Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Augustin Lazăr: ”PCA Cluj este o unitate cu o consistență culturală substanțială”. Ana Maria Edu a prezentat presei bilanțul VIDEO

Augustin Lazăr: ”PCA Cluj este o unitate cu o consistență culturală substanțială”. Ana Maria Edu a prezentat presei bilanțul VIDEO

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a susținut o declarație de presă la finalul ședinței de bilanț a Parchetului Curții de Apel (PCA) Cluj pe anul 2017. Lazăr a lăudat activitatea procurorilor din cele patru județe din circumscripția Curții de apel Cluj. Înainte de a vorbi acesta, procurorul general al PCA Cluj, Ana Maria Edu, a prezentat reprezetanților presei o sinteză a activității. De remarcat că este pentru prima oară când un șef de parchet din Cluj vorbește în fața camerele de filmat.

”Am să dau doar câteva date cu privire la activitatea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj și a unităților din circumscripție. Activitatea a fost apreciată ca fiind una pozitivă. S-a apreciat efortul depus de procurori în anul 2017 în soluționarea dosarelor de urmărire penală, punându-se accentul că dosarele au fost soluționate într-un termen scurt și actele de urmărire penală au fost administrate la o calitate superioară.”, a spus procurorul general PCA Cluj, Ana Maria Edu, care arată o deschidere față de presă, în comparație cu predecesorii ei sau cu alți șefi de la parchetele subordonate.

Augustin Lazăr a vorbit despre deschiderea față de presă într-un oraș în care șefii parchetelor rareori dau declarații oficiale jurnaliștilor și sunt aproape necunoscuți publicului larg. ”Aș dori să vă asigur de disponibilitatea Ministerului Public din România de a discuta cu presa, de a analiza problemele care sunt în atenția opiniei publice și evenimentele pe care Ministerul Public le are în anumite momente.”, a spus la început procurorul general, după care a continuat:

”Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj este o unitate de referință a Ministerului Public din România, este o unitate cu o consistență culturală substanțială, care adeseori dă etalonul muncii Ministerului Public, după cum urmează să vedem în continuare.

În cursul anului 2017, procurorii parchetelor din circumscripția Curții de Apel Cluj au soluționat un important număr de dosare, circa 40.000 de cauze. De asemenea, este remarcat faptul că au fost trimiși în judecată peste 3.900 de inculpați, mai ales în cauzele care privesc domeniilor prioritare ale Ministerului Public, respectiv cauzele care au ca obiectiv protejarea bugetului consolidat al Statului Români, acțiunile de fraudare, cum sunt cele de evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani.

Este de remarcat că activitatea colegilor noștri de la parchetele din circumscripția Curții de Apel Cluj este una de calitate. Dacă la nivel național, avem un număr de circa 1,7% inculpați achitați, ceea ce reprezintă o cifră rezonabilă față de numărul mare de inculpați trimiși în judecată și de o o justiție liberă, care se defășoară pe bază de probe în România, în cazul PCA Cluj acest procent este de 1,3%, prin urmare este un procent mult scăzut față de media națională. Aceasta evidențiază calitatea actelor efectuate de procurorii din aceste parchete și rigoarea pe care o manifestă aceștia în administrarea probațiunii. ”, a declarat Lazăr.

Mai multe date din bilanțul PCA Cluj în video-ul de mai jos.

 

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina