), Simon Simona-Florina, Simon Claudia-Maria, Hidan Raluca-Ioana, Purcar Cristian-Alexandru, Purcar Ovidiu-Felix, Olah Mihai-Nicolae (reprezentat de părinţi), Pavel Ovidiu-Florin, Pavel Adina-Cristina, Huluban Raul-Ovidiu, Huluban Marcel-Nicolae (asistat de părinţi), Pereş (căs. Ginta) Daniela-Raluca, Pereş Daniel, Torje Cristian-Dan, Torje Lucian-Vlad, Barna Bogdan-Flaviu şi Barna Ovidiu-Răzvan.”

VIDEO cu judecătorul Danileț vorbind despre acest caz

Comments

comentarii

Un spectacol de artificii și drone a avut loc vineri seară, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Au fost momente emoționante de 1 Decembrie la bordul unui avion al companiei Wizz Air. Cei 200 de pasageri ai aeronavei au cântat în cor cântecul „Noi suntem români”, acompaniați de muzicieni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!