fbpx
Locul de unde s-a predat cursul online

Curs de procedură civilă online cu vedere spre Cișmigiu. Lectorul Andrea Chiș ne-a descris noua experiență

Lectorul universitar Andrea Chiș, care este și membru CSM, a ținut vineri, 20 martie, primul curs online cu studenții de anul IV de la Facultatea de Drept UBB Cluj, în condițiile în care cursurile în format obișnuit sunt suspendate din cauza COVID-19.

Andrea Chiș a predat cursul de procedură civilă la laptop, pe balconul apartamentului cu vedere spre Parcul Cișmigiu, în care locuiește cât este în CSM. Aceasta a a avut amabilitatea de a descrie experiența cea nouă pentru cititorii Clujust prin cuvintele de mai jos:

”Ca profesor, prima mea grijă este să îmi țin toate cursurile, să predau tot ce îmi propun pentru un curs, să termin materia și studenții mei să fie pregătiți pentru examenele de semestru, de licență și cele de admitere în profesiile juridice. Sunt conștientă că de felul în care reușesc să le transmit informațiile și să le stârnesc curiozitatea depinde în mare măsură capacitatea lor de a-și însuși această materie, nu doar pentru examene, ci și pentru practica zilnică, indiferent de profesia juridică pentru care vor opta.

În aceste zile, așadar, grija mea cea mai mare era să rămân în contact cu ei. Facultatea ne-a pus la dispoziție în timp scurt o platformă pentru predare online la învățământul de zi. În ciuda experienței îndelungate, am avut mari emoții, pentru că era primul curs online, curs la care nu puteam vedea fețele celor cărora mă adresam, ca să „citesc” pe ele înțelegerea materiei predate sau nevoia unor explicații suplimentare. Am avut emoții pentru că am crezut că sunt un bun vorbitor doar atunci când am un public prezent fizic și mă treceau fiori la gândul că nu voi putea fi la fel de prezentă și entuziastă fără să văd fețe și să aud voci.

Ca să reușesc, am recurs la resursele pe care le aveam la dispoziție, resurse despre care am vorbit multor generații de studenți și pe care împreună le-am accesat de atâtea ori: flexibilitatea, prezența, atenția, răbdarea, curiozitatea, conectarea unii la alții. Și am reușit.

Pentru că am avut avantajul unei terase minunate deasupra parcului (Dumnezeu a fost îngăduitor cu mine și mi-a împlinit dorința de a locui în București lângă parcul meu preferat), am avut inspirația de a ține cursul în aer liber, așa cum îmi place să o fac uneori, atunci când timpul și numărul de studenți mi-o permite.

A fost o plăcută confirmare a așteptărilor pe care le aveam, în sensul că prezența a fost mare pe tot parcursul celor 6 ore de curs (de 2 ori 3 ore, însă le-am ținut online pe toate, cu cele două serii reunite, neavând limitări de spațiu fizic) și au fost formulate mai multe întrebări decât de obicei, răspunzându-se în masă la toate cele puse de mine.

Una peste alta, cred că trăim într-o eră în care nu mai putem fi izolați unii de alții și limitați în exprimare și comunicare, nu doar pentru că avem instrumentele necesare, ci și pentru că avem un nivel de conștiință care ne permite să le utilizăm în mod adecvat.

Sper să ne bucurăm de avantajele digitalizării extinse și în justiție și în Consiliul Superior al Magistraturii, unde am început deja să utilizăm votul electronic, inclusiv de la distanță, vot pe care îl cerem de mult timp, ca să nu mai existe probleme de cvorum.

Cred că orice provocare (inclusiv această pandemie) ne face să înțelegem de cât de puține lucruri avem nevoie, de ce este cu adevărat important pentru noi, de cât de multe resurse avem în noi, de cât de multe lucruri suntem capabili, de cât de inventivi și solidari putem fi în rezolvarea problemelor individuale sau/și colective.

Eu văd lumină în tot ce fac. Și umbră, desigur, pe care o gestionez cu instrumentele pe care le învăț tot timpul de la oamenii pe care îi întâlnesc, cărțile pe care le citesc, instrumente pe care le transmit mai departe studenților mei.

Mesajul pe care l-am postat pe Facebook exprimă pe scurt experiența trăită și, desigur, are nota optimistă care mă caracterizează în general.

„Primul curs online. Din parc…oarecum. Viața merge inainte. Exersăm flexibilitatea și învățarea. Prezența a fost mare pe tot parcursul celor 6 ore. Așadar, exersăm și răbdarea. Și atenția. Unii la alții. Și curiozitatea. Pentru că au fost intrebări. Mai multe decât de obicei. Și practicăm. Recunoștința. Și încrederea că e bine. Că ne descurcăm. Că putem.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina