În urma articolului despre media dosarelor soluționate de procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Cluj, am primit un comunicat de la instituție în care se fac următoarele precizări:
”Referitor la articolul dumneavoastră din 9.03.2017: „Procurorii de la PCA Cluj au avut de soluţionat în 2016 cele mai puţine dosare din ţară. Fruntaşi la achitări”.
Un cititor care nu este familiarizat cu interpretarea datelor statistice, ar înţelege din conţinutul articolului dumneavoastră că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au lucrat puţin şi au multe achitări.
Pentru o reflectare corectă a realităţii, trebuie să facem distincţie între activitatea proprie a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi activitatea unităţilor din circumscripţie, 4 parchete de pe lângă tribunale şi 16 parchete de pe lângă judecătorii.
La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în anul 2016, au funcţionat un număr de 13 procurori, din care 7 procurori la Secţia de urmărire penală. Cei 7 procurori din Secţia de urmărire penală au soluţionat un număr de 285 dosare, din care au fost finalizate cu rechizitoriu un număr de 129, fiind trimise în judecată 218 persoane. Media rechizitoriilor pe procuror la parchetele de pe lângă curţile de apel din România a fost de 4,02, în timp ce la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a fost de 9,21.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în anul 2016, nu a avut nici un inculpat achitat.
Procurorii din Secţia de urmărire penală au desfăşurat şi alte activităţi date strict în competenţa parchetelor de pe lângă curţile de apel, respectiv punerea în executare a mandatelor europene de arestare, preluarea de proceduri din străinătate, transferul persoanelor condamnate în străinătate, procedura dării în urmărire a persoanelor care se sustrag de la executarea hotărârilor judecătoreşti, ş.a..
În anul 2016, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi unităţile din circumscripţie au lucrat efectiv 145 de procurori, aceştia soluţionând 38.418 dosare, fiind trimişi în judecată 5.069 inculpaţi. Din totalul inculpaţilor trimişi în judecată, un număr de 63 au fost achitaţi :
- 3 inculpaţi au fost achitaţi ca urmare a dezincriminării faptei;
- 19 inculpaţi au fost achitaţi în baza art. 10 lit. b1 din vechiul C.pr.pen., apreciindu-se de către judecător că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni;
- 41 inculpaţi au fost achitaţi pe alte temeiuri.
Cei 41 inculpaţi achitaţi pe alte temeiuri reprezintă 0,80% din cei 5.069 inculpaţi trimişi în judecată, procent ce ne situează mult sub media pe ţară.
Nici unul dintre inculpaţii achitaţi nu a fost arestat.
La prezentarea Raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi unităţile din circumscripţie, pe anul 2016, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori, prezenţi la şedinţă, au apreciat activitatea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi unităţile din circumscripţie ca fiind foarte bună.”
Redăm mai jos extras din raportul de activitate prezentat de Ministerul Public, de unde au fost luate datele pentru articol: