fbpx

Avocatul Ciprian Păun: ”avem un sistem legislativ care nu e pregătit pentru inovare”

Avocatul Ciprian Păun, coordonator al biroului NNDKP Cluj-Napoca, a fost speaker la o conferință despre comunități inovatoare organizată la Cluj de Camera de Comerț Americană în România.

”Cred că elefantul din cameră înseamnă birocrația, riscul pe care îl creează establishmentul public de a bloca dezvoltarea antreprenoriatului din cauza unei frici sistemice, din cauză că tot timpul legislația este în urma dezvoltării.

De exemplu pentru autoturismul electric produs în Cluj nu e procedură la RAR. Aici e problema fundamentală, avem un sistem legislativ care nu e pregătit pentru inovare sau idei outside of the box. Aceasta e una din marile provocări pe care le are sistemul român de drept si administartia publică.

Daca vrem sa exportăm intelingență, trebuie să avem liniște la noi in tara. Eu sincer sunt foarte suparat pe atitudinea unor institutii centrale care vad IT-ul ca un elefant care poate sa genereze resurse, obligații bugetare, in caz de control. Aici nu e vorba doar de scutirea de la TVA a celor care lucrează în firme IT, ci și de PFA-uri care sunt subcontratori ale unor firme de IT. Fiecare trebue să plătească, dar unele domenii trebuie stimulate.

Desi această industrie este încadrată majoritar în dezbaterea publică în zona categoriilor exceptate de la impozitare , zona de Tehnologie reprezintă una din resursele fundamentale pentru bugetul de stat , prin impozitele pe care le plătește direct sau pein efectul pe orizonatală pe care îl generează pentru societate. Prin efectul indirect înțelegem sumele cheltuite de angajații sau subcontractorii din IT în comunitate , care generează creșteri de venituri din TVA sau prosperitatea zonei de real estate sau a industriei HORECA. Clujul este un bun exemplu pentru această dezvoltare. Ideea centrală este că impozitând redus salariile sau deloc ai creștere pe TVA unde încasezi constant .

Să ne spună cei de la universități cât de greu le e să facă asocieri cu firme private. Avem legislație europeană. Ne trebuie traducători, nu inovatori în legislație”, a spus avocatul Păun.

Acesta a participat la secțiunea ”Techpreneurship” din cadrul conferinței, la care au mai vorbi Sabin Sărmaș, președintele comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, Tudor Ciuleanu, CEO & Founder, RebelDot , Andrei Roth, Commercial Pricing Director, UiPath, Adriana Dragomir, Global Transformation Lead la Vertiv.

 

Comments

comentarii

Franța este în alertă maximă în faţa ameninţării cu atentate, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris.... Citește mai mult
Percheziții în Turda, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals și înșelăciune.... Citește mai mult

Lasă un răspuns