fbpx

Deputata Laura Vicol depune denunț împotriva ministrului Stelian Ion pentru abuz în serviciu

Deputata Laura Vicol (PSD), de profesie avocat, depune denunț la Parchetul General împotriva ministrului Justiției, Stelian Ion, și a secretarilor de stat Ovidiu Mircea Ursuța și Alexandru Dimitriu.

”Subsemnata VICOL-CIORBĂ LAURA-CĂTĂLINA, cu domiciliul în București,……., deputat în Parlamentul României, în baza dispozițiilor art. 290 C.proc.pen., formulez prezentul  DENUNȚ  având ca obiect săvârșirea următoarelor infracțiuni: 

abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) C.pen., săvârșită de către făptuitorul STELIAN CRISTIAN ION, în calitate de Ministrul al Justiției, în perioada martie 2021; 

uzurparea funcției, prevăzută de art. 300 C.pen., săvârșită de către făptuitorii OVIDIU-MIRCEA URSUȚA-DĂRĂBAN și ALEXANDRU-PAUL DIMITRIU, în calitate de secretari de stat în cadrul Ministerului Justiției, în perioada ianuarie – martie 2021”,  se arată în document.

Laura Vicol arată că ministrul nu a respectat procedura legală când a lansat proiectele de modificare a legilor justiției.

Extras din denunț: ”În perioada februarie – martie a anului 2021, probabil consultând exclusiv strategiile de politici publice elaborate de alianța partidelor Uniunea Salvați România și Partidul pentru Libertate, Unitate și Solidaritate (Alianța USR – PLUS), din care face parte, făptuitorul Stelian Cristian Ion a elaborat inițiativa legislativă de modificare a legilor nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și al procurorilor, nr. 304/2004, privind organizarea judiciară și nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectele de modificare a acestor legi au fost semnate, comunicate către Consiliul Superior al Magistraturii și prezentate public de către făptuitorul Stelian Cristian Ion în cadrul comunicatului de presă publicat pe siteul Ministerului Justiției, la 26.03.2021, (http://www.just.ro/ministrul-justitiei-am-semnat-astazi-proiectele-celor-trei-legi-ale-justitiei-rezultate-in-urma-consultarii-publice-si-le-am-trimis-in-procedura-de-avizare-interministeriala-si-de-catre-cs/) și ulterior în cadrul conferinței de presă susținută în data de 29.03.2021 (http://www.just.ro/conferinta-de-presa-sustinuta-de-ministrul-justitiei-domnul-stelian-ion-pe-tema-noutatilor-privind-legile-justitiei/). 

În analiza conduitei făptuitorului Stelian Cristian Ion, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmează a constata că acesta a efectuat un act de serviciu prin încălcarea legii, cauzând o vătămare frapantă intereselor legitime ale cetățenilor români, precum și persoanelor care participă la realizarea actului de justiție, creând în mod ilicit un cadru legislativ destinat a submina rolul constituțional al justiției, respectiv cel de serviciu public care asigură apărarea drepturilor și libertăților cetățenești. 

În acest context, cunoscând obligațiile de serviciu ce îi reveneau, făptuitorul Stelian Cristian Ion a eludat cu intenție normele ce îi impuneau efectuarea unei consultări interministeriale cu privire la inițiativa legislativă de modificare a legilor justiției și obținerea avizelor prevăzute de lege în cazul proiectelor de acte normative privind politicile publice.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns