fbpx

Daniel Nițu le-a povestit studenților despre munca de avocat și un adversar nemaiîntâlnit

Invitatul conferinței ”Lawyers at work”, organizată de Elsa Cluj-Napoca, avocatul Daniel Nițu a discutat despre o speță de ucidere din culpă în care avocatul advers a cerut schimbarea încadrării în crimă cu premeditare. ”Nu am mai întâlnit așa ceva. Mi-am propus să uit numele avocatului”, a spus Nițu. Acesta vroia în studenție să se facă procuror. Citiți mai jos de ce și-a schimbat opțiunea și a ales avocatura, fiind acum colaborator la SCA Iordăchescu și Asociații.

Avocatul și lectorul Daniel Nițu a fost invitatul asociației studenților de la drept Elsa Cluj-Napoca în cadrul seriei de conferințe ”Lawyers at work”, în care, după cum îi spune și numele, avocații le vorbesc studenților despre munca lor.  Acesta le-a vorbit despre o speță penală, decisă definitiv, pe vechile coduri penale și de procedură penală. Studenții au primit anterior decizia definitivă a Curții de Apel Cluj. Este vorba despre un accident rutier între două mașini, soldat cu decesul unui șofer și inculparea celuilalt pentru ucidere din culpă. Ambii consumaseră alcool. Astfel, avocatul le-a vorbit studenților despre vârful pantei îmbibației alcoolice.

În cadrul procesului, inculpatul a mers pe procedura simplificată, recunoscându-și vinovăția. ”De regulă, în Cluj, de ceva vreme, dacă e accident cu consum de alcool, șoferul este reținut. Cred că e un lucru bun, căci avem numeroase probleme cu șoferi băuți. Și clinetul meu a fost arestat preventiv, iar la scurt timp a fost eliberat până la condamnarea definitivă”, a spus Daniel Nițu.

conferinta elsa daniel nitu (8)

Experiență neplăcută cu avocatul advers

Soția șoferului decedat s-a constituit parte civilă, ceva normal într-un astfel de proces. Anormal a fost însă comportamentul celuilalt avocat, de care Nițu nici nu vrea să mai audă. ”Dupa acel proces mi-am propus să uit numele avocatului. A fost o comunicare rea. Legea avocaturii nu-ți permite să iei legătura cu partea civilă doar prin avocat. Acesta susținea că e omor cu premeditare. A cerut o sumă mare ca daune morale, 500.000 lei. Personal, n-am mai întâlnit așa ceva, așa colaborare. Ne înțelegeam una și se întâmpla alta. Ne-am înțeles că vom plăti daunele materiale circa 10.000 lei. Am sperat să nu se opună la pedeapsă cu suspendare. La faza concluziilor, a cerut crimă cu premeditare. Judecătorul l-a întrebat dacă e o metaforă”, a mărturisit lectorul. Avocatul advers a pus capac la recurs, unde a cerut pedeapsă mai mare, daune mai mari și onorariul avocațial din fond, care era deja plătit. Iar onorariul în recurs, care s-a decis după un termen, l-a pus în sumă de 6.000 de lei în condițiile în care la urmărirea penală și fond încasase 3.100 lei. ”Onorariu consistent pentru crimă cu premeditare”, a glumit Daniel Nițu.

Culmea e că acesta a aflat apoi de la un alt avocat care intra intr-un proces civil pentru soția decedatului că pe ea nu o interesa pedeapsa și nici nu a vrut să înainteze recurs deoarece deoarece cei doi șoferi erau prieteni buni. ”Avocatul ei urmărea alte interese”, spune acum Nițu. La fond, inculpatul a primit doi ani de închisoare cu executare, iar în recurs 5 ani, tot cu executare, deoarce nu i s-au mai reținut circumstanțe atenuante. Lectorul a vorbit despre lipsa de previzibilitate a instanțelor.

După prezentare, avocatul a răspuns timp de o oră întrebărilor studenților din Elsa Cluj-Napoca. Le-a vorbit despre faptul că societatea de asigurari se poate indrepta in regres împotriva șoferului vinovat daca acesta a comis o infracțiune precum conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau despre cât contează referatul de evaluare a inculpatului întocmit de un psiholog de la serviciul de probațiune.

conferinta elsa daniel nitu (13)

Un alt punct atins a fost relația cu clienții: ”E foarte greu sa gestionezi relatia cu clientii. Unii sunt mai destepți, cu care te poti intelege. Orice ar fi, nu poti sa le spui să zică altceva decât ce vor ei. Am o speță in care ei spun ca nu sunt infractorii. Dar e filmare. probele sunt absurd de evidente, e clar ca va fi condamnare. De multe ori oamenii iti cer sa susții ”avioane”. Alegi daca te decredibilizezi sau nu. Cand sustii ceva trebuie să aibă credibilitate. Nu poti să vii să spui ce omul nu vrea sau să-l aduci la instanță dacă el nu vrea. Eu spun că o să încerc”, a spus Nițu.

Cu privire la ideea că nu poti fii judecător la 23 de ani, lectorul a precizat că nu este de această părere. ”Am vazut judecatori tineri foarte bine pregătiți. Lumea dă exemplu Anglia, unde trebuie să fi avocat  și apoi judecător. Eu dau exemplu Germania, unde, dupa ce obții diploma, faci stagii de practica de cate 6 luni: in diplomatie, magistratură si altele”, a spus avocatul de la SCA Iordăchescu și Asociații. Acesta apreciază judecătorii: ”Trebuie să ai o capacitate mare de efort. Judecătorul e ”Dumnezeul Justitiei”, a spus Daniel Nițu, după care le-a vorbit studenților despre ”linsul de dosare” și viața de avocat.

Specializat pe dosare de evaziune fiscală

Întrebat de un student ce dosare îi plac, Daniel Nițu a răspuns că cele mai importante dosare acum sunt de evaziune fiscală si coruptie. ”Mie imi plac cele de evaziune fiscală. DIICOT-ul e intr-o umbra față de DNA pentru că în cele de corupție apar și elemente de cancan. Sunt foarte grele dosarele de evaziune fiscală pentru că nu avem dezvoltată componenta de fiscal – economie. Implica mult citit. Eu pe asta vreau să mă specializez”. a spus avocatul.

Acesta a precizat că trebuie depășită etapa avocatului singuratic și care știe doar o parte a dreptului. ”Nu mai merge: eu stiu numai penal! E mult mai spectaculos penalul, dar eu daca as da timpul inapoi, nu stiu dacă as mai merge pe penal. E mai urât decat civilul. De exemplu: eu aveam proces cu evaziune, langa mine unul acuzat  de omor. Mirosea în sala de judecată. La comercial toți is la cravată, frumos. E mai usor penalul, dar e mai greu sa demonstrezi ceva. Se pleacă de la premisa ca inculpatul e vinovat. In civil pleci de la egalitate de arme. Am avut azi contestatie la masuri preventive pentru o persoană juridică. E evident că am dreptate, dar judecatorul trebuie să știe si legea insolventei. Colegii imi zic: ”in ultima vreme esti tot mai tehnic, mai greu de urmărit”, a povestit Daniel Nițu. Acesta i-a îndemnat pe studență să nu abandoneze civilul, chiar dacă se vor axa pe penal.

Nițu a mărturisit că în facultate vroia să se facă procuror, până când a mers în stagiu de practică la parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. ”Procurorul e un fel de șef al polițiștilor. Am zis că nu e de mine”. Cât despre ascensiunea în cariera de avocat, lectorul a spus tinerilor: ”Cu cât esti mai mic, ai mai mult de lucru si mai puține beneficii. Așa mare e oferta de forță de muncă, că nu ți se cuvine nimic. Trebuie totul de la zero. Cu cat creșteți e mai puțină muncă si mai multă recunoaștere.”. Lectorul i-a îndemnat pe studenți să se înscrie la stagii de practică la societăți de avocatură, chiar și din București, și i-a anunțat că SCA Iordăchescu și Asociații va organiza un concurs cu premii constând în stagii de practică.

Comments

comentarii

Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult
La un an de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, Israelul marchează această zi sumbră prin comemorări, în timp ce operațiunile militare din Gaza se intensifică.... Citește mai mult

Lasă un răspuns