Avocata Oana Iulia Boca, vârstă de 29 de ani, din Baroul Cluj devine în scurt timp judecător, după ce a cumulat o notă finală mare la concursul de admitere directă în magistratură. Tânăra a vorbit într-un interviu pentru Clujust.ro despre schimbarea de carieră.
Clujust: Cum ți s-a părut concursul? Ai mai încercat anterior?
Oana Iulia Boca: Cu toate că este prima dată când am participat la un astfel de concurs, experiența avută mi-a confirmat ceea ce știam și auzisem și de la alți colegi, respectiv că examenul de admitere în magistratură este unul complex, cu un nivel de dificultate ridicat și care necesită o pregătire temeinică.
Clujust: Îți dorești să fii judecător sau procuror? Te rog să motivezi
Oana Iulia Boca: Dacă aș fi primit aceeași întrebare acum câțiva ani, probabil că aș fi răspuns că aleg funcția de procuror. Însă, de-a lungul timpului, intrând în sala de judecată în calitate de avocat și participând atât la cauze penale, cât și civile am realizat că profilul meu se potrivește mult mai bine celui de judecător, fiind o persoană înclinată spre a restabili ordinea și spre a face dreptate.
Ai vrut să ai nota mare pentru a prinde un post bun? Unde speri sa profesezi?
Nu pot să spun că am urmărit strict să obțin o notă mare la examen, țelul meu principal a fost să trec peste toate cele trei probe. Într-adevăr, spre deosebire de ceilalți ani, anul acesta concurența a fost mult mai mare pentru că nu a mai fost suficient să fii declarat admis la toate cele trei etape, ci departajarea între candidați s-a făcut și după notele obținute.
Locuind în Cluj-Napoca, mi-aș dori să profesez la o instanță aflată în raza Curții de Apel Cluj. (Sunt posturi la judecătoriile din Huedin, Beclean, Năsăud și Sighetu Maramației – n.red)
De ce ai hotărât să schimbi profesia? Te-a dezamăgit avocatura?
Încă de la bun început vreau să subliniez că nu regret faptul că, după terminarea facultății, m-am îndreptat spre profesia de avocat. Din contră, cei cinci ani de avocatură m-au responsabilizat și m-au învățat lecții de viață importante. Nu m-a dezamăgit neapărat această profesie, însă nu a fost nici ceea ce mă așteptam în momentul în care am decis să dau examenul de admitere la Barou, dat fiind faptul că este destul de greu pentru un avocat tânăr, aflat la început de carieră, să își demonstreze potențialul.
Clujust: Cum a fost viața de avocat?
Oana Iulia Boca: Așa cum am menționat, pentru mine avocatura a fost o etapă importantă în carieră, având o contribuție importantă la formarea mea. Cu siguranță viața de avocat nu este una ușoară, necesită efort intelectual, studiu și capacitatea de a lucra sub presiunea timpului, dar ai și satisfacții atunci când, după multă muncă, reușești să obții hotărâri favorabile.
Ce calități crezi că trebuie să aibă un magistrat?
Consider că înțelepciunea nu ar trebui să lipsească niciunui magistrat, fie el judecător sau procuror. Sigur, înțelepciunea are o semnificație vastă, însă pentru mine a fi înțelept înseamnă, întâi de toate, să soluționezi o cauză abia după ce ai studiat cu atenție legislația și toate informațiile din dosarul pe care îl ai în fața ta. Totodată, cred că un bun magistrat ar trebui să fie conștiincios, responsabil, curajos atunci când ia hotărâri, imparțial și să fie demn de încredere.
Este o perioda tulbure în justiție (schimbări de legi, proteste, scandal la CSM, sectia specială). Cum crezi că s-ar putea aseza lucrurile in sistem?
Întrucât sunt abia la început de drum este mult prea devreme să mă pronunț cu privire la o soluție concretă, însă cred că pentru reechilibrarea sistemului de justiție este nevoie de un efort colectiv, din partea tututor magistraților.
Clujust: Astepți să pronunți primele hotărâri?
Oana Iulia Boca: Mărturisesc că abia aștept să intru în sala de judecată, de data aceasta în noua postură de magistrat și sper că voi avea înțelepciunea necesară să aplic legea în mod just și echitabil.
Ce mesaj ai pentru colegii care intră și ei în magistratura?
Înainte de toate vreau să îi felicit pentru reușită și pentru notele obținute! Și lor le doresc, de asemenea, multă înțelepciune și putere de a judeca în mod drept și nepărtinitor, iar colegilor ce se pregătesc pentru următoarea sesiune de examen, mult succes!