Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Bătălie de la distanță între magnații construcțiilor Bene și Gânscă pentru un teren valoros
Ioan Bene și Gicu Gânscă

Bătălie de la distanță între magnații construcțiilor Bene și Gânscă pentru un teren valoros

Oamenii de afaceri Ioan Bene și Gicu Gânscă se luptă la Tribunalul Specializat Cluj pentru o parcelă din fosta bază de producție a Trustului de Construcții Cluj. O bătălie s-a dat recent și la Consiliul Local, unde firma lui Bene, Construcții Napoca, a obținut aprobare pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce include și parcela în litigiu. Avocata lui Bene a fost acidă la adresa lui Gânscă.

Consilierii locali din Cluj-Napoca au votat, în 28 februarie, PUZ-ul ”restructurare unitate economică str. Fabricii de Zahăr – str. Plevnei” pe un teren în suprafața totală de 57.649 metri pătrați, ce aparținut vechii baze de producție a Trustului de Construcții Cluj. Terenul este încadrat în UTR EM 1 – Zonă de mică producție, servicii de tip industrial și cvasi-industrial, comerț, servicii, instituții publice și activități administrative. Înălțimea maximă admisă este de 28 de metri, iar regimul de înălțime 1-2S + P + 4 E + etaj retras, cu circulații pe străzile Fabricii de Zahăr și Plevnei. La intersecția dintre cele două străzi, Construcții Napoca și-a asumat amenajarea unui sens giratoriu.

Terenul studiat pentru PUZ are, însă, o parcelă aflată în litigiu. Napocamin, o altă firmă deținut de familia Bene, a cumpărat la licitație această parcelă de la Grup 4 Instalații, societatea lui Gicu Agenor Gânscă, care este în procedura insolvenței.

Achiziția parcelei a fost contestată de către Gicu Gânscă, în calitate de creditor al Grup 4 Instalații. Contestația a fost respinsă, pe fonf, la Tribunalul Specializat Cluj, dar poate fi atacată cu apel. Numai că încă nu a fost redactată motivarea sentinței.

Grup 4 Instalații, prin administratorul special, Marilena Rusnac, a invocat la Primărie faptul că o parcelă din proiect se află încă în litigiu: ”În concret, întrucât subscrisa societate (Grup 4 – n.red) se află în procedura generală a insolvenței, activul imobiliar mai sus identificat al subscrisei a fost scos la vânzare prin procedura licitației publice, potrivit procesului-verbal de licitație, cumpărător fiind societatea Napocamin SRL, iar NU Societatea de Construcții Napoca SA, astfel cum s-a menționat în adreesa nr.378928/433/21/08/2017 conexată cu nr.20250/27.04.2014 emisă de către instituția dvs.

Reiterăm faptul că împotriva procesului-verbal de licitație, un creditor al subscrisei societăți a formulat contestație (care a făcut obiectul dosarului nr.288/1285/2016/a28 al Tribunalului Specializat Cluj), fiind soluționată în primă instanță, în sensul respingerii contestației, însă această soluție (care încă nu este motivată) nu este definitivă, urmând a se exercita de către creditorul respectiv calea de atac a apelului.

Astfel fiind, raportat la faptul că menționata contestație încă nu este soluționată cu titlu definitiv, între subscrisa societate, în calitate de vânzător, și societatea Napocamin SRL, în calitate de cumpărătoare s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică, care însă este afectt de condiția rezolutorie a desființării acestui act juridic în cazul în care contestatorul va obține o hotărâre favorabilă în calea de atac”. Dacă se va întâmpla asta, licitația publică și procesul-verbal aferent acesteia se vor desființa cu titlu retroactiv.

Creditorul contestator este Gicu Gânscă, la adresa căruia avocata firmelor lui Bene, Ioana Alexandrescu, a fost foarte acidă: ”Apreciem că notificările/completările și observațiile formulate de către societatea Grup 4 Instalații SA cu privire la elaborarea PUZ-ului (…) sunt neîntemeiate, fără a avea la bază argumente juridice pertinente, fiind făcute în scop șicanator și pentru a împiedica demersurile făcute de către subscrisa pentru inițierea PUZ-ului în discuție și evident pentru a împiedica vânzarea imobielor.”

Reprezentanții Construcții Napoca recunosc că terenul a fost adjudecat de către firma Napocamin și că există în contract condiția rezolutorie. ”Această condiție rezolutorie a fost impusă de către Rusnac Marilena, administratorul special al societății Grup 4 Instalații SA (săgeata lui Agenor Gânscă), cu scop pur șicanator, cunoscând faptul că Napocamin a achitat integral prețul, iar pe de altă parte, că această societate face parte din același grup de firme ca și subscrisa.

Interesant este că, deși din punct de vedere juridic nu există niciun argument care să susțină teza contestatorului, contestația fiind respinsă de către judecătorul sindic, societatea Grup 4 Instalații SA prin administratorul special (care este în mod clar săgeata contestatorului Agenor Gânscă) formulează tot felul de sesizări cu scopul clar de a împiedica demersurile subscrisei de elaborare PUZ – hală comercială și depozit + clădire de birouri”, a precizat avocata Construcții Napoca într-o adresă către Consiliul Local.

Amintim că Bene a fugit din țară înainte să fie condamnat la 3 ani și 8 luni închisoare pentru dare de mită, fiind în custodia autorităților italiene, iar la firma Napocamin este director fostul primar Sorin Apostu, care a stat în închisoare pentru luare de mită.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina