Acasă » ACADEMIC » Decanul Streteanu i-a speriat pe boboci: ”Pășiți probabil în cea mai grea facultate de drept din România”

Decanul Streteanu i-a speriat pe boboci: ”Pășiți probabil în cea mai grea facultate de drept din România”

Decanul Facultății de Drept UBB Cluj, Florin Streteanu, i-a speriat un pic, din prima zi, pe boboci. ”Pășiți probabil în cea mai grea facultate de drept din România”, le-a spus în discursul de deschidere a anului universitar. La festivitate au participat și rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, prorectorul Ioan Bolovan, prodecanul Baroului Cluj, Călin Budișan, și lichidatorul judiciar Vasile Godîncă-Herlea.

”Înainte de toate țin să le mulțumesc mai tinerilor noștri colegi din anul I pentru alegerea făcută, pentru că au ales să devină studenți ai Alma Mater Napocensis, pentru că au înțeles să vină spre facultatea de drept. Vă asigură că ați făcut o alegere bună! Pășiți astăzi pragul celei mai vechi instituții de învățământ superior juridic de pe actualul teritoriu al României. (…)

Dar nu pășiți doar în cea mai veche instituție de învățământ superior din România, pășiți și în una din cele mai prestigioase instituții de profil, iar prestigiul acestei facultăți este dat de un corp profesoral de elită și de studenți de elită. În egală măsură, vorba poetului nici că voi ca să mă laud, nici că voi să vă-nspăimânt încă de la acest moment, pășiți probabil în cea mai grea facultate de drept din România. Așa cum veți avea ocazia să vedeți, nu este ușor să termini studiile juridice la Cluj, dar depinde de dvs.

În fiecare an, avem mulți studenți în anul I. Vrem să oferim aproape tuturor, în limita infrastructurii disponibile, șansa să studieze dreptul. Evident nu avem niciun număr limită al celor care absolv. Ne-am bucura să absolve toți și asta depinde de dvs. Noi facem tot ceea ce ne stă în putință să facem lucrurile cât mai ușoare, să vă fim alături în acest demers de a descifra tainele dreptului și credem că dacă și din partea dvs vom găsi aceeași deschidere, aceeași preocupare, rețeta nu poate fi decât una de succes”, le-a transmis noilor studenți decanul Florin Streteanu.

Mai jos puteți vedea ce le-a spus rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, studenților de la Drept:

Prodecanul Baroului Cluj, Călin Budișan, a confirmat cu propria experiență că la UBB Cluj este cea mai dificilă facultate de drept și l-a citat în discursul său pe șeful Curții Supreme de Justiție din SUA, John Roberts:

”Ceea ce vreau să vă spun și să continui ideea domnului decan este faptul că întâmplător, având o neliniște existențială, împreună cu niște colegi, am început facultatea la București, am trecut și pe la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și sunt absolvent de Babeș-Bolyai. Ce pot să vă spun este că într-adevăr într-un top al exigențelor este Clujul în mod cert și verificat, în sensul că am fost student la toate instituțiile, locul 2 liber și locul 3 restul. (se râde în sală). Dar sunt convins că veți absolvi cu brio, sigur, cu efortul de rigoare aferent unei asemenea realizări.

Am identificat un discurs emoționant al șefului Curții Supreme de Justiție din SUA, care într-un pasaj mi se pare că prinde chintesența a ceea ce veți face după ce veți absolvi, deși majoritatea sunteți anul I, dar sper să-l țineți minte acest discurs căci este plin de înțelepciune și de profunzime.

Din când în când, în anii ce vor veni, sper să fiţi trataţi nedrept, astfel încât să puteţi să cunoaşteţi valoarea dreptăţii. Sper să suferiţi dezamăgirea unei trădări pentru a învăţa importanţa loialităţii. Îmi pare rău să spun asta, dar sper să vă găsiţi în singurătate din când în când, astfel încât să nu consideraţi prietenii un bun garantat. Vă doresc ghinion, din nou, din când în când, astfel încât să realizaţi rolul pe care norocul şi şansa le joacă în viaţă, şi să înţelegeţi că succesul vostru nu este complet meritat, şi că eşecul altora nu este, la fel, complet meritat. Şi atunci când veţi pierde, aşa cum se va întâmpla din când în când, sper ca din când în când adversarul vostru să se bucure de eşecul vostru. Este un mod de a înţelege importanţa sportivităţii. Sper să fiţi ignoraţi, astfel încât să ştiţi importanţa de a-i asculta pe ceilalţi, şi sper să vă loviţi de atâta durere încât să învăţaţi valoarea compasiunii”.

Eu o să închei într-un mod totuși nu atipic ca și șeful Curții Supreme din SUA și o să vă doresc din toată inima multă sănătate, spor și multe realizări în tot ceea ce faceți”, a spus Călin Budișan.

Vasile Godîncă-Herlea, directorul general al unei societăți de practicieni în insolvență, i-a sfătuit pe studenți să învețe, să se distreze și să-și facă mulți prieteni, căci altfel le va fi greu să înainteze în carieră:  ”Sfatul meu este învățați din greu, dar și distrați-vă din greu, pentru că anii aceștia nu vor reveni. Vă spune unul care e la 18 ani de la prima zi de facultate. Și mai ales faceți-vă prieteni foarte mulți, pentru că în lumea de astăzi fără prieteni și relații – suntem totuși o societate – înaintezi foarte greu. Deci foarte muți prieteni! Eu am terminat facultatea cu bine, cu 10, și neavând relații în domeniul acesta al avocaților, notarilor, fiind un învățător de la țară, m-am angajat consilier juridic în compania pe care astăzi o conduc”

Și reprezentanul studenților în Consiliul facultății, Adrian Lazarec, anul IV, le-a spus ”bobocilor” că nu este o facultate ușoară: ”Facultatea pe care o urmați, sper că v-ați dat seama, nu este una ușoară și, în același timp, e departe de a fi imposibilă. Tot efortul pe care îl veți depune în următorii ani va merita pentru că beneficiile după facultate sunt extraordinare. Veți avea niște cunoștințe și veți profesia în domenii care vă vor aduce multă satisfacție. Peste câțiva ani vă veți da seama că decizia de a face dreptul la Cluj a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-ați fi putut lua pentru cariera voastră și pentru dezvoltarea voastră. ”, a spus Lazarec.

În partea a doua a ceremoniei, a avut loc lansarea unei retrospective istorice a studiilor juridice din Cluj. Volumul ”File din istoria învățământului juridic la Cluj” a fost scris de tânărul istoric Alexandru-Bogdan Bud, sub supravegherea atentă a prorectorului Ioan Bolovan.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina