Angajată de la Apele Române Cluj de profesie ”detașată”. De la birou parlamentar și de la primărie comunală

Dacă v-a uimit cazul chelneriței angajate la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin detașare, pe filiera PNL, de la o primărie, Clujust a găsit la Administrația Bazinală Someș-Tisa o angajată detașată de două ori în 2020, pe filiera unui partid mai mic. Prima dată de la un birou parlamentar pe funcție de director (!), iar a doua oară, pentru că PMP nu a mai intrat în Parlament, de la o primărie condusă de primar PMP. Înainte a fost șomeră. Soțul detașatei este consilier județean în Cluj din partea, ați ghicit, PMP.

Dacă credeați că doar partidele mari (PSD, PNL) sunt ”angajatori” de nădejde, vedem că și partide mai mici, gen PMP, se descurcă bine în domeniul forțelor de muncă. O beneficiară este Ana Maria Cosma, detașată în 17 iunie 2020 de la biroul parlamentar al fostului senator de Sălaj, Vasile Lungu, la Administrația Națională ”Apele Române” pe funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj. Soțul detașatei este actualul consilier județean PMP Călin Ovidiu Cosma. În declarația acestuia de avere completată la numirea în funcție în 2020, soția nu apare cu niciun venit. L-am întrebat de ce, iar răspunsul a fost simplu: ”pentru că în 2019 nu a lucrat”. L-am întrebat despre detașarea soției la SGA, iar acesta ne-a explicat: ”Cei de la PNL ne-au cerut să propunem oameni pentru funcții care să pună în aplicare planul de guvernare. Soția este de pregătire geograf și am considerat că are competențe pentru postul de la Ape”

În 1 decembrie 2020, detașarea a fost prelungită cu 30 de zile, însă la alegerile parlamentare din acea lună s-a produs surpriza neplăcută ca partidul lui Traian Băsescu să nu mai facă scorul pentru a intra în Parlament. Astfel că a picat detașarea Anei Maria Cosma de la biroul parlamentar.

 

Partidul s-a reorientat pe plan local, unde avea consilieri județeni și primari. Astfel, în 17 decembrie 2020, Ana Maria Cosma a fost angajată pe post de consilier al primarului comunei Cătina, Florin Borbely, membru PMP. La o zi după, în 18 decembrie, primarul a semnat decizia de detașare a proaspătului consilier la Administrația Națională ”Apele Române”, începând cu 21 decembrie.

Contactat de Clujust, primarul Borbely ne-a spus cu seninătate că i-a cerut să o angajeze la primărie consilierul județean (soțul – n.red) și că ”doar așa putea fi angajată la Ape. Directorul de Ape ne-a solicitat în scris detașarea. Atunci erau în relații bune, între timp nu știu ce s-a întâmplat.”

Între timp, ”prietenia” dintre PNL și PMP s-a terminat, astfel că Ana Maria Cosma a început să facă ”valuri” în Administrația Bazinală Someș-Tisa împotriva directorului Ovidiu Vișan, pus în funcție de PNL. Cosma a ieșit în presă recent, acuzând că ar fi fost sechestrată de director. Am contactat-o și noi și s-a arătat deschisă la discuție, dar după ce i-am comunicat subiectul detașărilor, a spus că ”vorbim după program”, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Amintim că în cazul chelneriței de la ABA Prut -Bârlad s-a sesizat DNA și a deschis o anchetă. Simona Iancu a lucrat, pe hârtie, trei zile la Primăria Vatra Moldoviţei, de unde a fost detașată la Apele Române, fiind susținută de Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași.

Legat de faptul că în cazul de la ABA Prut-Bârlad este anchetă DNA, primarul comunei Cătina din Cluj, Borbely, a precizat: ”Am vorbit cu avocați și este în regulă”

Comments

comentarii

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, care execută o pedeapsă de 6 ani în dosarul „Gala Bute”, la Penitenciarul Târgşor, solicită reducerea pedepsei.... Citește mai mult
O nouă trecere de pietoni va fi înființată pe strada Avram Iancu, la intersecția cu strada Kovacs Dezso.... Citește mai mult

Lasă un răspuns