fbpx

Aulă arhiplină la deschiderea de an la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj. Discurs altfel al decanului FOTO/VIDEO

Aula Facultății de Drept Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” București a fost arhiplină la festivitatea de deschidere a anului universitar. Pe lângă profesorii din conducerea facultății, au vorbit și studenta care a intrat prima anul acesta și un absolvent care este acum masterand. Fiind o universitate creștină, preotul Bogdan Ivanov, care este și cadru didactic, a spus o rugăciune. Decanul Anca Georoceanu a preferat să vorbească ultima și a avut un discurs altfel, nepregătit.

”Mă bucur de o prezență atât de numeroasă. Vă urez un călduros bun venit, alături de onoratul prezidiu”, a spus în introducere decanul Anca Georoceanu.

Părintele Bogdan Ivanov, cadru didactic la facultate, a rostit o rugăciune, după care le-a spus studenților câteva cuvinte: ”Într-o lume în care a ajuns un act de curaj să te numești creștin și mai ales să trăiești ca un creștin, este foarte important să știți că de formarea voastră depinde însuși viitorul nostru și că prin ceea ce faceși și învățați aici aveți marea șansă de a face lumea noastră mai bună, dar pentru început mai dreaptă și mai echitabilă, pentru că nu poate să existe dreptate fără bunătate.

Să rămâneți plini de entuziasm, ca din acesta să ne putem contamina și noi, cei care probabil l-am pierdut, și mai ales să umpleți cu tinerețe și cu bucurie această instituție care vă primește cu atâta generozitate și bucurie. Să vă bucurați de acest timp și mai ales să-l considerați ca timpul cel mai frumos al formării voastre de viitori oameni ai legii, care înainte de a fi om al legii, trebuie să fii un om al cuvântului și nu în ultimul rând un om de cuvânt. Dumnezeu să vă binecuvânteze acest început și să vă aducă numai bucurii alături de dascăli, de părinți și de toți cei care vă sunt apropiați”

Și prodecanul Rodica Apan a avut un mesaj de bun venit: ”Eu vă urez un bun venit în familia noastră, în familia Cantemir. Deci suntem o familie și din familiile dvs. vă îndreptați acum spre o familie care va contribui la educația voastră și la pregătirea dvs. profesională. În această familie eu v-aș dori să vă bucurați de o zi la fel de frumoasă ca cea de afară, deci fiecare zi să fie ca cea de care ne bucurăm astăzi odată cu deschiderea anului universitar.

De asemenea, aș dori să conștientizați că studiul dreptului necesită tenacitate, muncă și perseverență, că aveți de pregătit viitoarele profesii juridice pe parcursul anilor de studenție și al anilor de masterat. Speranța mea este că în momentul în care ați venit la facultatea, ați și conștientizat aceste aspecte și că vă vom avea ca parteneri de dialog în sălile de curs și de seminar. Aș vrea să vă asigur că corpul profesoral va fi alături de dvs pe tot acest drum și întotdeauna să ne gândim că aprofundând cunoștințele sau dobândindu-le, învățătura trebuie să fie uneori un drum, dar totdeauna creează un orizont. Deci aceasta ar fi propunerea mea să fie perspectiva la care să vă gândiți atunci când vă aflați în sălile de curs, de seminar sau la conferințele pe care le vom organiza. Eu vă doresc să aveți în suflet speranța și încrederea. Un an universitar minunat!”

Este deja o tradiție la ”Cantemir” ca studentul admis cu cea mai mare notă să stea la prezidiu și să le vorbească colegilor. Raluca Luiza Macarie, cea care este prima admisă la forma de învățământ ZI și care a absolvit și Academia de Poliție, a spus: ”Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez la începutul anului universitar, iar mai întâi de toate aș vrea să-i salut pe colegii de anul I și să-i felicit pentru alegerea făcută, aceea de a face parte dintr-o universitate performantă și de a face parte din rândurile studenților de la drept. Dragii mei, aș vrea să vă sfătuiesc să nu uitați să credeți în voi, să vă doriți mereu mai mult, să vă doriți să vă aflați într-o continuă dezvoltare, să fiți drepți, curajoși și mai presus de toate să doriți să deveniți un om al legii curat și un om al societății. Eu aș vrea să vă felicit din nou pentru că ați ales această facultate pentru că sunt convinsă că are ce să ofere, are cadre didactice foarte bine pregătite, are ceea ce noi am avea nevoie pentru a ne putea forma în viitor.

Vă rog să mă scuzați pentru emoții și încurcături, dar deși am mai trecut printr-un nou început și o festivitate, pentru că sunt absolventa Academiei de Poliție ”Al. Ioan Cuza” din București, credeți-mă că vă simt toate emoțiile și parcă mi le-ați transmis pentru că mă simt mult mai emoționată acum decât când am terminat prima facultate. În încheiere vă spun că aș vrea să ne vedem peste patru ani la fel de tineri, la fel de voioși și pregătiți să luăm viața în piept, dacă îmi permiteți să spun așa. De asemenea, vreau să mulțumesc doamnei decan și întreg personalului facultății pentru devotamentul de care dau dovadă și nu în ultimul rând pentru grija cu care ne modelează”

Studenții au stat și în picioare în ușa aulei

De asemenea. absolventul și masterandul Cristian Gîndac a ținut un discurs: ”Aș vrea să știți că în calitatea pe care o aveți la început, din punctul meu de vedere și cred că și profesorii ar fi de acord cu opinia mea, perioada de pregătire este poate cea mai importantă din cariera voastră care abia începe. Ca să înțelegeți mai exact ce înseamnă facultatea de drept și cariera pe care o veți apoi, indiferent că este judecător, procuror, avocat, notar, executor, aș vrea să vă dau un exemplu sugestiv: gândiți-vă că fiecare dintre noi – și mă refer aici indiferent ce an sau că sunteți studenți de la ZI sau FR – suntem constructorii propriei noastre cariere. Gândiți-vă la o carieră ca și cum ar trebui să construim o casă. Începem din anul I cu o fundație. Dacă fundația nu are la bază tot ceea ce ar avea nevoie, la nivelul următor deja începe primul etaj, anul III acoperim clădirea și în anul IV ne ocupăm de finisajele interioare.

Dacă în anul I, la fundație, nu consolidați toate cunoștințele pe care puteți să le dobândiți în facultate, mai apoi este foarte greu ca clădirea noastră să reziste la tot felul de încercări pe care inevitabil o să le avem într-o carieră juridică. Chiar dacă beneficiați de un corp profesoral cu o foarte mare experiență și mai ales că dânșii profesează, nu sunt doar teoreticieni, chiar dacă dânșii sunt alături de noi cu sfaturi, cu îndemnuri, cu sugestii  – la care v-aș îndemna să apelați pentru că nu o să vă loviți de un refuz – totuși construcția trebuie să o ridicați singuri. Când veți ajunge la examenele de admitere în profesie, atunci veți realiza dacă în timpul facultății cariera dvs, începând de la bază până la vârf, a fost clădită așa cum ar trebuie. De aceea, v-aș îndemna să tratați cu maximă seriozitate cursurile încă din anul I, pentru că la ceea ce învățați acum, în anii următori veți adăuga încă ceva, încă ceva până la final când veți reuși să construiți o carieră juridică așa cum vă doriți”

Decanul Anca Goroceanu, un altfel de discurs

”Am ales să vorbesc ultima, crezând că este mai ușor. Dar mi-am dat seama că nu neapărat este mai ușor, după ce s-au spus atât de multe cuvinte frumoase, atât de multe îndemnuri și încurajări, nu știu ce mi-a mai rămas. De fapt, am să vă spun sincer că mă gândeam să pregătesc un discurs, dar n-am mai vrut, pentru că ieri după-masă, în drum spre casă, m-am întâlnit cu Andrei, care a intrat acum la o facultate de prestigiu, alta decât a noastră. M-am întâlnit cu el și l-am întrebat cum este să fie student, cum a fost la festivitatea de deschidere. Și era puțin trist și poate un pic dezamăgit. Mi-a spus că a fost plictisitor, că profesorii și invitații din prezidiu au ținut niște discursuri lungi și plictisitoare și a simțit că nu i se adresau lui. Eu m-am gândit să-l încurajez așa cum întotdeauna fac cu studenții mei și i-am spus că nu trebuie să-i eticheteze pe profesori dacă au fost plictisitori sau au folosit cuvinte complicate la deschidere nu înseamnă că așa va fi pe parcursul anului. I-am întărit această convingere spunându-i că eu la cursuri încerc să folosesc cele mai simple cuvinte, încerc să-i atrag pe studenți și să-i provoc la discuții, să desfășurăm activități interactive, dar că tocmai mă duc spre casă să pregătesc un discurs și discursul trebuie să conțină declarații emoționante și cuvinte elevate. Și el m-a întrebat: Dar este obligatoriu? Și atunci mi-am dat seama că nu, nu este obligatoriu. Și am decis să pregătesc astăzi în mintea mea un discurs foarte scurt. Deci va avea o calitate: va fi scurt. ”

Sper că ați ales facultatea de drept nu pentru faimă și bani, pentru că faima și banii puteți să le realizați și prin alte mijloace, poate mult mai ușor. Sper că ați ales facultatea noastră de drept pentru a deveni un om al legii, un om puternic, un om drept care să încerce să aducă o schimbare în bine în sistemul nostru juridic”, a spus Anca Georoceanu. Vedeți mai jos discursul:

Cele două surprize anunțate de decan au constat în anunțarea unei colaborări cu BCR și a înființării unei asociații a studenților numită Justitia Nihil Expetit Praemii (AJNEP).

Coordonatorul vânzări retail de la sucursala Cluj, Ioana Corcheș, a anunțat organizarea unor workshop-uri de educație financiară la facultate și lansarea unui card special pentru studenți, care vor beneficia de reduceri la diverse localuri sau magazine din oraș.

Studentul Sergiu Bărnuț a prezentat noua asociație AJNEP, al cărei board de conducere le-a făcut bobocilor un tur al facultății după festivitatea de deschidere. Vom da multe detalii despre asociație într-un articol viitor.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina