Casa de la țară proiectată de Szeredai și lăudată de Salanță

De film. Arhitect cu diplomă falsă, trimis în judecată. A fost lăudat de arhitectul șef al județului și a fost ”ucenicul” altui arhitect-șef

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca l-a trimis în judecată pe arhitectul Lorant Szeredai sub acuzații precum exercitarea fără drept a unei profesii și fals. Acesta a recunoscut că și-a falsificat diploma de licență și parafa de arhitect. Culmea, el a fost ”ucenicul” arhitectului-șef al municipiului Dej, profesorul Laszlo Szervaczius, și a fost lăudat pentru o casă de la țară de către arhitectul șef al Județului Cluj, Claudiu Salanță. A lucrat in domeniu timp de 11 ani!

De altfel, spun sursele noastre, din zeci de proiecte, toți beneficiarii au fost mulțumiți, doar cu unul a intrat în conflict arhitectul, iar acela i-a făcut plângere la Ordinul Arhitecților din România, care a făcut verificări și a descoperit că nu este autorizat să practice această profesie. OAR Transilvania a depus plângere penală și astfel s-a ajuns la trimiterea în judecată.

Aflat în arest la domiciliu, după ce în 3 august s-a propus arestarea preventivă, inculpatul este trimis în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, Uz de fals, în formă continuată , fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, folosirea instrumentelor false, în formă continuată , înșelăciune, în formă continuată , participație improprie la Fals intelectual, în formă continuată , participație improprie la abuz în serviciu, în formă continuată.

În esență, s-a reținut că, fapta inculpatului persoană fizică, care în baza aceleași rezoluții infracționale, în perioada  octombrie 2011 – septembrie 2022 folosindu-se de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-a angajat pe funcția de arhitect la trei societăți comerciale (la una dintre societăți inculpatul având calitatea de asociat şi administrator), inducând în eroare reprezentanții celorlalte două societăți comerciale în acest sens, a exercitat fără drept profesia de arhitect prin utilizarea titulaturii ,,arhitect cu drept de semnătură”, aplicată pe un număr de 58 de proiecte tehnice (memorii tehnice și proiecte de arhitectură) pentru  autorizarea executării lucrărilor de construire, elaborate asumate şi semnate de către inculpat, proiecte pe care a aplicat şi o parafă profesională contrafăcută şi pe care ulterior le-a încredințat beneficiarilor în vederea obținerii autorizațiilor de construire / desființare de la unitățile administrativ teritoriale, şi în baza cărora au fost emise autorizațiile de construire/desființare de către autoritățile abilitate, până în prezent cauzând un prejudiciu cunoscut în sumă de 125.725 lei reprezentând plata salariului achitat în mod necuvenit, 67.000 Euro şi 86.149 lei reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal.”, a transmis Parchetul.

Sursele Clujust spun că Szeredai a povestit anchetatorilor că și-a realizat diploma în fals pe calculator și apoi nimeni nu i-a pus la îndoială calitatea. Culmea, familia tânărului nu a știut că acesta s-a lăsat de facultate.

În dosar a fost trimisă în judecată și firma SC SUFNI ARHITEKTURA SRL.

”În ceea ce privește inculpata persoană juridică, în esență s-a reținut faptul că aceasta prin intermediul inculpatului persoană fizică, care în calitate de asociat unic, administrator şi angajat pe funcția falsă de arhitect în cadrul acesteia, în perioada  august 2018 – septembrie 2022 în realizarea obiectului de activitate al societății, precum şi în interesul şi în numele societății, prin prezentarea calității mincinoase de ”arhitect cu drept de semnătură  a indus în eroare un  număr de 17 persoane vătămate,  faţă de care s-a angajat şi le-a întocmit în fals Proiecte Tehnice (memorii tehnice (piese scrise) și proiecte de arhitectură (piese desenate)) în vederea obținerii autorizațiilor de construire / desființare de la unitățile administrativ teritoriale, (autorizații obținute cu încălcarea prevederilor legale) în schimbul unor sume de bani, obținând în acest mod un folos patrimonial injust, cu consecința cauzării în dauna persoanelor vătămate, până în prezent a unui prejudiciu cunoscut în sumă, 38.110 Euro reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal.”, a precizat Parchetul.

Nu există părți civile în dosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca.

Comments

comentarii

Vreme capricioasă, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade în sudul țării, dar și cu înnorări persistente, averse cu caracter torențial și vijelii în restul teritoriului.... Citește mai mult
O explozie hidrotermală impresionantă a avut loc în celebrul Parc Național Yellowstone din Statele Unite. Incidentul s-a produs în zona Biscuit Basin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns