fbpx

Daniel Fenechiu susține că digitalizarea instantelor ingradeste dreptul la aparare!

Vicepreședinele UNBR, Daniel Fenechiu, senator PNL, a postat pe grupurile de avocați de pe Facebook un mesaj împotriva comunicatului asociației Forumul Judecătorilor prin care se cere digitalizarea urgentă a instanțelor. De asemenea, Fenechiu a postat un comunicat al Asociației pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților.

”Siguranta sanitara nu este si nu trebuie sa fie un pretext pentru ingradirea dreptului la aparare! Cand o asociatie a judecatorilor sustine ca restrangerea dreptului la aparare este un mijloc de protectie sanitara trebuie sa spunem raspicat: NU !” a scris vicepreședintele UNBR, distribuind comunicatul în care se arată următoarele:

”În acest sens, atragem atenția distinșilor colegi magistrați, faptul că sediile instanţelor de judecată NU pot fi considerate focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, mai mult decât orice altă instituție publică, la care cetățenii au dreptul la un acces direct, în scopul protejării intereselor acestora.

Atragem atenția asupra faptului că digitalizarea sistemului de justiție nu poate avea loc în lipsa unei dezbateri reale în cadrul societății civile, iar prin restrângerea aleatorie a aplicării unor principii de drept, precum ORALITATEA, PUBLICITATEA, ADMINISTRAREA NEMIJLOCITĂ A PROBELOR, se încalcă liberul acces la justiție și exercitarea dreptului la apărare.

Nu în ultimul rând, în lipsa unor date practice fundamentate, digitalizarea are scopul exclusiv de a facilita procedurile de comunicare și transmitere a informațiilor ce fac parte dintr-o procedură judiciară și NU scopul de a restrânge aleatoriu posibilitatea de exercitare și apărare a intereselor, drepturilor și libertăților cetățeanului.

Sistemul de justiție, componentă esențială a unui stat de drept se adresează tuturor cetățenilor, deopotrivă, indiferent de mijloacele materiale pe care le dețin, în apărarea intereselor, drepturilor și libertăților acestora.”, se arată în comunicatul Asociației pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România, semnat de vicepreședintel Silvana Racoviceanu.

În comunicatul Forumului Judecătorilor se precizează:

”In condiții de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrângeri serioase, iar Codul de procedură penală nu oferă soluții adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil. Digitalizarea a rămas până în prezent o temă de dezbatere, neexistând, însă, un proiect suficient de amplu și consistent pentru adoptarea unor soluții legislative efective și de impact care să corespundă principiilor care guvernează procesul penal și să nu împieteze asupra exercițiului drepturilor fundamentale ale omului.

Actualele circumstanțe sanitare au readus în prim plan insuficiența digitalizării sistemului judiciar și problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în fața organelor judiciare prin utilizarea răspândită a mijloacelor de comunicare la distanță. Este deja notoriu faptul că există foarte multe state care folosesc evoluția tehnologică a societății inclusiv în domeniul justiției (de exemplu Estonia, Suedia sau Germania).

În consecință, Forumul Judecătorilor din România solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României și Ministerului Justiției luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, dar și prin digitalizarea justiției în România.”, se arată în comunicatul Forumului Judecătorilor, ce poate fi citit integral AICI

Consilierul Calin Iuga din Baroul Cluj a scris cu privire la acest subiect:

“Digitalizarea justiției se pare că e un cartof mai fierbinte pentru noi avocații și recunosc că nu pot să nu fiu subiectiv cu un proiect la care am lucrat într-o perioadă dificilă, în starea de urgență, în interesul comun al societății. În opinia mea acest proiect va ajuta cetățenii și inclusiv pe noi avocații, deoarece ne va da posibilitatea ca judecata să se facă fără citare și fără concluzii orale, la alegere sau cu drept de opoziție, după caz, respectându-se astfel dreptul la oralitate. Îmi pare rău că o parte dintre colegii mei din ADSA a interpretat proiectul în sensul îngrădirii dreptului la apărare, însă și publicitatea negativă e tot o publicitate și le mulțumesc. Reacția mea cu ”fake news” nu a avut scopul de a ataca organizația sau vreun membru și nici să pună la punct ceva sau pe cineva. Consider că prin aceasta proiectul și-a atins scopul și a intrat mai adânc în discuțiile corpului profesional, de unde doresc să iasă mai bun. Viitorul întotdeauna ajunge la timp (Lincoln)”

Comments

comentarii

Fostul ministru al Justiției în perioada Dragnea, Tudorel Toader, a pierdut șefia Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași după ce a ocupat funcția de rector vreme de două mandate. Noul rector a fost ales profesorul Liviu Maha.... Citește mai mult
Marți se dă startul programului Rabla 2024 prin care șoferii pot scăpa de mașinile uzate și pot beneficia de prime casare consistente și tichete eco pentru autoturismele electrice.... Citește mai mult

Lasă un răspuns