fbpx

CA Cluj a corectat bătaia de joc a unei instanțe care a dat daune de 200 și 600 euro rudelor unui tânăr lovit mortal de mașină

Curtea de Apel Cluj a decis majorarea daunelor morale jenante pe care le acordase Judecătoria Beclean mamei, tatălui și surorii unui tânăr cioban de 19 ani care a decedat după ce a fost lovit de o mașină condusă de un șofer maghiar pe drumul dintre Cluj și Reghin.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului B. pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că ”inculpatul B. B, este cetăţean maghiar şi domiciliază în Ungaria. La data de 09.12.2016, în jurul orelor 07.00, inculpatul se deplasa la volanul autoutilitarei marca Ford, cu numărul de înmatriculare MSU 410, pe D.N. 16, pe direcţia Cluj – Reghin, iar pe raza localităţii Silivaşu de Câmpie, la. km 50+760 m, a accidentat victima M.P.F, care se afla pe carosabil, în calitate de pieton şi însoţitor al unei turme de oi.

În urma accidentului a rezultat rănirea victimei M.P.F, care a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Târgu-Mureș. Ca urmare a leziunilor suferite, la data de 16.01.2017, ora 20.35, a intervenit decesul victimei.

Din raportul de expertiză medico-legală necropsie nr.203/a din 18.01.2017 rezultă următoarele: – moartea numitului M.P.F, în vârstă de 19 ani a fost violentă; – moartea s-a datorat şocului toxico-septic urmare a microabceselor cerebrale, bronhopneumoniei masive abcedate şi pielonefritei acute cu tubulonecroză, complicaţii survenite în evoluţia unui politraumatism cu: hematom subdural stâng şi fractură deschisă gambă dreapta pentru care s-a practicat craniotomie fronto-temporo-parietală stângă cu evacuarea şi reevacuarea hematomului subdural respectiv osteosinteză gambă dreaptă;- leziunile traumatice s-au putut produce prin mecanismul de lovire-proiectare, în condiţiile unui accident rutier în calitate de pieton şi au legătură de cauzalitate secundară cu decesul (decesul fiind urmarea complicaţiilor septice grave);

S-a reţinut că în producerea accidentului rutier a existat o culpă comună, respectiv atât culpa inculpatului, care a încălcat dispoziţiile art. 48 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002, cât şi culpa victimei, care a încălcat dispoziţiile art.71 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002.”

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei.

Judecătoria Beclean, prin sentinţa penală nr.162/12.08.2021 l-a condamnat pe inculpatul B., în vârstă de 50 de ani, cu domiciliul în Ungaria,  la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă.

”La individualizarea pedepsei, instanţa de fond a avut în vedere împrejurările concrete în care a fost comisă infracţiunea, respectiv faptul că accidentul de circulaţie s-a produs în proporţie de 80% din culpa victimei, care nu a respectat nicio dispoziţie legală privitoare la deplasarea pietonilor pe drumul public pe timp de noapte şi nicio dispoziţie legală privitoare la deplasarea unei turme de oi pe drumul public, pe timp de noapte şi numai în proporţie de 20% din culpa inculpatului, urmarea produsă, precum şi conduita inculpatului adoptată în faza de urmărire penală şi în faza de cercetare judecătorească (materializată prin recunoaşterea integrală a vinovăţiei) şi faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, este căsătorit şi are un loc de muncă, fiind bine integrat în societate.”, se arată în motivare.

Pe partea civilă, tatăl, mama și sora victimei s-au constituit părţi civile în cauză, cu suma de 28.000 lei cu titlu daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare, transport la spital şi de la spital, închiriere maşină şi parastas după înmormântare, precum şi cu sumele de 100.000 Euro, 50.000 Euro si 50.000 Euro cu titlu daune morale.

Instanța Judecătoriei Beclen le-a acordat 600, 600 și 200 euro.

”Instanţa de fond a apreciat că sumele arătate pot realiza un confort sporit al vieţii părţilor civile, pentru a compensa prejudiciul moral suferit de acestea.”, se arată în motivare.

În apel, magistrații Curții de Apel Cluj au meninut pedeapda de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare, dar au modificat sentința pe parte civilă.

CA Cluj a obligat partea responsabilă civilmente societatea Uniqa Biztosito Zrt prin corespondent în România  UNIQA Asigurări S.A. să achite daune morale majorate de la suma de 600 euro la suma de 10.000 euro în cazul a două părți civile și în cazul celei de-a treia parte civilă daune morale majorate de la 200 euro la suma de 6.000 euro (echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii).

Comments

comentarii

BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Meteorologii anunță vreme caldă, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!