fbpx

Candidat la INM: ”Proba interviului NU trebuie să fie elimintaroie pentru că e incredibil de subiectivă”

Un candidat de la concursul de admitere la INN încheiat în februarie, care a avut un rezultat bun după prima etapă, dar a fost respins la interviu, ne-a scris: ”Proba interviului NU trebuie să fie elimintaroie pentru că e incredibil de subiectivă”

Candidatul, care a dorit să nu-i dăm numele, este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai și a fost între primii după prima etapă (grile+redacţional), însă nu am trecut de proba interviului. Ne-a scris în legătură cu articolul despre reexaminarea psihologică prin videoconferință.

”Vreau doar să spun că sunt de acord, în general, cu respectivul candidat, însă în plus aş dori să adaug faptul că în cadrul interviului nu trebuie să fii sincer, pentru că eu am fost şi am picat. Nu îmi pot explica de ce nu am trecut de această etapă şi nu sunt singurul cu această lipsă de explicaţie. Am vorbit cu persoane din sistem, magistraţi şi grefieri, şi cu persoane din afara sistemului(profesori din liceu şi alţi profani) şi toţi sunt de aceeaşi părere: că proba interviului NU trebuie să fie elimintaroie pentru că e incredibil de subiectivă.

Mai mult decât atât, este incomprehensibil cum poate exista reexaminare la proba psihologică însă la proba interviului nu. Ce e şi mai grav este că dupa reexaminare la proba psihologică sunt persoane care din respinse ajung să fie admise. Adică, ori eşti apt din punct de vedere psihologic ori nu. Nu pot veni persoane diferite cu păreri diferite în ceea ce priveşte stabilitatea ta psihică.

Iar în ceea ce priveşte proba interviului, ţin să menţionez că şi această probă încalcă principiul egalităţii candidaţilor. Nu mi se pare normal ca diferiţi candidaţi să fie examinaţi de diferite comisii care au păreri diferite, îţi adresează întrebări diferite sau nu îţi adresează întrebări de fel. Unii candidaţi stau la interviu 15 minute, alţii 25. Nu poţi cunoaşte o persoană într-un interval de timp atat de scurt şi să te declari dacă acea persoană este potrivită să fie magistrat.

După ce munceşti 4 ani pe parcursul facultăţii şi apoi încă o vară întreagă, mai mult de 10 ore/zi şi dovedeşti că stăpâneşti materia, să vină nişte persoane cu prejudecăţi şi pentru simplul fapt că trebuie sa cadă şi la această etapă cineva, că trebuie să arătăm că sistemul funcţionează(sic!)  să cazi. Frustrarea mare e că dacă vrei să încerci din nou trebuie să dai toate probele şi să o iei de la început. Imaginaţi-vă câtă dorinţă mai ai să faci lucrul acesta după ce ai văzut cum e sistemul şi că degeaba eşti sincer că acest lucru nu îţi garantează că o sa fii admis.

Lucrul cel mai incorect, cum spuneam şi mai sus, e că nu ai o modalitate de a contesta această probă a interviului, însă părghii ar putea fi create, doar că CSM-ul este prea comod să mai intervieveze candidaţii declaraţi respinşi pentru că ei, Doamne fereşte, nu pot greşi.”, se arată în scrisoarea primită pe office@clujust.ro

Încurajăm și alți candidați să ne scrie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina