fbpx

Avocată despre retragerea OUG privind amanarea ratelor: “in normele de tehnica legislativă nu gasim și aceasta optiune“

Avocata Silvia Uscov din Baroul Bucuresti a criticat cererea Guvernului de retragere a OUG provind amanarea ratelor de la publicarea in Monitorul Oficial.

”Starea de urgenta a prilejuit pentru profesioniștii dreptului o mulțime de provocări.

De la forța majora pana la…retragerea de la publicare a unui OUG.

Dacă ne uitam la art. 11 și 12 Legea 24/2000 ref la normele de tehnica legislativă nu gasim și aceasta optiune.

Dacă ne uitam la art. 14 Legea 202/1998 privind activitatea Monitorului Oficial, observam ca exista opțiunea, dar numai cu încuviințarea secretarului general al Camerei Deputaților.

Dacă se constata erori materiale după publicare, atunci, in temeiul art 17 din aceeași lege, observam ca se poate publica o rectificare, cererea organului emitent urmând a fi adresată tot secretarului general al Camerei Deputaților.

De asemenea, se interzice, sub sanctiunea nulității, modificarea prevederilor unor acte normative prin recurgerea la operațiunea rectificării.

Nu in ultimul rând, revocarea unui act, care sa justifice retragerea de la publicare, se referă la acte administrative, nu la acte normative, cum ar fi OUG-ul.

Prin urmare, ce se urmărește a se îndrepta din acest OUG după ce el a fost adoptat intr-o anumită forma și care este procedeul juridic? Sa înțeleg ca se dorește readoptarea aceluiasi OUG modificat și apoi publicarea lui? Cât de constituțional poate fi acest demers?”, a scris avocata Silvia Uscov

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina