Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Avocat clujean: Nu cumpărați smartwatch-uri și păpuși Cayla copiilor! Pot deveni dispozitive de spionaj

Avocat clujean: Nu cumpărați smartwatch-uri și păpuși Cayla copiilor! Pot deveni dispozitive de spionaj

Un avocat clujean are o recomandare inedită pentru părinți: “Nu cumpărați smartwatch-uri și păpuși Cayla copiilor! Pot deveni dispozitive de spionaj”. Redăm mai jos textul avocatului Andrei Trifan:

Întrucât se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, respectiv cea a cadourilor, este un context favorabil pentru a ridica și întrebarea: ce cadouri ar fi bine sau se recomandă să NU fie cumpărate de părinți pentru copiii lor?

Dacă este să ne luăm după trend-ul actual și multitudinea posibilităților oferite de piață, mulți părinți își îndreaptă atenția spre anumite dispozitive inteligente cum ar fi: smartwatch-uri (ceasuri inteligente), jucării inteligente, brățări fitness, tablete etc. Însă, deși aceste dispozitive sunt interesante și aduc un plus de confort și de inovație, chiar și pentru părinți, din prisma securității lor informatice, majoritatea acestor dispozitive sunt foarte vulnerabile.

Cu privire la acest aspect, Agenția Federală a Telecomunicațiilor din Germania (Bundesnetzagentur), a emis mai multe avertizări prin care arată vulnerabilitățile smartwatch-urilor pentru copii și a păpușii Cayla.

Prin aceste avertizări, Agenția a îndemnat părinții să nu cumpere, iar dacă au cumpărat deja, să distrugă orice păpuşă tip Cayla, respectiv smartwatch pentru copii, aflate în posesia lor, deoarece, acestea pot deveni dispozitive de spionaj din cauza funcției lor de interceptare. Mai mult, Agenția a și interzis comercializarea unor astfel de dispozitive, întrucât apreciază că ele încalcă legea din Germania privind telecomunicațiile.

Ca și caracteristici comune, aceste dispozitive pot fi conectate prin bluetooth sau Wi-Fi, conexiuni care pot fi interceptate de o terță persoană – un străin. Astfel, cu un minim de cunoștințe, doar profitând de nivelul scăzut de securitate sau chiar lipsa totală de securitate a acestor dispozitive, cineva rău-intenționat poate prelua controlul asupra acestora.

Despre vulnerabilitățile acestor dispozitive cum ar fi Cayla, au tras semnale de alarmă și de îngrijorare și alte autorități precum Federal Trade Commission, agenție federală din S.U.A. sau Consiliul Consumatorului din Norvegia.

Dat fiind faptul că ne confruntăm și la noi în țară cu astfel de probleme, care produc consecințe reale ce se răsfrâng în mod direct asupra noastră, apreciez că este necesar ca și autoritățile noastre competente să iasă din pasivitate și să ia atitudine, respectiv măsuri cu privire la astfel de situații.

Cu această ocazie, vă doresc Sărbători fericite!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns