fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Cererea unui avocat din Cluj privind stadiul unui dosar a primit un răspuns incredibil de la procuror, cu amendă inclusă

Cererea unui avocat din Cluj privind stadiul unui dosar a primit un răspuns incredibil de la procuror, cu amendă inclusă

Un tânăr avocat din Baroul Cluj a depus o cerere cu accente ironice la Parchetul Judecătoriei Turda privind stadiul unui unei anchete care durează de patru ani. Prim-procurorul s-a simțit lezat și i-a aplicat o amendă judiciară de 1.500 de lei pe motiv că ar fi folosit ”limbaj licențios, denigrator, necuviincios, lipsit de respect și decență”

Avocatul Flaviu Mureșan, în vârstă de 28 de ani, a avut surpriza neplăcută să se trezească cu o amendă judiciară piperată ca urmare a conținutului unei cereri privind un dosar aflat în lucru la Parchetul Judecătoriei Turda de 4 ani. În tot acest timp, dosarul a fost întors de două ori la parchet de instanțe.

Avocatul a depus o cerere scurtă, înregistrată la parchet în 4 iulie, care conține următoarele:

”1.Să se precizeze stadiul dosarului de urmărire penală, dat fiind faptul că acesta durează de 4 ani de zile, ceea ce denotă ”capacitatea” Parchetului Judecătoriei Turda de a efectua o urmărire penală.

2. Cine sunt procurorii de caz care au efectuat acte de urmărire penală pe această perioadă de timp, inclusiv în ceea ce privește situațiile de clasare/renunțare urmărire penală.

Vă aducem la cunoștință faptul că dacă urmărirea penală nu se va finaliza într-un termen cât mai scurt, vom depune toate diligențele pentru remediere prezentei situații, prin sesizarea Inspecției Judiciare privind situația creată, respectiv incompetența procurorilor din prezentul dosar, precum și vom sesiza Judecătoria Turda cu privire la procedura prevăzută de art. 488/1 C. proc. penală.”, se arată în cerere.

În 10 iulie, prim-procurorul Vasile Călin Cioban de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda emită ordonanța prin care dispune ”aplicarea sancțiunii amenzii judiciare în cuantum de 1.500 de lei”

În motivarea ordonanței se arată că ”cererea a fost redactată folosindu-se un limbaj licențios, denigrator, necuviincios, lipsit de respect și decență, care constituie în mod evident o manifestare scrisă ireverențioasă la adresa nu numai a procurorului de caz, ci a întregului colectiv de procuror din care acesta face parte.

Astfel, petentul precizează că durata mare a urmăririi penale efectuată în cauză denotă ”capacitatea” Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda de a efectua o urmărire penală, insinuând de fapt lipsa unei astfel de capacități. Firava tentativă de ironizare ar putea fi trecută cu vederea dacă ar avea un caracter singular/izolat, însă în continuare, se insistă în exprimarea unor aprecieri lipsite de respect, chiar denigratoare la adresa procurorilor din prezentul dosar, aceștia fiind catalogați ca incompetenți.

Având în vedere semnificația noțiunii de ”manifestare ireverențioasă” în sensul normelor de procedură penală, respectiv aceea de atitudine lipsită de respect față de cadrul solemn al desfășurării procedurilor judiciare și față de regulile de bună conduită care trebuie să caracterizeze raportul justițiabil – organe judiciare, constat că modul de redactare a cererii, limbajul și termenii folosiți, pe de o parte aduc atingere onoarei și demnității profesiei de procuror, iar pe de altă parte, nu numai că se circumscriu în mod evident noțiunii, ci chiar depășesc ca gravitate cadrul determinat de acesta.

Pe cale de consecință, constat că s-a săvârșit abaterea judiciară prevăzută de art. 283, alin.4, lit.i din Codul de procedură penală și apreciez că aplicarea unei sancțiuni este necesară pentru îndeplinirea rolului punitiv al normel procedural penale, dar și a unuia dintre scopurile generale pentru care aceste sancțiuni au fost reglementate, respectiv acela de a asigura disciplinarea comportamentul participanților la procesul penal în vederea asigurării solemnității specifice procedurilor judiciare.

Având în vedere că cererea este redactată, semnată și ștampilată exclusiv de apărătorul ales al petentului, avocat Mureșan Flaviu, se va aprecia că acesta este persoana care a săvârșit abaterea și nu petentul în numele căruia a fost formulată.

Raportat la calitatea pe care o are persoana în cauză, respectiv aceea de avocat, calitate care presupune în principiu cunoașterea unor norme minime de deontologie profesională și regulilor de conduită care trebuie să caracterizeze relațiile dintre participanții la procesul penal, severitatea sancțiunii materializată în cuantumul acesteia trebuie să conducă la conștientizarea de către persoana în cauză a importanței respectării caracterului solemn al procesului penal și a normelor deontologice care guvernează relația avocat-organ judiciar”, se arată în ordonanța procurorului.

Aceasta a fost comunicată avocatului și Administrației Finanțelor Publice Turda

Avocatul Flaviu Mureșan a contestat amenda la Judecătoria Turda.

Asteptam o pozitie din partea Consiliului Baroului Cluj

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina