clujust.ro

Cum influențează starea de urgență exercitarea autorității părintești. Sentință Judecătoria Gherla

Tatăl unei fetițe, care e despărțit de mamă, a cerut la Judecătoria Gherla exercitarea autorității părintești, dar instanța a stabilit că, până la încetarea stării de urgență,  va avea legături personale cu minora, prin efectuarea zilnic de apeluri telefonice și video, iar după va putea să o și ia la domiciliul lui.

Prin cererea de chemare în judecată cu obiect ordonanță președințială depusă la Judecătoria Gherla, reclamantul a solicitat ca, prin hotărârea pe care o va pronunța, instanța să dispună:

– exercitarea în comun, de către reclamant și pârâtă (mama), a autorității părintești în legătura cu creșterea și educarea minorei, în vârstă de 2 ani și jumătate

– reglementarea relațiilor personale dintre reclamant și minoră respectiv a programului de vizitare  de către reclamant a minorei oricând la domiciliul acesteia, după o prealabila înștiințare a mamei, precum ș i posibilitatea de a o lua la domiciliul reclamantului din două în două săptămâni, de vineri de la ora 16 pana duminica la ora 17, cu ocazia sărbătorilor de Paste, începând cu Vinerea Mare și până în a treia zi de Paste, la ora 20;

-obligarea mamei să îi răspundă la telefon sau mesaje când dorește să se intereseze de situația fetiței , să îl înștiințeze cu privire la deplasările sale în străinătate, urmând ca pe acea perioada minora să fie adusă la domiciliul său, în vederea îngrijirii, până la întoarcerea mamei în tara, toate acestea până la soluționarea definitivă și irevocabilă a dosarului de fond

Prin Sentința Civilă Nr. 221/2020 din 27 martie, din care cităm mai jos, instanța a stabilit ca minora să nu se deplaseze cât e starea de urgență, iar tatăl să vorbească cu ea prin telefon și apeluri video:

”În ceea ce privește solicitarea reclamantului de a lua minora la domiciliul său , o data la două săptămâni, instanța constată că solicitarea este justificată, iar din probele administrate nereieșind existența unor impedimente sub acest aspect.

Astfel, din raportul de anchetă social efectuat la domiciliul reclamantului (f. 36-38) rezultă că acesta locuiește împreună cu soția sa și doi minori, în condiții bune, într-un apartament cu două camere, proprietatea unor cunoștințe de-ale soției reclamantului.

Totuși, raportat la această solicitare, în contextul pandemiei cu , raportat și la starea de urgență declarată prin Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 publicat în M.Of. 212/16.03.2020 , instanța apreciază că nu este în interesul superior al minorei să fie deplasată între domiciliul mamei din Gherla și domiciliul reclamantului din Cluj-Napoca, o dată la două săptămâni, pentru a nu fi expusă riscului de a se îmbolnăvi.

Pentru aceste considerente, instanța va stabili următorul program gradual de legături personale al reclamantului cu minora ,  după cum urmează:

I. Până la încetarea stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 publicat în M.Of. 212/16.03.2020, reclamantul va avea legături personale cu minora, prin efectuarea zilnic de apeluri telefonice și video, prin mijloace de comunicare la distanță, cu asistența mamei, pentru a se evita deplasarea minorei între domiciliile părinților.

II. După încetarea stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 publicat în M.Of. 212/16.03.2020, reclamantul va avea următorul program de legături personale cu minora, acesta având posibilitatea de a lua minora de la domiciliul mamei și obligația de a o înapoia la sfârșitul programului, după cum urmează:

A. câte un weekend alternativ (un sfâr ș it de săptămână la mama, iar următorul sfârșit de săptămână la tata) începând cu ziua de vineri după terminarea programului de la grădiniță al minorei, de la ora 17:00 până duminică la ora 17:00 .

B. În perioadele de vacanță ale minorei:

a) în timpul vacanței de vară fiecare părinte va petrece cu minora jumătate din fiecare vacanță, în funcție de programul minorei

b) în timpul vacanței de iarnă, mama va petrece timp cu minora î n prima jumătate din vacanță în anii impari, iar tatăl va petrece timp cu minora în prima jumătate din vacanță în anii pa ri, astfel încât în fiecare an minora să fie de Crăciun la un părinte, iar de Anul Nou la celălalt părinte. Părțile vor împărți vacanta de iarn ă astfel încât minora s ă petreacă timp egal cu părinții, cu excepția Crăciunului si Anului Nou care va fi petrecută alternativ.

c) în timpul vacanței de primăvară, tatăl va petrece timp cu minora în prima jumătate din vacanță în anii impari, iar mama va petrece timp cu minora în prima jumătate din vaca nță în anii pari, astfel încât minora își va petrece sărbătorile de Paște alternativ în fiecare an cu alt părinte.

d) pentru restul vacanțelor, jumătate vor fi petrecute cu fiecare părinte.

C. În ce privește zilele de naștere ale minorei părinții vor participa împreună la ziua de naștere a acesteia indiferent de locul si ziua î n care aceasta va fi , cu excepția anilor în care ziua de naștere a minorei va fi într-o zi lucrătoare și din cauza programului de muncă va fi imposibil părinților să se deplaseze pentru a fi împreună, când, de comun acord, au obligația de a stabili când și unde vor sărbători ziua de naștere a minorei”

Comments

comentarii

Un bărbat care a fost reținut de polițiști pentru că a violat o minoră în Cășeiu, județul Cluj, a dispărut înainte să fie emis mandatul de arestare. Acum Poliția îl caută, dar acesta nu este de găsit.... Citește mai mult
Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!