fbpx

Daniel Fenechiu: ”Avem trei variante de a face ca avocații să beneficieze de indemnizație compensatorie”

Senatorul Daniel Fenechiu, consilier UNBR, a transmis printr-un live pe Facebook, astăzi, că există ”trei variante de a face ca avocații să beneficieze de indemnizație compensatorie” și că nu are niciun dubiu că avocații vor beneficia. Ba mai mult, se încearcă prelungirea perioadei cu o lună după starea de urgență.

Atâta neconcordanță ca acum în UNBR doar în legislația de la noi mai găsești, că doar unii parlamentari sunt avocați. După ce acum două zile Comisia Permanentă a UNBR a transmis că ”avocații beneficiază de dispozițiile art. XV alin. (1) din OUG nr.30/2020”, vine acum consilierul UNBR Daniel Fenechiu și spune că se luptă pe trei fronturi pentru ca avocații să primească indemnizații. 

Prima variantă este modificarea OUG 30, din nou, în Guvern, lucru de care premierul Ludovic Orban nu a vrut să audă săptămâna trecută. Fenechiu se bazează pe ședința de săptămâna viitoare pentru următoarele modificări:

”Se vorbește de întreruperea parțială a activității. Este prevedere clară că nu intră în coliziune cu textul din OUG 29. Dacă Guvernul se ține de promisiune și adoptă Ordonanța săptămâna viitoare, înțeleg că ședința va fi luni, atunci problema va fi rezolvată luni.”, a spus senatorul, care e tot in PNL.

A doua varinată: ”Pe de altă parte, nu am stat la mâna Guvernului și ca Uniune ne-am adresat grupurilor parlamentare și folosind parlamentarii avocați am făcut modificări la legea pentru aprobarea OUG 30 astfel încât am introdus întreruperea parțială, atât voluntară, cât și forțată, am prevăzut și alte lucruri: indemnizația să nu fie impozabilă, să nu aibă obligația ca beneficiarul să plătească contribuții. Indemnizația de 4.000 lei să fie netă. OUG 30 a fost aprobată de Senat cu modificările acestea, în momentul acesta este la Cameră. Săptămâna viitoare legea pentru aprobarea ordonanței va fi adoptată și textul va fi trimis la președinte.”, spune Fenechiu.

”Nu ne vom opri aici. Vom interveni și pe Ordonanța 32. Practic, avem trei variante de a face ca avocații să beneficieze de indemnizație compensatorie și nu am niciun dubiu că avocații vor beneficia.”, a precizat Consilierul UNBR

Acesta a lămurit unele întrebări primite de la avocați, în special despre termenul de 10 aprilie până la care se depun cererile pentru ajutor: ”În ipoteza în care actul normativ va fi publicat după data de 10 aprilie, cu siguranță orice beneficiar, în cazul nostru confrații avocați vor putea depune solicitarea în baza actului așa cum a fost modificat. Termenul de 10 pe noi nu ne va încurca.”

Altă lămurire: ”Mă întreabă diverși colegi dacă faptul că au realizat o încasare din asistența judiciară îi va exclude de la plata indemnizației? Până nu văd negru pe alb e gru să mă pronunț, dar din informațiile pe care le am a-ți întrerupe activitatea parțial înseamnă  a avea o cădere a activității. Inițial era vorba de 25%. Practic, faptul că ai mai puțini clienți, mai puține contracte, mai puține venituri, oricare din aceste trei criterii, te aduc în situația de a fi eligfibil de a beneficia de indemnizația compensatorie.

Fenechiu a anunțat că se încearcă prelungirea perioadei de acordare a indemnizației cu o lună:

”Această indemnizația se va aplica strict pe perioada stării de urgență. Avem un amendament prin care încercăm să prelungim aplicarea încă o lună după starea de urgență, pentru că știm că nu depășim toate problemele care vor persista.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina