fbpx

Ce mesaj au susținătorii lui Robert pentru avocații din București care nu poartă banderola de protest

Nu toți avocații din Baroul București poarte banderolă albă, așa cum a decis Consiliul Baroului, lucru care îi nemulțumește pe avocații poartă baderola în semn de protest și de susținere a avocatului condamnat Robert Roșu.

Încă din 19 decembrie 2020, Consiliu Baroului București a decis ca avocații să poarte banderole albe la mână, peste robă, în semn de protest.

”Baroul București reaminteste membrilor corpului profesional ca, in sedinta din 19.12.2020, Consiliul Baroului a decis purtarea unei banderole albe de catre toti avocatii din Baroul Bucuresti in exercitarea profesiei de avocat in instante, parchete, unitati de poliție sau sedii profesionale, in sprijinul principiului exercitarii libere a profesiei de avocat (click aici).

Avocatii pot solicita banderole la garderobele din incinta Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel, si de la Serviciul de Asistenta Judiciara. Avocatii din Baroul Bucuresti sunt invitati sa puna in aplicare masurile dispuse.”, se arată într-u comunicat recent.

Cea mai vocală susținătoare a lui Robert, colega lui Manuela Gornoviceanu de la Țuză, Zbârcea și Asociații a scris pe Facebook un text intitulat: ”Banderola alba: un gest mic pentru o cauza mare.”

”Daca nu intrati in penal, va rog sa acordati credit celor care intra, indiferent ca sunt nume mici sau mari, tineri sau avocati cu experienta, avocati alesi sau avocati din oficiu.

Cine este onest cu ceilalti si cu el insusi, stie ca dreptul la aparare este la cote de avarie in aceasta materie. In acest moment nu are importanta cine este de vina si nici macar pedepsirea vinovatilor (presupunand ca s-ar putea pune degetul pe ceva sau cineva), ci inlaturarea pentru viitor a acestei stari de fapt, devenita de drept. Reparatia, revenirea la matca este primordiala.

Nu va ganditi ca nu vi se poate intampla nimic. Chiar si asa de ar fi, i se poate intampla fratelui, vecinului, medicului sau profesorului fiecaruia.

Intr-o lume in care cedam drepturi zilnic, am putea ramane ultimul bastion pentru apararea lor. Incet, incet libertatea se relativizeaza, iar dreptul se schimba sub ochii nostri. Nu clasic, nu prin modificarea legii, ci prin mentalitatea celor ce o forteaza si se impun apoi ca detinatori ai adevarului absolut, ai caii de urmat pentru fericirea si bunastarea colectiva. Probabil se gandeste ca va veni si legea din urma, dar si fara asta, indrazneala tuturor va fi mai mica, supunerea mai mare si obiectivul obedientei la reguli astfel impuse se va atinge.

Stiu ca e greu de crezut ca poate sa iasa fum fara foc, ca multi considera ca in profesie casele de avocatura mari cu clienti importanti fac ele ceva acolo necurat samd

De aceea, probabil, a si fost “ales” un astfel de avocat, cu asa apartenenta, pentru exemplificare, mizandu-se pe rezerva pe care unii ar putea-o avea datorita acestui fapt, dar si pe notorietatea unei condamnari.

Asa e ca am inteles cu totii ca daca vine un client cu 7 acte autentice si 2 hotarari judecatoresti, trebuie sa facem ancheta pe ele si daca nu il cheama cum trebuie nu ne mai angajam?

Revenind, nu vom putea decat impreuna sa ne mentinem rolul social. Suntem multi, dar individualisti, pentru ca asta e profesia, concurentiala, libera (inca).

Insa atacul la principii (ca nu poti baga la puscarie dreptul la aparare, ci tot omul care il exercita) fundamentale ale dreptului, trebuie sa ne revolte pe toti.

Acum 2 zile mi-a zis cineva (in gluma, sper): imi dai tu din banii tai ca s-o port?

N-am zis nimic, m-am intors la masina si am plans (la propriu, cu suspine) pana la birou. Pe urma mi-am pus intrebarea cati gandesc asa sau usor diferit, in genul “ce ma intereseaza?”, “nu-i problema mea”, etc

Raspunsul este ca multi, suficient de multi incat sa iasa jocul celor care l-au facut, de la bun inceput.

Ma intorc, deci, la constatarile mai vechi, ca tot judecatorii adevarati sunt cheia. Alta nu e. Va rog, judecati drept, intelept, fara teama de disconfort, obscurizare, marginalizare sau represiune.”

O altă avocată ”vocală” pe Facebook, Silvia Uscov a scris nu demult: ”Banderola alba la roba mea neagră – Protestul avocaților

Sunt unul dintre avocații care respecta statul de drept, susțin independenta avocatului si neindentificarea acestuia cu cetățeanul pe care îl apăra, sunt împotriva abuzurilor din justiție, vreau ca motivările hotărârilor judecatoresti, mai ales in domeniul penal, sa se realizeze odată cu pronunțarea sau cel târziu la 30 de zile de la pronunțare si susțin securitatea raporturilor juridice, drepturile si libertățile cetățenești, nedorind ca magistrații sa fie presați sa își retracteze propriile hotărâri judecatoresti.

Dacă si tu ești un astfel de avocat, data viitoare nu uita sa porți banderola albă la roba ta neagră in semn de respect. Astăzi am protestat de la Tribunalul Ialomița. Tu unde ai protestat?”

Uscov a mai menționat: ”I-am întrebat si eu pe colegi de ce nu poarta banderola, cu unii sunt si prietena. Mi-au spus ca este insuficient, ca ar fi preferat un protest de genul “grevei”, adică sa nu mai intram in dosare deloc măcar o zi sau o săptămâna. Dacă nici minimul cu purtatul banderolei nu se realizează, cine sa protesteze mai vehement?”

Comments

comentarii

Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision. Roxen spune că această piesă este una extrem de personală, dar se bucură că juriul a ales această piesă, pentru că are energia necesară.... Citește mai mult
Horoscop 5 martie 2021. Află ce zodie poate primi noi oferte de colaborare și cine trebuie să aibă mai multă grijă de sănătate.... Citește mai mult
Emil Boc este dezamăgit deoarece noul prefect de Cluj face parte din UDMR și nu PNL. Primarul este interesat ca noul prefect să respecte toate simbolurile naționale și spune că nu va accepta nici „cel mai mic derapaj”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns