fbpx

Cherecheș: ”Sărbătoarea Castanelor este pentru toți! Dar mai ales pentru cei care încă nu au uitat să se bucure de lucrurile mărunte”

Primarul băimărean Cătălin Cherecheș a scris pe Facebook un text atipic politicienilor despre ceea ce înseamnă Sărbătoarea Castanelor, vestită în toată țara.

”Fiecare comunitate din lume, mică sau mare, avută sau modestă, are o sărbătoare a ei. La fel și noi, băimărenii, în fiecare final de septembrie ne adunăm și ne bucurăm unii de alții, de bunătăți tradiționale sau mai puțin tradiționale, de evenimente cultural – artistice diverse, de evenimente organizate pentru fiecare categorie de vârstă în parte, pentru toate gusturile. Sărbătoarea, festivalul, castaniada sau indiferent cum am numi-o este organizată pentru fiecare băimărean, pentru fiecare turist în parte.

“Castanele” sunt despre fiecare dintre noi care am stat poate în ploaie torențială să urmărim artistul preferat. Este despre oamenii dragi cu care am închinat un pahar de must, alături de care am savurat castane prăjite. Despre cei care au venit să își comercializeze obiectele artizanale și ne oferă o adevărată lecție de măiestrie și talent prin exemplul sculptării unei bucăți de lemn sau talentul nativ cu care creează dintr-un șirag de mărgele o adevărată bijuterie care spune povestea tradițiilor maramureșene, românești.

“Castanele” sunt și despre și pentru cei care vin să savureze o plăcintă bună, un mic și o halbă de bere. Peste tot în lume, la astfel de manifestări, sunt preparate și produse pentru toate gusturile! De la cei care servesc poate doar caviar la micul dejun (sunt ironic, sper să se înțeleagă) și până la cei care savurează o slănină cu ceapă, tuturor ne pică bine din an în paște ori de “Castane” un mic și o bere! Asta e pentru cei care condamnă faptul că la această sărbătoare a castanelor se permite și comercializarea altor preparate decât cel după al cărui nume am denumit manifestarea.

Baia Mare are multe valori, printre ele multiculturalitatea. Sărbătoarea Castanelor este la rândul ei o demonstrație de multiculturalitate: de la castane la kürtős kalács, de la must la bere, de la muzică clasică și până la cea modernă, populară, rock și evident, spectacole pentru copii, la mici și bere, produse artizanale și chinezării felurite, dar care toate atrag o categorie de public, sărbătoarea este despre și pentru toți! Pentru că astăzi poate apreciem doar mustul și castanele, concertele de muzică clasică și expozițiile de artă. Dar am fost cu toții, la început, tineri și dornici de distracție. Am cântat în ploaie alături de BUG Mafia sau Holograf, apoi am băut niște beri cu prietenii, am mâncat mici și am cumpărat suveniruri fără prea mare valoare, pe care însă le-am oferit cu drag celor apropiați.

Sărbătoarea Castanelor așa cum este ea, cu de toate pentru toți, este despre și pentru fiecare om din acest oraș sau pentru cei care ne calcă pragul. Nu e doar despre și pentru bogați sau mai puțin avuți, nu doar și despre cei care ascultă numai muzică cultă și savurează o castană și un pahar cu must. Este pentru toți! Dar mai ales pentru cei care încă nu au uitat să se bucure de lucrurile mărunte care ne fac fericiți și pe care le putem împărți cu cei dragi, cu prietenii. Indiferent de statut, de rang, de preferințe. În comuniune cu cei de lângă noi, în respect și iubire față de toți”, a scris Cătălin Cherecheș.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina