fbpx

Andrea Chiș: ”Responsabilitatea pentru prescrierea dosarelor penale se împarte între legislativ și sistemul judiciar”

Pe lângă factorii ce țin de legislație care au dus la prescrierea unor dosare penale de interes public, judecătoarea pensionată Andrea Chiș, fost membru CSM, arată probleme ce țin de sistemul judiciar care au contribuit la prescrieri:

”Responsabilitatea pentru prescrierea dosarelor penale se împarte între legislativ și sistemul judiciar. Din păcate, se prescriu dosarele de corupție de o mare complexitate.

Noua lege de organizare judiciară și Regulamentul de ordine interioară a instanțelor judecătorești permit (chiar sugerează) reducerea numărului judecătorilor specializați în cauze de corupție, ceea ce duce la o și mai mare încărcare a celor specializați.

Președintele instanței e cel care dispune, cu avizul colegiului numit (în majoritate) tot la propunerea lui, cine va face parte dintr-un astfel de complet și cine nu.

Judecătorii penaliști sunt puțini și devin tot mai puțini, neexistând dorința de promovare la instanțele superioare, care soluționează dosare cu grad mare de dificultate. Aceasta cu atât mai mult cu cât unii dintre cei care se străduiesc să soluționeze pe fond aceste dosare sunt sancționați disciplinar pentru că amână pronunțarea de prea mult ori, fiind imposibil să motiveze în termen rezonabil mai multe dosare scoase în pronunțare în care doar rechizitoriul reprezintă mai multe dosare (adică sute de pagini).

Legislația procesual penală permite și chiar determină amânarea dosarelor cu mai mulți inculpați, datorită neîndeplinirii procedurii de citare, când ar fi atât de simplu să se introducă obligația indicării unui număr de telefon sau/și a unei adrese de email în vederea citării, așa cum permite tehnologia secolului XX.

Secția pentru judecători a CSM, din care am făcut și eu parte, a dispus detașarea unor judecători penaliști pe al căror rol erau spre soluționare dosare de corupție în stadiu avansat și aflate în prag de prescripție, contribuind, astfel, o dată în plus, la acest fenomen.

Transferul sau promovarea unor judecători, fără a se lua măsurile corespunzătoare, legislative și administrative, contribuie, de asemenea, la adâncirea fenomenului.”

Comments

comentarii

Un spectacol de artificii și drone a avut loc vineri seară, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Au fost momente emoționante de 1 Decembrie la bordul unui avion al companiei Wizz Air. Cei 200 de pasageri ai aeronavei au cântat în cor cântecul „Noi suntem români”, acompaniați de muzicieni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!