Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Ce le transmite Dana Gîrbovan tinerilor judecători

Ce le transmite Dana Gîrbovan tinerilor judecători

Președintele Uniunii Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan de la secția civilă a Curții de Apel Cluj, cu o vechime de circa 16 ani în magistratură, le-a transmis un mesaj tinerilor judecători.

Întrebată într-un interviu pentru ziarul Evenimentul Zilei, Cu experiența dvs. de acum, ce le transmiteți judecătorilor aflați la început de carieră?, Dana Gîrbovan a dat un răspuns plin de învățăminte pe care îl vom împărți în bucăți, din care vom sublinia unele cuvinte:

”Aș vrea să le spun că cea mai importantă lecție pentru un judecător este lecția smereniei: să învete să îi asculte și respecte pe cei aflați în fața lui, să își cunoască limitele, să nu fie autosuficient și să nu uite jurământul pe care l-a depus când a intrat în profesie.

Să nu lupte, ci să judece.

Să apere drepturile și liberatățile fundamentale și să nu uite că independența lui este garanția cetățeanului că în sala de judecată toți vor fi tratați în mod egal: cel slab ca și cel puternic, statul ca și cetățeanul său.

Nu în ultimul rând, prin hotărârile lor să caute dreptatea și iar dreptatea, și, așa cum spunea un celebru profesor italian, să nu uite că Justiția, ca orice zeitate, se înfățișează doar celor care cred cu adevărat în ea.”

De asemenea, Dana Gîrbovan a răspuns la întrebarea Cum ajunge un judecător să fie corupt? ”Oamenii sunt supuși ispitelor de tot felul, iar unii cad ispitei lacomiei de a cere și/sau primi ce nu li se cuvine, ispită ce nu are scuză. Există însă o altă formă de corupție, mai puțin vizibilă, cum ar fi corupția puterii ori coruperea conștiinței, ce degenerează rolul pe care un magistrat îl are. Acest tip de corupție se manifestă atunci când un magistrat, doar pentru că a fost investit cu o putere pe care niciun alt cetățean nu o are, crede că este infailibil și mai presus de lege. Pentru a nu cădea în acest miraj al puterii, este important pentru fiecare magistrat – judecător sau procuror – să fie mereu alert și să nu uite de jurământul pe care l-a făcut. Judecătorul este un slujitor al legii, iar justitia există pentru folosul cetățenilor, independența judecătorului fiind pur și simplu un drept al acestora”, a spus judecătoarea de la CA Cluj.

Nascuta la 3 septembrie 1978, judecatoarea Dana Girbovan este casatorita si are doi copii. A absolvit in 2000 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, precum si Institutul National al Magistraturii. Si-a inceput cariera de judecator la Judecatoria Zalau, in 2001, ca stagiar. A promovat, rand pe rand, la Judecatoria Oradea, apoi la Tribunalul Bihor, iar din noiembrie 2008 si pana in prezent este judecator la Curtea de Apel Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina