fbpx

Cum arată cea mai complexă și mai adâncă fundație pentru o clădire rezidențială din România FOTO

Poate că unii clujeni se întreabă ”când ies din pământ cei cu zgârie nori din Piața Abator?” Am mers pe șantierul proiectului Maurer Panoramic să vedem ce se întâmplă și am descoperit cea mai complexă și mai adâncă fundație pentru o clădire rezidențială din România. Săpătura pentru fundații speciale are peste 21 de metri!

Lucrările pe șantierul din Piața Abator continuă intens, în ciuda crizei din domeniul sanitar. Am stat de vorba cu Adrian Ţigǎu, director general al companiei Maurer Imobiliare Cluj: „Indiferent de context, unele lucruri trebuie să meargă mai departe. Empatizăm cu sentimentul firesc de incertitudine, din această perioadă. Tocmai de aceea, vă asigurăm de faptul că, la Maurer Panoramic, lucrările evoluează conform planului prestabilit. Proiectul, desfășurat pe 28 de niveluri, este unul grandios, o provocare pe care o îndeplinim cu succes. Trebuie să știți că Maurer Panoramic va avea cea mai complexă și mai adâncă fundație pentru o clădire rezidențială din România, cu săpături efectuate la o adâncime de peste 21 de metri,  în zona centrală a Clujului, chiar lângă cursul Someșului Mic.”

Conform departamentului tehnic al Maurer Imobiliare Cluj, în luna aprilie, pe șantierul Maurer Panoramic au fost prezente, zilnic, 13 utilaje: 2 macarale-turn, 1 automacara, 3 miniexcavatoare, 2 excavatoare, 1 buldoexcavator, 2 încărcătoare frontale, 2 dumpere. De asemenea, cei peste 30 de specialiști de pe șantier – 25 de muncitori și 6 ingineri,  și-au continuat activitatea, în deplină siguranță. Astfel, s-a finalizat etapa de excavații și s-a atins cota de fundare. A fost realizat ultimul rând de sprijinire metalică (rândul 6) pentru pereții mulați și s-au turnat primele grinzi de fundare, urmând să se efectueze lucrări premergătoare execuției radierului.

 

Proiectul Maurer Panoramic din Cluj-Napoca este unic în contextul ingineriei geotehnice din România şi a proiectării excavaţiilor adânci, atât prin prisma limitărilor întâlnite pe parcursul dezvoltării acestuia, cât şi ca mod de abordare a unui proiect atipic.

Reprezentanții SBR Solentache Bachy Fundații, cei care s-au ocupat de proiectarea și execuția lucrărilor pentru fundații speciale (piloți și sprijinirea pereților mulați), ne-au spus: „Configurarea sistemului de sprijinire a devenit o provocare dificilă, din punct de vedere ingineresc, atât din cauza adâncimii considerabile a excavaţiei, care depăşeşte cu aproximativ 50 – 80% adâncimile uzual proiectate în orașele mari, cât şi din cauza necesităţii alegerii unor soluţii alternative, rareori întâlnite sau documentate în România. Abordarea sistematică şi corelarea cu toate entităţile implicate în procesul de proiectare şi execuție se traduce în impact maxim asupra succesului investiţiei. Totodată, monitorizarea şi investigarea geotehnică reprezintă puncte cheie ale proiectului, iar studiul rezultatelor obţinute în urma execuției reprezintă surse valoroase pentru dezvoltări viitoare de acest tip, aplicabilitatea excavațiilor de tip incintă circulară fiind una vastă.”

Adâncimea impresionantă a fundației (21,5 metri) este datorată și faptului că vor exista 5 niveluri de parcări subterane, dintre care 3 clasice și 2 automatizate. Acestea vor deservi nevoile proprietarilor de spații și de apartamente, existente în cele 23 de niveluri supraterane. Conform lui Adrian Ţigǎu, sistemul de parcări automatizate este coreean, unic în România, fiind produs de AJ Automated Parking Systems și instalat de Technolights Serv. Acesta va contribui la confortul și la siguranţa locatarilor, dar și la economia de timp și de spațiu.

Maurer Imobiliare se axează pe dezvoltare inovativă, iar reprezentanții companiei vor să livreze cu succes un proiect emblematic, care să fie inclus în portofoliul de lucrări al ingineriei geotehnice românești.

„Dintotdeauna, succesul companiei a constat în urmarea valorilor în care credem. Ne ghidăm după aceleași valori – profesionalism, calitate, încredere, respect, unitate, viziune – chiar și în perioade dificile. Proiectul Maurer Panoramic se va finaliza la sfârșitul anului 2021”, a adăugat domnul Adrian Ţigǎu.

Maurer Panoramic este un proiect dezvoltat de Maurer Imobiliare, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Are o locație excelentă și o arhitectură impresionantă, așa că are șanse să devină un punct de reper pentru comunitatea clujeană. Mai multe detalii despre proiect puteți gasi AICI.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj a pierdut, sâmbătă, meciul contra Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out. Partida s-a termina cu scorul de 2-1 (0-0).... Citește mai mult
Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari la Cluj: O zi specială pentru talentele din patiserie și brutărie. Cei mai buni vor reprezenta România la Lyon.... Citește mai mult

Lasă un răspuns