fbpx

Despre ”premiera” de la Zalău cu timbrul de mediu și goana după senzațional

”Premieră în justiţia din România”, așa începe o știre de acum două zile de pe postul de televiziune Digi 24 HD, da acela care se vede fain și care se laudă cu informații corecte și imparțiale, fără senzațional. Mi-am dat seama de atunci că nu este nicio premieră, știind ce a publicat CLUJUST încă din 21 iulie. Am trecut repede cu vederea, dar când am văzut azi că unii, de la care am pretenții, încă mai preiau și distribuie așa zisa premieră, am zis hai să văd de unde a pornit totul.

Sap un pic și ajung la știrea inițială, din 23 septembrie, din ziarul Graiul Sălajului, cu titlul: ”In Zalau s-a inmatriculat prima masina pentru care nu s-a platit taxa de mediu”. Din start, pentru cine înțelege limba română, ar fi vorba de o premieră la nivelul Zalăului. Dar dacă citim știrea, vedem că nici acest titlu nu este în totalitate adevărat, căci mașina nu a fost încă înmatriculată, ci s-a dat o hotărâre de către Tribunalu Sălaj prin care obligă Institutiei Prefectului Judetului Salaj – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculari Vehicule să înmatriculeze o mașină fără plata timbului de mediu. Numai că dacă ai minime cunoștințe juridice, știi că o primă sentință nu este definitivă și poate fi atacată, în cazul acesta cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Numai că partea”Cu recurs în 15 zile de la comunicare” din minută nu apare în știre, cu toate că este citată minuta.

O tânără avocată dornică de afirmare care a intrat în dosarul de mai sus dă declarație la ziar despre acțiunea admisă, care, fie vorba între noi, și dacă era o plantă în loc de avocat de admitea, ca urmare a hotărârii CJUE din cauza Budișan c. României (C‑586/14). Nici avocata nu spune nimic despre faptul că nu este definitivă. Sau poate nu a băgat redactorul în articol. Fiind vorba de un ziar local, nu ne-ar fi interesat foarte tare dacă mașina chiar a fost înmatriculată sau nu. Dar vin ultra-mega-profesioniștii de la postul național de televiziune Digi 24 (vezi codul lor) și anunță în prime-time: ”Premieră în justiţia din România. Tribunalul Sălaj a decis că o maşină poate fi înmatriculată fără achitarea timbrului de mediu.” Din experiență, pot să vă spun că știrea a fost realizată de un corespondent Digi în zonă, poate chiar din Zalău, poate la fel de dornic de afirmare ca tânăra avocată din știre. Aceasta bineînțeles că apare pe postul național de televiziune cu ”premiera”. De la corespondent nu am mari pretenții, dar nimeni din mega-echipa de la București, care a băgat știrea pe post, nu s-a gândit: ”Bă, asta chiar e premieră? Hai să dau o căutare pe Google să văd!”. Ar fi văzut de exemplu că Tribunalul Cluj sunt n hotărâri similare și că în 13 iulie chiar s-a dat o decizie definitivă în premieră la Curtea de Apel Constanța.

Sfat pentru unii avocați/avocate: Mai și citiți articolele pe care le distribuiți pe Facebook!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina