Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Ciprian Păun: Jurisprudența CJUE și CEDO în materie fiscală nu se aplică în cauzele penale de evaziune din România

Ciprian Păun: Jurisprudența CJUE și CEDO în materie fiscală nu se aplică în cauzele penale de evaziune din România

Avocatul Ciprian Păun și colaboratorii săi de la cabinet au realizat o analiză asupra aplicării hotărârilor CJUE și CEDO din materie fiscală în cauzele penale de evaziune fiscală din România. ”Efectul este aproape șocant”, spune Păun în textul de mai jos:

”Am analizat impreuna cu colegii aplicarea jurisprudentei CJUE si CEDO in materie fiscala in zona litigiilor penale de evaziune fiscala. Efectul este aproape socant. La aproape doi ani de la pronuntarea in cauza PPUH , practica penala nu s-a schimbat deloc. La peste un cincinal de la cauza Toth , practica penala a ramas neschimbata. In timp ce contenciosul administrativ a integrat relativ simplu ( in special in zona Curtilor de Apel Cluj, Oradea, Alba si Bucuresti) jurisprudenta CJUE , Parchetul General si instantele penal continua sa ignore in definirea substantiala a evaziunii practica europeana si sarcina probei. Exista o justificare obiectiva .

Prezenti la diferite reuniuni magistratii invoca lipsa de claritate a legii evaziunii fiscale nr. 241/2005 care a creat o jurisprudenta constanta , din pacate in contra directiilor CJUE si a principiilor ne bis in idem. Consideram ca au dreptate. Din pacate judeca dupa o lege total imbacsita nepredictibila si lipsita de claritate. Cu toate acestea , este cea mai dura sanctiune penala din zona economica.

Articolul 9 din legea 241/2005 este atat de general si de interpretabil incat orice contraventie fiscala – in dreptul administrativ poate deveni infractiune. Codul de Procedura Fiscala nu este corelat cu legea evaziunii fiscale.

Singura solutie este prezentarea acestor chestiuni Curtii Constitutionale pentru a analiza compatibilitatea constitutionala a prevederilor mentionate cu Constitutia Romaniei.

In acelasi timp, dupa o analiza extrem de serioasa a prevederilor legale, Guvernul si Parlamentul va trebui sa isi asume sarcina unei modificari legislative care sa aiba ca scop realizarea unui sistem fiscal-penal modern corelat cu trendul european. Pedepsele pentru evaziune fiscala in Romania sunt de 3 ori mai mari decat in Italia si de circa 4 ori mai mari decat in Germania.

In acelasi timp, am demarat deja o procedura administrativ-judiciara impotriva statului roman pentru neaplicarea dreptului european. Incurajam in acelasi timp colegii avocati sa faca cereri de sesizare a CJUE privind prin procedura intrebarilor preliminare si in litigiile penale pentru a se interpreta corelarea prevederilor legislatiei penal-fiscale nationale cu Carta Drepturilor Fundamentale si cu Tratatele, dar si cu directivele europene.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns