fbpx

Avocata care a preferat un post de consilier juridic la CJ Cluj. În timpul liber este actriță de teatru

În timp ce senatorii vor să le dea consilierilor juridic atribuții de avocat, o tânără avocată din Baroul Cluj a ales să lucreze ca și consilier juridic la Stat. Motivele: stabilitatea, programul și oamenii importanți cu care colaborează. Pentru a evada din rigiditatea sistemului juridic, Alexandra Proorocu joacă în piese de teatru.

Alexandra Proorocu, în vârstă 32 de ani, este membru în Baroul Cluj din 2009, iar de un an este pe lista avocaților incompatibili deoarece este angajată pe post de consilier juridic la Consiliul Județean (CJ) Cluj.

A absolvit dreptul la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir”, unde a urmat un master în dreptul afacerilor. Un an a lucrat la diverse societăți, la una în vânzări în domeniul telefoniei mobile, experiență de care spune că o ajută? ”M-am lovit de tot ce înseamnă contracte, negocieri, clauze contractuale, ce înseamnă necesitatea clientului și cum poți să faci mentenanță în portofoliul. Pentru că poți să cucerești din punct de vedere profesional un client, dar nu înseamnă că va rămâne în portofoliul tău”

alexandra proorocu consilier juridic raadppDupă un an de la terminarea faculătți,  a dat examen la Barou, unde a intrat din prima. Tânăra este pasionată de drept comercial: ”Maestra mea, Doina Gherman, avea multe dosare pe drept comercial și pe mine m-a atras. Mai ales că e o ramură care te ajută și din punct de vedere financiar. Dacă ești bun și te specializezi, ai satisfacții materiale.”

De ce a ales avocatura? ”M-a atras foarte mult, am avut prieteni avocați și m-a fascinat roba aceeea. Așa cum spunea maestra mea, e un simbol al unei puteri juridice și a unei șanse pe care o ai pentru a face ceva pentru alții și a te lupta pentru cauze nobile. Îmi place să pledez”, a spus Alexandra Maniu-Proorocu. Cu toate acestea, profesia de avocat are și dezavantaje.

”Una dintre chestiunile care m-a făcut să îndrăznesc să intru în sistemul public a fost instabilitatea din avocatură. Este o chestiune de care și pe colegi i-am auzit discutând. Este și foarte mult stres. Ai suișuri și coborâșuri.”, mărturisește tânăra. Aceasta este nemulțumită că avocaților le sunt limitate activitățile înafara profesiei: ”Nu prea poți să faci nimic altceva, decât să predai într-o universitate sau să fii asociat într-o firmă. În ziua de azi, paleta de activități este așa de diversă, încât e păcat să spui că te poți limita la o singură chestie.”

Aventura la Stat a început de la o discuție cu o prirtenă, dar și sub influența părinților, ambii lucrând în sistemul public. ”Primul pas a fost o discuție cu una dintre prietenele mele că cel puțin în UE se va pune accent pe intrarea în viața publică a femeilor și a faptului că trebuie să ni se acorde o șansă. Și în al doilea rând se discuta de ridicarea nivelului profesional în domeniul public, că se caută oameni buni, care vor fi apreciați și vor avea șanse să se dezvolte.”, a spus Alexandra.

Aceasta s-a angajat la o regie a Consiliului Județean, care între timp a deveni direcție în cadrul instituției: ”Se căuta de multă vreme un jurist la RAADPP și nu participase nimeni. Mi s-a făcut o propunere să particip. Am zis că așa o fi să fie. Am dorit să dau o șansă și din cauza părinților care sunt în domeniul public. Banii sunt mai puțini, dar siguri, iar programul mai ușor. Pentru mine este o ocazie de a lucra cu niște oameni de care citeam în ziar. Mă simt măgulită că au nevoie de mine și reușesc să rezolv probleme. Mi-a plăcut ideea de a colabora cu oameni din viața publică clujeană, oameni interesanți care au nevoie de profesioniști lângă ei și care cer un nivel înalt de pregătire. Cel puțin acum, după atâtea probleme care au fost în ultimii ani, arestări, au început să aibă grijă și au nevoie de opinii profesional corecte și pertinente. Lucrurile s-au schimbat și se vor mai schimba. A fost o provocare să încerc acest domeniu și nu regret. Mă pot întoarce oricând în avocatură, dar momentan nu mă gândesc la asta.”, spune consilierul juridic, care acum lucrează pe contencios, dreptul muncii și contracte.

Tânăra spune că a întâlnit alți colegi avocați care lucrează în instituții și care sunt pe tabloul incompatibililor de la Barou. ”Nu sunt de acord cu incompatibilitatea. Nu înțeleg de ce nu ne putem păstra calitatea de avocat și să colaborăm cu o instituție publică. Știu legea de exercitare a profesiei de consilier juridic și e clar că e și o bună gestiune a banului public ca să nu angajezi mulți avocați. Se poate limita numărul de locuri în cadrul unui departament juridic. Poți să colaborezi cu un avocat și un jurist. Să existe mai multe oportunități și pentru noi. Suntem limitați din toate părțile. Mi se pare că avocații sunt îngrădiți în activitatea lor pe tot felul de interdicții. Iei un examen greu, muncești în stagiu, îți dai tot interesul să ajungi să fii bun. De ce să te limiteze?”, susține ea.

Alexandra Proorocu spune că se va întoarce în avocatură dacă nu se reformează administrația: ”Eu am observat că generația noastră începe să-și spună cuvântul și are un cuvânt de spus. Depinde de noi să schimbăm birocrația. Dacă domeniul public nu-mi va îndeplini așteptările și dacă reforma în administrația clujeană nu va merge până la capăt, în cele din urmă mă voi întoarce în avocatură”

”Teatrul este terapie pentru suflet”

teatru alexandraÎn noiembrie 2014, Alexandra a început să activeze în trupa de teatru ”Punct”, prin prietenul ei din copilărie Adrian Balint. ”Eu am făcut pictură în copilărie, am fost la școala de Arte Plastice până în momentul în care m-am mutat la Liceul Gheorghe Șincai. Teatrul este un pansament și o terapie pentru suflet, având în vedere rigiditatea care presupune sistemul juridic, indiferent că ești avocat, judecător, jurist.

Am îndrăznit și am vrut să fac altceva. În timpul liber îmi place să fac lucruri contructive, nu mă uit la televizor, decât foarte puțin, în rest mă plimb, călătoresc, merg la teatru. Dar nu am prea mult timp liber, căci și în instituție stai peste program. ”

Mi-au dat un rol într-o piesă ”în autobuz”, o piesă în care Dem Rădulescu joacă fabulos. Eu am rolul doamnei care stă în autobuz. Mai am două roluri mai scurtuțe. Prima dată m-au testat (râde), dar sper să le câștig încrederea, să învăț de la ei și să am roluri mai complexe.”, ne-a spus avocata incompatibilă, actual consilier juridic.

Vă rugăm completați un chestionar despre Clujust.ro

Comments

comentarii

Lasă un răspuns